Mevsim geçişlerinde sağlığınızı korumak için besin çeşitleri

0

Sosyal medya üzerinden “Mevsim geçişlerinde daha sağlıklı olmak için neler yaparsınız?” anketi gerçekleştirildi. 

Ankete sosyal medya üzerinden katılanların %39’u soruya “Bağışıklık sistemini güçlendirici yiyecekler yerim ” cevabını verdi.

Sosyal medya kullanıcılarının bu eğilimine yönelik olarak DoktorTakvimi.com üyesi Beslenme Uzmanı Diyetisyen Tuğçe Sert İlkbahar’da daha sağlıklı olmak adına beslenme önerilerini paylaştı.

Yapılan ankete göre, internet kullanıcılarının daha sağlıklı yaşam için yapmayı planladıkları ilk şey sağlıklı beslenme. Sosyal medya kanalları üzerinden yapılan anket sonuçlarına göre, % 39’u “Bağışıklık sistemini güçlendirici yiyecekler yerim ” cevabını veriyor.

Ankete verilen cevaplar sonucu ortaya çıkan tablonun devamı ise şu şekilde;
• Spor yaparım % 25
• Kalın kıyafetler giyerim % 13
• Kapalı ve kalabalık alanlardan uzak dururum %11
• Detoks diyeti % 3

Yediklerimiz ve içtiklerimiz sağlık kalitemize yön veriyor
Doğru beslenmenin, sağlıklı ve dinamik bir bedene sahip olmanın önemli bir adımı olduğunu belirten Beslenme Uzmanı Diyetisyen Tuğçe Sert , dengeli beslenmenin önemine dikkat çekiyor.

Sağlıklı beslenmenin, her besin grubundan dengeli bir şeklide tüketmek ve günde 5 – 6 öğün yemek olduğunu söyleyen Diyetisyen Tuğçe Sert, en önemli öğünün ise kahvaltı olduğunu belirtiyor. Kahvaltının metabolizmanızın hızlanmasına ve gün içindeki kalori alımınızın azalmasına yardımcı olduğunu söyleyen Sert, güne mutlaka iyi bir kahvaltı ile başlanmasını tavsiye ediyor.

Diyetisyen Tuğçe Sert gün içerisindeki yeme düzeni hakkında ise şunları söylüyor “Ara öğün alışkanlığınız yoksa bundan sonra ara öğün yapmayı alışkanlık haline getirin. Çünkü ara öğün yapmak, kan şekerinizin dengelenmesini ve tok kalmanızı sağlar. Öğle yemeğinizi atlamayın. Öğle öğününü tüketmek, akşam yemeğindeki porsiyonunuzun azalmasını sağlar. Günde 6 öğün beslenin ve öğünleriniz arasında 3 saati geçirmeyin. Bu şekilde beslendiğinizde, daha kolay kilo verdiğinizi ve hiç aç kalmadığınızı hissedeceksinizdir.”

Besin Çeşitliliğine Özen Gösterin…
Karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerin dengeli bir şekilde her gün tüketmesine vurgu yapan Sert, karbonhidrat kaynağı olarak tam buğday ekmek, bulgur, yulaf tarzı tam tahıl ağırlıklı besinlerin, yağ grubundan sıvı yağları, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumların, protein kaynağı olarak ise yarım yağlı süt, yoğurt, yumurta, balık, tavuk veya yağsız etlerin tercih edilebileceğini belirtiyor. Bunlar dışında günde 5-6 porsiyon meyve, sebze tüketilmeli. Ancak bahar aylarına doğru daha çok artan sebze, meyve çeşitliliği porsiyon kontrolünüzün kaçmasına neden olabilir. Bu nedenle porsiyonlar konusunda dikkatli olunmalı.

Daha Az Kırmızı Et, Daha Fazla Balık Tüketmeyi Alışkanlık Haline Getirin
Sıklıkla kırmızı et tüketmenin, kanser riskini arttırdığını, kolesterol ve trigliseriti yükselttiğini belirten Sert, haftada 1, en fazla 2 kez kırmızı et tüketmenin yeterli olacağını söylüyor. Omega- 3 açısından çok zengin bir protein kaynağı olan balık tüketiminin önemini vurgulayan Sert, düzenli balık tüketiminin kilo vermeyi de kolaylaştırdığına ve kalp- damar hastalıklarına karşı koruduğuna dikkat çekiyor. Özellikle somon, levrek, uskumru, tonbalığı, çupra gibi yağlı balıkları haftada 2 gün tercih etmek gerekiyor. Elbette pişirme tekniği de önemli. Balığın da, etin de, kızartma şeklinde değil, fırında veya ızgarada pişirilmesi önem taşıyor.

Düzenli Spor Yapmayı Hedefleyin
Sağlıklı bir bedene sahip olmanın yollarından en önemlisi de, dengeli beslenmenin yanında şüphesiz ki düzenli spor yapmaktır. Spor, hem daha fit bir bedene sahip olmanızı hem daha iyi hissetmenizi sağlar. Ancak spor yaparken de bilinçli olmak gerekli. Saatlerce spor salonunda kalıp, vücudu çok fazla yormak yerine, daha hafif ve düzenli egzersiz yapmak yaşam kalitesi için daha faydalı. Ayrıca çok yoğun egzersiz yapmak, bırakıldığında verilen kiloların tekrar geri dönmesine neden olabiliyor. Bu yüzden haftada 150 – 200 dakika arası spor yapmak sağlıklı bir vücut için yeterli kabul ediliyor. Özellikle bahar aylarında açık havada yürüyüş yapmak metabolizmanızın daha iyi hızlanmasını sağlayacaktır.

Detoks Yaparak Vücudunuzu Toksinlerden Arındırın
Hava kirliliği, sigara dumanı, radyasyon, yağlı besinler tüketmek gibi durumlar vücuttaki serbest radikallerin artmasına neden olur. Bu durum bağışıklığın düşmesine, yorgunluğa, kilo alımına ve bazı hastalıklara da neden olabilir. Detoks diyetlerinin amacı ise vücudu bu serbest radikallerin etkisinden kurtarmak ve toksinlerden temizlemektir. Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz detoks uygulamaları için ise Diyetisyen Tuğçe Sert “ özellikle mevsim geçişlerinde, tatil dönüşlerinde veya çok fazla yemek yediğinizi düşündüğünüz bir haftanın ardından maksimum 5 gün uygulayabileceğiniz detoks kürleri, metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olur. “ açıklamasında bulunuyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe