Kaliteli yaşlanmak için bunları yapın

0
Yaşlılık bir hastalık mıdır? Yaşlılığı durdurmak mümkün müdür? Hayır… Sağlıklı ve kaliteli yaşlanmak mümkün. 

Fizyoterapist eşliğinde yapılan egzersizlerle kemik erimesi, eklem dejenerasyonu, KOAH, kas kuvveti kaybı gibi bazı problemler kontrol edilebilir.

KALİTELİ YAŞLANMAK İÇİN ALINACAK TEDBİRLER
Türkiye Fizyoterapistler Derneği, hazırladığı kısa filmle, kaliteli yaşlanmak için alınacak bireysel tedbirlere dikkati çekti.

Türkiye Fizyoterapistler Derneği’nden yapılan açıklamada yaşlılara şu tavsiyelerde bulunuldu:

“Yaşlılık genel olarak 65 yaşından sonraki dönem olarak kabul edilmektedir. Yaşlanma sürecinde zamana bağlı olarak organlarımızda yenilenmede ve iyileşme hızında azalma gözlenir. Bu da pek çok kronik hastalığın gelişimini kolaylaştırır. Bunlar; hipertansiyon, diyabet, kalp-damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları (KOAH), kireçleme, osteoporoz, düşmeler sonrasında kemik kırılganlığında artma, hacminde azalma başlıcalarıdır. Nörolojik hastalıklar (Alzheimer-Parkinson), 65 yaş ve üstünde çoklu ilaç kullanımının artması, kas kuvvetinin azalması, idrar tutamama gibi rahatsızlıklar da ortaya çıkar. Yaşla birlikte artan denge kayıpları düşme riskini artıran önemli diğer bir faktördür. Koruyucu fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları ile ileri yaşlarda düşmeleri azaltma ve denge kayıplarını önleme imkanı vardır.

FİZİKSEL AKTİVİTE ÖMRÜ UZATIR
Doktor kontrolünden sonra, her yaşlıya özel sağlık durumunu değerlendirmesi yapılmalı, bireye özel fiziksel aktivite planlanmalıdır.

Egzersiz uygulamaları ile kalp-akciğer dayanıklılığı, hareketlilik ve esnekliği, denge ve koordinasyonu, stabiliteyi ve sonuç olarak yaşam kalitesini artırmak mümkündür. Koruyucu fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları bireye özel olmalı ve bu şekilde uygulanmalıdır. Programın uygulanmasında yaşlının istekli olması katılımı artırmakta ve sonuç olarak yaşam kalitesinde meydana gelecek iyileşmeleri hızlandırmaktadır.

Fiziksel aktivite ömrü uzatır, yaşlanmanın hızını azaltır. Dünyada ve ülkemizde nüfus yaşlanmakta ve yaşam süresi uzamaktadır. Sağlıklı yaşlanma günlük yaşam aktivitelerinde daha bağımsız olabilmesi için fiziksel aktivitenin sağlanması için bireyler bilgilendirilmelidir. Fiziksel aktivitenin sıklığı, süresi ve şiddeti arttıkça sağlıklı yaşam süresi artmaktadır.

Yaşlanma sürecinde aktif kalabilmek ise bir ömür boyu elde edilen deneyimlerin gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir unsurdur.

YAŞLANMAK HASTALIK DEĞİLDİR
Yaşlanmaya hazırlanmak için aktif kalın, gün içine dağıttığınız zamanlarda toplam 45 dakika fiziksel aktivite yapın, basit çevre düzenlemeleri ile düşmeleri engelleyin, hobi edinin, yaşamın içinde kalın, sağlıklı beslenin, düzenli uyuyun, pozitif düşünün, fizyoterapistinizin önerdiği egzersizleri ve daha önce deneyimlediğiniz sporları yapın.”


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !