Ekmek Düşündüğünüzden Daha Faydalı

0
Hollanda Maastricht Üniversitesi’nden insan biyolojisi konusunda uzman dünyaca ünlü Prof. Dr. Fred Brouns tahıllar ve ekmek hakkında son dönemde çıkan söylentileri ve olumsuz haberleri değerlendirdi. 

Brouns tahıllar konusunda yapılan yanlış bilgilendirmelere dikkat çekerek çeşitli somut örneklerle tahıllar ve ekmeğin faydalarını anlattı.

“Aynı buğdayla beslenerek yetişen yüzlerce sağlıklı nesil var”

Son dönemde popülerlik kazanan Grain Brain (Tahıl Kafası), Wheat Belly (Buğday Göbeği) gibi kitaplar ve Paleo diyeti gibi tahıllardan uzak durmayı salık veren uygulamalara dikkat çeken Brouns aslında buğdayla beslenerek yetişen yüzlerce sağlıklı nesil olduğunun altını çizdi.

Bu kitaplarda ve tahılları karalayan bazı makalelerde bulguların yanlış yorumlandığını söyleyen Brouns iki değişken arasında görülen bağıntının neden sonuç ilişkisine işaret etmediğini, genel olarak yapılan hatanın bu olduğunu vurguladı.

“Saçlarınızı boyayarak osteoporozu tedavi edemezsiniz”

İlerleyen yaşlarda saçların beyazladığı, aynı dönemde osteoporoz görülme riskinin de arttığı örneğini vererek bu iki durum arasında neden sonuç ilişkisi kurulamayacağını ifade eden Brouns, tahıllarla ilgili iddia ve tavsiyeleri osteoporoz tedavisi için saç boyamaya benzetti. Brouns benzer bir örnek olarak diyet içecek tüketiminin fazla kilolu insanlarda arttığını, bunun da diyet içeceklerin şişmanlığın sebebi olarak alınamayacağını söyledi.

Hollandalı profesör günümüz buğdayı hakkındaki olumsuz iddialara kaynak olan genlerin kadim buğday türlerinde de bulunduğunu ifade ederek iddiaların çürütüldüğünü belirtti.

Hastalık risklerinin düşürülmesi için günde 40 gram tam tahıl

Fred Brouns tam tahıl içeriğinde yer alan bileşenlerin birbiri ile sinerji içerisinde çalıştığını, bu sayede kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet, bağırsak kanseri gibi rahatsızlıkların riskini azalttığını, yapılan güncel araştırmalardan verdiği örneklerle açıkladı. Brouns’un sözünü ettiği çalışmalardaki bir diğer önemli bulgu ise, tam tahıl liflerinin hastalık risklerini azaltma konusunda sebze ve meyve kaynaklı liflerden daha fazla etki gösterdiği oldu.

Rafine unun tam buğdayda yer alan bazı besin öğelerinden mahrum olduğunu belirten Prof. Dr. Fred Brouns, açıklamalarının sonunda çeşitli hastalıkların riskinin düşürülmesi için günde 40 gram tam tahıl tüketilmesinin tavsiye edildiğini vurguladı.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe