Kilo kontrolünün Abc’sini biliyor musunuz?

0


Kilo kontrolü en az zayıflama kadar önemli bir süreçtir. Zayıflama süreci tamamlandıktan sonra kaybedilen kiloların ani bir şekilde geri gelmemesi için zayıflarken gösterdiğiniz gayreti kilo korurken de devam ettirmelisiniz. Kontrol sürecinin asıl başlangıcı zayıflama dönemidir. 

Zayıflama dönemini kısa süreli kısıtlanmışlıklar olarak görmeyip, uzun soluklu bir dönem olarak görmelisiniz. Bu süreçte tek hedefiniz kilo kaybı olmayıp, kilo almamıza neden olan beslenme alışkanlıklarınızı ve yaşam biçiminizi detaylıca inceleyip, adım adım değişiklikleri hayata geçirmek ve ideal kiloya ulaştıktan sonra da kazanılan davranış değişikliklerini korumak olmalıdır. Emsey Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aysu Bekçi konuyla ilgili görüşlerini aktarıyor.

Kilonuzu koruyabilmeniz için zayıflarken uyguladığınız program, günlük beslenmenizde yer alan, çeşitli besin gruplarını içeren ve çok acıktırmayan bir beslenme programı olmalıdır. Eğer zayıflarken tek tip beslenme programlarını ve çok düşük enerjili diyetleri tercih ederseniz hızlı kilo kayıplarının ardından aynı hızda kilo artışları sonunu kendinizin hazırladığı kaçınılmaz bir sonuç olacaktır. Çünkü yol açtığı sağlık problemleri haricinde ömür boyu tek tip besin çeşidiyle beslenmemiz mümkün değildir. İlave olarak uygulanan düşük kalorili diyetler metabolizma hızınızı yavaşlatarak kilo koruma dönemine geçtiğinizde hızlı kilo artışına neden olacaktır. Kilo kontrolünde esas olan alınan enerji harcanan enerji arasındaki dengeyi sağlayabilmektir.

Sadece Dengeli Beslenmek Kilo Kontrolü İçin Yeterli mi?

Kilo kaybı ve kontrolü için iki basamak vardır. Birincisi; sağlıklı beslenme, ikincisi; düzenli fiziksel aktivitedir. Zayıflama sürecinde kazandığınız alışkanlıklardan birisi de düzenli fiziksel aktivite olmalıdır. Düzenli fiziksel aktivite kas kütlenizi arttırırken metabolizmanızı hızlandıracaktır. Kilo korurken vücudun aldığı enerji harcadığı enerjiyle eşit tutulmaya çalışıldığı için beslenmemizde ki ufak tefek kaçamaklar kilo problemleri yaratabilecektir. Fiziksel aktivite bu durumu göz ardı edebilmemize yardımcı olacaktır. Düzenli fiziksel aktivite vücudunuzun şekillenmesini ve fit bir görüntüye sahip olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca sizi diyabet, kalp hastalıkları ve tansiyon gibi metabolik hastalıklara karşı koruyacaktır. Bu aşamada da dikkat edilmesi gereken nokta sporun sürekliliğidir. Vücuda aşırı yüklenmeden gün aşırı yapılan 45 dakika, 1 saatlik fiziksel aktivite ideal kiloda kalmanız konusunda en büyük destekçiniz olacaktır.

Kilo Kontrolü Kişiye Özel mi Olur?

Nasıl diyet programları kişinin parmak izi gibi kişiye özelse koruma programları da kişiye özel olmalıdır. Çünkü her birey yaşına, boyuna, cinsiyetine, oksijen karbondioksit satürasyonuna göre farklı bazal metabolizma hızına sahiptir. Ve yine her bireyin fiziksel aktivite durumu birbirinden farklıdır. Bu nedenle her bireyin harcadığı enerji miktarı farklıdır. Harcanan enerjiye göre alınan enerji de kişiden kişiye değişiklik gösterecektir. Genel sağlıklı beslenme prensipleri haricinde kilo koruma ve zayıflama programları kişiye özel olmalıdır.

Kilo Kontrolü Sağlayan Yiyecekler Nelerdir?

Maalesef kilo verdiren ya da kilo korumamıza yardımcı olan mucize bir besin kaynağı yoktur. Kendinize kısa yollar, kısa süreli faydalar, mucize besinler aramak yerine beslenme alışkanlığınızı düzenlerseniz uzun dönem sürecek yani kalıcı kilo koruma sağlayabilirsiniz. Alışkanlıklarınıza yapacağınız ufak sihirli dokunuşlar kilo problemlerinizin uzun dönemler ortadan kalkması konusunda mucizeler yaratacaktır.

İşte Kilo Korumanın ve Sağlıklı Beslenmenin ABC’si


• Günlük aldığınız ve harcadığınız enerjiyi kontrol altında tutun.
• Az az, sık sık beslenin. 3 ana 2 veya 3 ara öğün yapın. Asla öğün atlamayın.
• Güne başlarken metabolizmaya start veren kahvaltı öğününü kesinlikle atlamayın.
• Düşük enerjili ancak doyurucu ve besleyici besinleri tercih edin.
• Lifli posalı ve glisemik indeksi düşük besinler tüketin.
• Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tüketin. Beyaz ekmek yerine çavdar veya tam buğday ekmeği tüketmek gibi.
• Porsiyon ölçülerinizi küçültün. Bunun için işe tabakları küçülterek başlayabilirsiniz. Önce gözünüzü, sonra karnınızı doyurun.
• Tükettiğiniz yağ miktarını azaltın. Sebze yemeklerinizi az yağlı, et yemeklerinizi de etin kendi yağıyla pişirin.
• Pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama, buğulama, fırında veya yağsız tavada pişirme tekniklerini kullanın.
• Kişiden kişiye değişmekle birlikte günde ortalama 2, 2,5 lt su tüketin. Su metabolizmanızı sürekli uyanık tutacak ve vücudunuzu toksik öğelerden arındıracaktır.
• Her zaman aktif olun.
• Yürüyebileceğiniz mesafedeki yerlere yürüyerek gidin.
• Asansör yerine merdivenleri tercih edin.
• İş yeri veya alışveriş merkezlerinde aracınızı en uzak yerlere park edin.
• Ve tabi yiyecek alışverişine çıkarken dikkatli olun. Asla aç karnına alışverişe çıkmayın.
• Alışverişe çıkmadan önce mutlaka kendinize alışveriş listesi yapın ve listenin dışındaki ve yememeniz gereken şeyleri asla almayın.
• Aldığınız ürünlerin mutlaka etiket bilgilerini, besin ögesi içeriği kısmını mutlaka okuyun.
• İki haftada bir aynı kıyafetlerle tartılın.
• Kaliteli uyku uyuyun. Bölünen uykular vücudunuzun dinlenmesine izin vermediğinden gün boyunca metabolizmanız yavaş çalışacak ve kilo korumanız zorlaşacaktır.
• Zayıflama sürecinde kazandığınız alışkanlıklarınızı hiçbir zaman terk etmeyin.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe