Çıplak ayakla koşmak sakatlanmayı önler

0
Ayakkabı yerine çıplak ayakla koşmak, her türlü sakatlanmanın önüne geçiyor. Çıplak ayakla koşmak bacak eklemlerini korurken, spor ayakkabıyla koşmak bacak eklemlerine ciddi zarar veriyor. Sağlıklı ayaklar için tavsiyelerde bulunan uzmanlar, “Evde terlik ya da ayakkabı kullanmayın. Spor ve egzersizi çıplak ayakla yapın” diyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, ayak sağlığıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Spor ayakkabıların sanılanın aksine ayak sağlığı için çok da faydalı olmadığını belirten Doç.Dr. Kaya, şunları söyledi:

“Çıplak ayakla koşmak bacak eklemlerini korurken, spor ayakkabıyla koşmak bacak eklemlerine ciddi zarar vermektedir. Çıplak ayakla koşu sırasında, topuk ile yer arasında ayakkabı tabanı olmadığı için, adım uzunluğu spor ayakkabıyla koşuya göre daha azdır ve ayağın yerle ilk teması sırasında ayak açısı normalden daha dardır.

Spor ayakkabıları yetersiz
Yalın ayak koşudaki bu açısal avantajın, spor ayakkabıyla koşarken kaybolduğu, spor ayakkabıyla koşarken diz kapağına, diz ve ayak bileği eklemlerine binen yükün arttığı belirlenmiştir.

Bu olumsuz değişimler yüzünden ayak parmaklarına daha fazla yük binmekte, özellikle de ayak başparmağını diğer parmaklara doğru zorlayan kuvvette de belirgin bir artış meydana gelmektedir.
Bu biyomekanik çalışmalar ışığında üretilen hafif (ayakkabının ağırlığı azaltılmış ve topuk yüksekliği ortalama 6mm) ve minimalist (topuk yüksekliği 4 mm civarında) spor ayakkabıları da ne yazık ki çıplak ayakla koşunun üstünlüğünü yenememiştir.

Teknolojiyle süslenen bu modern ve artistik spor ayakkabılar milimetrik bile olsa sahip oldukları topuk yükseklikleri nedeniyle yaralanmalara davetiye çıkarmaya, tüm bacak eklemlerini, özellikle kıkırdak ve menisküs gibi eklem içi yapılarını zorlamaya devam etmektedir.”

Afrikalılar’ın sırrı
Ayakkabı giymeyen Afrikalılar’ın en iyi ayak mekaniğine sahip olduklarını belirten Doç.Dr. Defne Kaya, sağlıklı ayaklar için şu tavsiyelerde bulundu:

“Gün içinde ayağınızın ayakkabı içinde geçen süresini azaltın. Evde terlik ya da ayakkabı kullanmayın. Spor ve egzersizi çıplak ayakla yapın. Koşu bandı dâhil tüm yüzeylerde çıplak ayakla koşun. Bu durum sizi yaralanmalardan korur.”

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe