Yatış Bozuklukları Bel ve Sırt Ağrılarına Yol Açar

0
Medicana Bahçelievler Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Muzaffer Kahraman, doğru uykunun önemini, yatış bozukluklarına bağlı olarak bel ve sırt ağrıların nedenlerini ve alınmasını gereken tedbirleri anlattı.

Bel ağrısı, günümüz ağır çalışma şartları, koşuşturmaları, seçilen ayakkabı tipleri, aşırı kilo alma ve bu kiloyu verebilmek için yapılan bilinçsiz sporlar; yanlış yatak seçilmesi ve uyuma pozisyonları nedeni ile günümüzde çok sık karşılaşılan fakat çok ilerlemedikçe ciddiye alınmayan, bedenimizin bize bir sesleniş rahatsızlığıdır.

Bel ağrısının günümüze sık karşılaşılan nedeni, sedanter yaşam denen monoton rutin gidişatta spora ayrılan zamanın azalması, kilo fazlalık problemleri ve gebeliktir. Bu bel ağrısı, hastalık olarak ise en sık "bel fıtığı" na bağlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bel omurları denen 5 adet lomber omurganın arasındaki amortisör ve harekete yardım görevindeki "disk" adı verilen jel kıvamındaki yapıların; kilo artması, gebelik, bilinçsiz sporlar, ağır kaldırma ve çeşitli travmalar ile yer değiştirip komşu olduğu sinire bası yapması ya da bu diskin yırtılıp patlatarak bu sinirlerin üzerini kapaması sonucu iritasyonu ile biz belden başlayıp bacaklara, hatta ayak parmaklarına kadar vuran ağrılar çeker, uyuşukluklar hissederiz. Bu işaretler vücudumuzun bizle konuşma şeklidir ve mutlak dikkate alınmalıdır.
Hekim kontrolü, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve kontrol altında yardımcılı spor yapmanın yanında, bu hastaların oturma kalkma, eğilme, yük taşıma ve yatış pozisyonlarında da dikkat etmesi gereken hususlar vardır;

Taşınacak ağırlık mümkün ise 2 eş parça olarak kollara dağıtılmalı, eğilmek yerine genelde dizler üzerine çökerek zeminden birşey alınmalı ve ayakkabılar bağlanıp çözülmeli, atlama zıplama sporları ya da düşmenin çok olacağı sporlar yerine özellikle sırt kaslarını güçlendirecek yüzme sporuna yönelmeli.

Yataktan ilk kalkarken önce yan dönüp bacaklar yataktan aşağı sarkıtılarak el desteği ile doğrulmalıdır.

Özellikle gebeler, yüzüstü yatmaktan kaçınmalı, sağ yandan ziyade sol yana yatmaya tercih etmelidirler ki; bacakların toplayıcı ana damarının üzerine bası yapıp ödem oluşumuna neden olmasınlar. Bu pozisyonun korunması için sol yana yatar iken sırt bölgesine yastık desteği konması uygun olacaktır.

Bel fıtığı nedeni ile bel ağrısı çeken hastalar ise ani akut dönemde medikal tedaviye ek olarak mutlak istirahat yapmalıdırlar ve sert zemin yada sert yatak denilen, vücudun yatağın içine gömülüp omurganın eğilmediği formları seçmelidirler.

Önceleri sert mukavva, tahta üzerine serilen battaniye, yorgan ile yapılan bu sert yataklar, yerini artık "ortopedik yataklar" denilen vücudun formunu alıp omurgayı her pozisyonda destekleyen yataklara bırakmıştır.

Hastalar genelde sırtustü yatmalı, dizlerinin altına küçük bir yastık koyarak dizleri kıvrık pozisyona getirecek şekilde bacakları kalçalara yaklaştırmalı ve ince bir yastık tercih etmelidir. Bu pozisyon, syatik denilen ve bel ağrılarında başrol oynayan bu sinirin gevşemesine imkan vermektedir.
Yan yatmak isteyenler ise yine bacakları hafif karna doğru çekerek bacakları gevşetmeli ve bacak arasına konacak bir yastık ile bu yatış pozisyonunu desteklemelidir.

Yataktan kalkarken öncelikle yan yatar pozisyona geçilip ayaklar yataktan sarkıtılılıp, vücut yataktan kollar ile destek alınarak doğrultulmalıdır

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe