Göbek yağları sağlığı tehdit ediyor

0
Göbek ve çevresindeki yağlar bu kadar hayati öneme sahip mi gerçekten? Bel yağları yüzünden ölür müyüz? Neden karındaki yağlanma üstünde bu kadar duruluyor?

Vücudun bu bölgesindeki yağlanma, tüm uzmanlar tarafından üstüne bastırılarak dikkat çekici hale getiriliyor. Neredeyse her gün bir televizyon programında ve gazetede bu konuya ilişkin uyarılar duyuyoruz ama gerçekten bu kadar önemli olan nedir?

Karın bölgesindeki yağlanma, viseral yağın işaretidir. Mide, karaciğer, bağırsaklar ve böbrekler gibi organların arasında yer alan yağ dokudur. Bu tip yağlanmanın kalp damar sistemi hastalıkları, tip 2 diyabet, insülin direnci gelişimi ve bazı imflamatuvar hastalıklarla yakın ilişkisi vardır. Eğer bu bölgedeki yağlanmaya bir an önce son vermezseniz, erken yaşlanmayla birlikte pek çok hastalığa da davetiye çıkartırsınız. Yani kalitesiz bir yaşam seçmiş olursunuz.

Menopozda göbek büyüyor

Yıllar geçtikçe gençleşmiyorsunuz. Bedeniniz geçen zamanla birlikte eskiyor. Yaş ilerledikçe kadın ve erkeklerde metabolizma hızı düşer. Bunun üstüne bir de kadınlarda menopoz belirtisi ortaya çıkar. Özellikle menopozla birlikte ortaya çıkan kilo alımı, bel ve göbek bölgesinde toplanır.

Menopoz, östrojen ve progesteron hormonu üretimini yavaşlatır. Bu da yağların bedenimize tutunmasını kolaylaştıracaktır. Siz spor salonuna gidip egzersiz yaptığınızı düşünürken, aslında yanlış çalışıyor olabilirsiniz. Eğer yaptığınız yanlış hareketler sonucunda yağ yerine kasları kaybederseniz, yağlar bedeninizi rahatlıkla ele geçirir. Egzersizleriniz yeterince zor değildir. Yoğunluğu farklı bölgelerde odaklanan egzersizler toplamda kalori yaktırsa da, göbek bölgesini zorlamadığından, işinize çok da yaramayabilir.

Beslenmenize dikkat edin

Beyaz ekmek, kraker, cips, şekerli yiyecek ve içecekler, tatlılar, hepsi işlenmiş gıdadır. Onların direkt olarak bel bölgesinde ve karında yağa dönüşeceğini unutmayın. Yanlış yağları tüketmek de size zarar verir. Doymuş yağ oranı yüksek yağlar yerine, çoklu doymamış yağ oranı yüksek olanları tercih edin. Zeytinyağı, ayçiçek yağı veya balık yağı gibi…

Stres de göbeğe vuruyor

Ödenmemiş faturalar, çocukların sıkıntıları, iş ve özel hayatta oluşan sorun lar, sizi stres altında bırakarak, aslında kilo almanıza neden olur. Stres altında insan yüksek kalorili yiyeceklere ve daha yağlı yemeklere yönelir. Vücudunuz stresli olduğunuz zamanlarda yağı tutmaya yönelik bir tavır içine girer. Stres hormonu kortizol nedeniyle, karın bölgesinde yağlanmayı kolaylaştırır.

Uykunuzdan taviz vermeyin

Eğer günde 6-7 saatten az uyuyorsanız, bel bölgenizin şekli bozulmaya başlar. Sağlıklı uyku uyuyanların %30 daha kolay kilo verdiği gözlenmiştir.

Genetik durumunuz da buna müsaitse, özellikle kalça ve uyluk bölgesinde kilo alımı ve genişleme yaşıyorsanız, elma tipisiniz demektir ve sizin daha çok dikkatli davranmanız gerekir.

Kilo kaybetme konusunda zorluk yaşatan bazı hastalıklar vardır. Testesteron düzeyleri Polistik Over Sendromu ile oluşabilir ve kilo verme konusunda sorun çıkartır; tiroit gibi…

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !