Gelin adaylarına doğadan destek

0


Küçüklüğünüzden beri hayalini kurduğunuz o büyük güne az zaman kaldı... Heyecan dorukta, koşturmaca had safhada... Hele de bembeyaz gelinliğin içinde prensesler gibi gözükmek için son birkaç kilo mu kaldı? O zaman bu yazıda doğadan size gelen destekle neler yapabileceğinizi bulabilirsiniz. 

Diyetisyen Sanem Apa Doğan; düğün öncesi vücudunuzu toksinlerden, ruhunuzu stres ve negatif enerjiden arındıracak detoks önerileri verdi. İşte Sanem Apa Doğan’ın önerileri ve büyük gün öncesi gelin adaylarına özel “gelin diyeti”;

1. TOKSİNLERDEN ARININ, PARLAYIN...
Sağlıklı bir vücut, belli düzeydeki toksinleri vücuttan rahatlıkla uzaklaştırabilir fakat vücutta fazla miktarda toksin varsa doğal denge bozulur. Toksinler hücrelerin içinde birikmeye başlar ve onların çalışmalarını engeller. Günlük işlevini tam yapamaz duruma gelen vücut gerekli enerjiyi üretemediğinden, yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon güçlükleri, bellek zayıflığı gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılır. Bu maddelerin vücutta birikmesini önlemek ve vücuttan uzaklaştırılmasını sağlamak için vitamin ve minerallere ihtiyacımız vardır. Antioksidan vitamin olarak bilinen A, C ve E vitaminleri yanında, özellikle çinko ve selenyum mineralleri de "serbest radikal" olarak adlandırdığımız bileşikleri vücuttan uzaklaştırmada görev almaktadır. Bunların yanında yeşil çayda bolca bulunan ve flavanoid olarak adlandırılan maddeler de vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

2. STRESİ AZALTIN, UYKUYA RAHAT GEÇİN...
Stres bu dönemde bütün gelin adaylarının en büyük sıkıntısı. Bazı bitki çayları ise bu konuda stres azaltırken, rahat uyumanızı da destekler. Örneğin; melisa, papatya, lavanta, rooibos ve passiflora içerikli bitki çayları tercih edilebilir. Bu çayların ortak noktaları uykusuzluk, huzursuzluk, baş ağrısı ve stres gibi olumsuz faktörleri kontrol altına alırken sakinleştirici, huzur verici, rahatlatıcı, dikkat toplamaya yardımcı olmalarıdır.

3. ÜÇ GÜN DETOKS YAPIN, RAHATLAYIN...
Yorgunluk şikayetinizi azaltabilmek için uygulayabileceğiniz en güzel yöntemlerden biri detoks şeklinde beslenmedir. Detoksu 3 gün boyunca uyguladığınızda bile yorgunluğunuzun ne kadar azaldığını fark edersiniz. Özellikle balık yiyerek, bol sebze ve meyve tüketerek, probiyotiklerin etkisinden faydalanarak ve fonksiyonel çay dediğimiz güvenilir bitki çayları tüketerek yapacağınız detoks ile hem fazla ödeminizi azaltabilir hem de karaciğerinizi dinlendirebilirsiniz.

Biberiye: Hazımsızlık şikayetlerinde yaygın olarak kullanılır.
Funda yaprağı: Doğru bitkiler ile birleştirildiğinde yağ yakımını arttırmaya destek olabilir.
Mate: Metabolizmayı hızlandırır.
Ihlamur: Özellikle tarçınla birlikte zihni canlandırır.
Barut ağacı yaprağı: Bağırsak hareketini destekler. Çok düşük miktarda alınması gerekir.
Kekik: Sindirim sistemini destekler.
Limon: Ferahlık verir.
Tarçın: Kan şekeri dengesini sağlar ve midenin boşalma hızını geciktirir.
Papatya: Sakinlemenize yardımcı olur.
Melisa: Kaliteli bir uyku sağlar.

4. KAHVALTI YAPIN, ENERJİNİZİ ARTTIRIN...
Yoğun koşturma içinde yapılan en büyük hata kahvaltı kadar önemli bir öğünün atlanmasıdır. Unutmayın düzenli, dengeli bir kahvaltı yaparsanız gün içinde hem daha enerjik olur hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirirsiniz. Özellikle bahar ayları ile meyve ve sebzenin artması kahvaltıda bol renkli ve çeşitli seçenekler bulmanıza yardımcı olur. Ayrıca sindirim sisteminizin düzenli çalışması için de kahvaltı yapmayı ihmal etmemelisiniz. Kahvaltıda kafein içeriği yüksek içecekler yerine bitki çayları daha doğru tercihler olur.

5. SU İÇİN, MUTLU OLUN...
Yeni düzenlemeler, yeni bir yaşam su alışkanlığınızı ikinci plana attırmamalı. Başınız mı ağrıyor nedeni vücudunuzu susuz bırakmış olmanız olabilir. Çevrenizde olan bitene anlam veremiyor musunuz, nedeni susamış olmanız olabilir. Cildiniz kuru ve mat mı, nedeni suyu az içiyor olmanız olabilir. Unutmayın ki su her şeyin ilacıdır. Susama hissi vücutta % 3 lük kayıpla ortaya çıkmaya başlar, %10 luk kayıpta konsantrasyonunuz azalır, baygınlık geçirirsiniz. Bu nedenle susamayı beklemeden gün içinde en az 2 litre su tüketmelisiniz.

6. EGZERSİZ YAPIN, KENDİNİZE VAKİT AYIRIN...
Bu süreçte ve sonrasında yani tüm yaşamınız için rahatlama sağlamak istiyorsanız egzersize zaman ayırmalısınız. Özellikle haftada en az 5 gün 25-45 dakika yapacağınız düzenli egzersiz endorfin salınımı sayesinde size mutluluk verirken rahatlamanıza da neden olur. Egzersiz kan şekeri seviyenizin dengelenmesini sağlar ve sürekli atıştırmadan uzaklaşırsınız. Kendinize ayırdığınız bir zaman olarak düşünmeli ve düzenli şekilde egzersiz yapabilmelisiniz.

7. MENÜNÜZÜ DENGELEYİN, BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRİN...
Sağlıklı ve mutlu olmak, son bir kaç kilonuzu atmak, parıldayan bir cilde kavuşmak tüm gelin adaylarının haklı olarak en büyük isteği. Gelin adayları için hazırladığım örnek beslenme planı ile bunu sağlamak ve o büyük günün keyfine varmak ise gelin adaylarına benden düğün hediyesi. :)

GELİN DİYETİ *

Güne başlarken; 2 bardak limonlu su

Kahvaltı
1 yumurta, 1 dilim az yağlı beyaz peynir, 1-2 dilim ruşeymli veya tam buğday ekmek, 2-3 ceviz, söğüş sebzeler, 1 fincan yeşil çay
Ara 8 adet çilek + 1 fincan fonksiyonel çay

Öğle
Izgara balık/TON/ et/ köfte/ tavuk -- yaklaşık 120- 150 gr
Limonlu elma sirkeli yeşil salata
1 küçük kase yoğurt
1 dilim Ruşeymli veya tam buğday ekmek
Ara 15 adet yeşil erik + 1 fincan fonksiyonel çay

Akşam
Sebze yemeği
1 küçük kase yoğurt
Limonlu elma sirkeli yeşil salata
Ara 1 bardak light kefir veya 1 kutu probiyotik yoğurt + 1 fincan melisa veya passifloralı çay

* Bu örnek beslenme planı sağlıklı, orta düzeyde aktivitede genç yetişkin bir kadın için hazırlanmıştır. Size en uygun beslenme planı için ise mutlaka bir diyetisyenden destek almanız gerekir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe