Hangi Tip Şişmanlık Cep Yakıyor?

0
Şişmanlık; sağlık sorunlarına ve kötü görünüme yol açmasının yanı sıra bireysel bütçeleri ve ülke ekonomisini de kötü yönde etkiliyor. Peki şişmanlığın başlıca sebepleri neler? Bel ölçünüze göre şişman mısınız? Göbek bölgenizdeki yağlardan diyet yapmadan nasıl kurtulabilirsiniz?... İşte yanıtlar!


Çağın sorunu obezite kadın, erkek, yaşlı, çocuk tüm toplumu etkiliyor. Hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme obeziteyi tetikliyor. Kişilerde sağlık sorunlarına da yol açan obezite, sağlık harcamalarının artması nedeniyle ekonomiye de zarar veriyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir'in verdiği bilgilere göre; şişmanlığın giderek arttığı günümüzde, şişmanlığın sağlık üzerine olan etkilerinin yanı sıra, şişmanlığın ülke ekonomisinde yarattığı etkikler üzerinde durulmaktadır.

Şişman bireylere biçilen yaşam süresi, ideal kilodaki bireylere kıyasla daha düşük olsa da, yapılan çalışmalar şişman bireylerin sağlık harcamalarının, ideal kilodaki bireylere göre daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Öncelikle şişmanlık başlıca;

• Türkiye’de 1. ölüm nedeni olan kalp-damar hastalıkları
• Türkiye’de 2. ölüm nedeni olan kanser
• Diyabet
• Eklem hastalıkları
• Karaciğer yağlanması gibi daha birçok hastalığın ortaya çıkma riskini artırmaktadır.

Amerika’da henüz birkaç gün önce tamamlanmış bir çalışmaya göre, obez bireyler ideal kilodaki bireylere göre yaşamları boyunca sağlık için 15.000 ila 29.000 dolar arasında daha fazla harcama yapıyorlar. Yine aynı çalışmaya göre, kilolu bireylerin kilolarını vermek için harcayacakları para, kilolarına bağlı oluşabilecek harcamalarından kat ve kat daha az.

Hangi Tip Şişmanlık Cep Yakar?

Şişmanlığı başlıca iki kategoride değerlendirmek gerekir;
1. Elma tipi şişmanlık (göbek kısmında oluşan yağ birikimi)
2. Armut tipi şişmanlık (kalça ve basen kısmında oluşan yağ birikimi)

Şişmanlığı saptamanın bir çok yolu vardır. Ancak burada kaç kilo olduğunuz kadar bu kilonun nerede toplandığı daha da önemlidir. Bu nedenle bir mezuraya ihtiyacınız var demektir. Elma tipi dediğimiz göbek bölgesindeki yağ birikimi kalp-damar hastalıkları, kanser, diyabet, eklem hastalıkları gibi birçok hastalığın ortaya çıkma riskini arttırır. Bu nedenle bel çevresi ideal değerlerin üzerinde olan bireyler, ideal bel çevresine saip olan bireylere göre hastalıklara daha yatkın olacağından yaşam süreleri boyunca daha fazla sağlık için harcama yaparlar.

Bel Çevrenize Göre Şişman mısınız?

Yağınızın nerede toplandığını evinizdeki basit tartı size söylemeyeceği için hemen elinize bir mezura alın. En alt kaburga kemiğiniz ile leğen kemiğiniz arasındaki orta noktayı bulun ve mezurayı fazla germeden, göbeğinizi serbest bırakarak ölçüm alın. Sonuçları aşağıdaki tabloya göre yorumlayın.


Türkiye’de 30 yaşını aşkın 5 kadından 3’ü, erkeklerin yarısı bu değerlerin üzerinde. Bel çevresinin yüksek olması ile diyabet riski kadınlarda 3 kat, erkeklerde ise 1.5 kat artmaktadır. 11 cm artması ise kalp hastalığı riskini yüzde 37 oranında arttırıyor. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ile kanser riskinizi yüzde 30-35 oranında azaltmak sizin elinizde.

Bu ölçülere ulaşmak için yapılması gereken 2 temel unsur ise; sağlıklı beslenme ve spordur.
Göbek bölgesindeki yağlanmadan kurtulmak için sadece yediğiniz yağı azaltmanızın yeterli olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Asıl düşman glisemik indeksi yüksek olan karbonhidratlar!

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe