Beslenme ve yaşam şeklinin genetik yapıyı bozması, kilo alma ya da hormon dengesizliği sebebi ile ortaya çıkabilen jinekomasti, estetik cerrahide modern uygulamalarla sorun olmaktan çıkıyor. Memorial Şişli Hastanesi ile Wellness Estetik ve Plastik Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Bora Özel, erkeklerin korkulu rüyası haline gelen jinekomasti problemi ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Her yaş grubunda görülebiliyor
Ergenlik dönemi itibari ile her yaş grubundaki erkeklerde görülebilen jinekomasti, herhangi bir sağlık tehlikesi yaratmamaktadır. Ancak kişinin estetik görünümünü olumsuz etkilemektedir. Jinekomasti, erkeklerde meme bölgesinin büyüyerek kadınsı bir görünüme dönüşmesidir. Hafif, orta, ağır derece diyebileceğimiz çeşitli görünümleri olabilmektedir. Jinekomasti tanısının konulması için memede 2 cm'den fazla olacak şekilde şekilsiz bir büyüme olmalıdır.
Jinekomasti özel ve sosyal yaşamı olumsuz etkiliyor
Jinekomasti problemi birçok erkeğin özel ve sosyal yaşamını olumsuz yönde etkilenmektedir. Jinekomasti problemi olan kişiler özellikle havuz, deniz, spor gibi sosyal aktiviteler sırasında görselliklerinden rahatsız olmaktadırlar. Memelerinin ince kıyafetlerden görünmesi sebebi ile giderek asosyalleşmeye başlayabilmektedirler.
Meme büyümesine birçok neden yol açabiliyor
Erkeklerde, memenin normalden fazla büyümesine birçok neden yol açabilmektedir. Jinekomasti, beslenme ya da kullanılan bazı ilaçların yan etkisi ile hormonal bozukluklar, yağlanma sebebi ile ortaya çıkabilmektedir. Düzensiz ve sağlıksız diyetler uygulayan kişilerde zayıflama sonrasında da görülebilmektedir. Kimi zaman ise hiçbir nedene bağlı olmadan kendiliğinden ortaya çıkabilmektedir. Spor yaparak ya da zayıflayarak bu problemden kurtulmak pek mümkün olmamaktadır. Kendiliğinden iyileşme söz konusu olmayan jinekomasti probleminin tek tedavisi cerrahi operasyondur.
Erkekler gövde estetiğine önem veriyor
Erkeklerde meme büyümesi olarak bilinen “jinekomasti” erkek estetiğinin önemli konularından biridir. Öncelikle ayrıntılı bir muayene ile sadece yağ dokusu mu var yoksa bu yağlanmaya meme bezlerinin büyümesi de eşlik ediyor mu belirlenmektedir. Jinekomasti problemi olan erkeklere liposuction olarak bilinen yağ alma ameliyatları uygulanabilmektedir. Erkekte meme bezlerinin fazla olduğu nadir durumda ise; bezin bir kısmı çıkarılmaktadır. Lokal ya da genel anestezi altında kişinin durumuna göre 1-3 saat arası süren bir operasyon ile memede şekillendirme sağlanmaktadır.
Ameliyat sonrası korse öneriliyor
Jinekomasti operasyonu sonrası bir gün hastanede yatış gereklidir. Ameliyat bölgesinde ilk günlerde bir ödem, hassasiyet, ağrı hatta yer yer morluklar oluşabilir. Bunlar genellikle ilk 2-3 günden sonra giderek azalmaya başlar. Ameliyat sonrası kişinin 8 hafta boyunda atlet tarzında bir korse giymesi istenir. Genellikle ikinci haftadan sonra havuz ve denize girilebilir. 6 hafta süreyle de buhar banyosu, sauna, solaryum gibi ödeme yol açabilecek faktörlerden kaçınmaya çalışılmalıdır. Operasyon sonrası büyümenin tekrar etme olasılığı yok denecek kadar azdır.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!