Kafein panik atağı tetikliyor!

0
Panik atağın bir kaygı bozukluğu olduğunu belirten uzmanlar, tedavi süresince kafein alımının kısıtlanmasının faydalı olacağına dikkat çekiyor; “Kafein yani çay, kahve ve kola uyarıcıdır ve vücutta alarm durumu meydana getirir. Bu durumda ise stresli yaşam, daha şiddetli algılanır.”

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Polikliniği Pskiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel, panik atağın bir kaygı bozukluğu olduğuna dikkat çekerek iyi bir tedavi sonrası hastaların iyileşmesinin mümkün olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel, şunları söyledi;

“Panik atak bir kaygı bozukluğudur. Panikler zaman zaman gelir. Arada kalan dönemler başlarda normaldir. Ancak ataklar arttıkça hastanın atak beklentisi ortaya çıkar. Ataklar arası dönemlerde de atak beklentisiyle oluşan bir kaygı durumu meydana gelir. Bu durumda ise gündelik işlevler kısıtlanmaya başlar. Hastanın aklında sürekli ‘Acaba atak gelir mi?’ sorusu dolanır.

Bir yere gidecek olsa, bir ulaşım aracına binecek olsa, metroyla yerin altına inecek olsa, asansöre binecek olsa hep aklında bu soru vardır. Hatta banyoya girdiğinde bile rahat edemez duruma gelir bir süre sonra. Atak ansızın gelecek ve kendisi çaresizce atağa maruz kalacak, bulunduğu ortamdan kaçıp kurtulamayacak ve kimse de yardımına koşamayacak şeklinde kurar.

Bu kurgu hastayı daha kaygılı ve çekinik kılar. Gündelik yaşam olaylarından o denli kaçınır ki evliliği ve cinsel hayatı bile olumsuz etkilenir. Zira atak o sırada bile gelebilir. Ya gelirse o halde çaresizce ne yapacaktır?”

Hastalıklar panik atağı tetikliyor
Panik atağın ağır sonuçları olabilen bir hastalık olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Evrensel, “Panik atak tedavisinde öncelikle bir psikiyatri hekiminden yardım alınmalıdır. Psikiyatri uzmanı kapsamlı şekilde hastayı dinleyecek, muayene edecek ve gerekli beyinsel ve bedensel tetkikleri planlayacaktır. Zaman zaman panik atakların tetikleyicisi guatr, şeker hastalığı, insülin direnci, böbrek üstü bezi tümörleri, kansızlık, kalp kapak bozuklukları, kalp ritim bozuklukları, uyarıcı ilaç kullanımı, bir takım ilaç yan etkileri, aşırı çay-kahve tüketimi gibi bedensel hastalık ya da durumlar olabilir” diye konuştu.

Panik atak tedavi süresince kafein alımına dikkat!
Psikiyatri uzmanı bütün bunları gözden geçirdikten sonra sorunun kaynağına ulaşacaktır. Sorun bedensel bir takım hastalıklar ise ilgili tıp bölümüne yönlendirilecektir. Zaman zaman hastalarımız acil servis, dahiliye ya da kardiyoloji gibi diğer branş hekimlerince psikiyatriye yönlendirilirler zaten.
Eğer sorun psikiyatrik ise gerekli ilaç ve terapi planı yapılacaktır. Hastanın önerilen bu tedaviyi dikkatle uygulaması gerekir. Hekimin önerdiği zaman takip randevusuna ve terapiye katılmalıdır. İlaçlarının dozları muayene bulguları ve ilaç kan düzeyi ölçümü ile ayarlanacaktır. Bu kan tahlili ile hastanın genetik yapısına uygun şekilde ilaç ve doz belirlenecektir. Tedavi süresince kafein alımının kısıtlanması faydalı olacaktır. Zira kafein yani çay, kahve ve kola uyarıcıdır ve vücutta alarm durumu meydana getirir. Bu durumda ise stresli yaşam olayları daha şiddetli algılanır.”

Panik atak hastaları bu tavsiyelere dikkat
Yrd.Doç.Dr. Evrensel, panik atak hastalarına şu önerilerde bulundu:
*“Uyku düzeni çok önemlidir. Gece uykusu kaliteli olan kişilerin gündüz de daha dingin olması mümkündür. O nedenle vakitlice uyuyup yeterli süre uyuduktan sonra güne başlanmalıdır.
TV ve cep telefonu ekranı karşısında geç saatlere kadar uyanık kalınmamalı ve az uykuyla güne başlanmamalıdır.
Her gün düzenli şekilde en az yarım saat yürüyüş yapılarak hormonal ve metabolik sistemin dengelenmesine yardımcı olunmalıdır. Zira panik atak belirtileri bedende bu sistemler aracılığıyla oluşur.
Panik atak geçirme korkusu ile kaçınılan yaşam etkinliklerini yapmaya devam edilmelidir. Bunlardan kaçınılması durumunda o davranış biçimi yerleşir ve ömür boyu bazı kısıtlılıklarla ilerlenmek zorunda kalınabilir.
Panik atak iyi bir tedavi ile iyileşir ve iz kalmadan hastalık öncesi işlevsellik düzeyine dönülebilir. Bu noktadan tedavi ekibinin ve ilaçların yapacakları olduğu gibi hastanın uyması gereken kurallar olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.”

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe