'Herşey dahil'e kilolar da dahil olmasın!

1
Fit çıktığınız tatilden fazla kilolarla geri dönmemeniz için size 10 önerimiz var...

Yaz aylarında fit olabilmek için bütün günü spor ve diyet ile geçirenler, tatilde açık büfe tuzağına dikkat! Birbirinden güzel yiyeceklerin, tatlıların yer aldığı her şey dahil sofralar, kısa sürede kilo almanıza neden olabilir. Hem tatil yapıp dinlenmek hem de kilo almadan geri dönmek istiyorsanız gün içerisinde yapacağınız egzersizler, ara öğünler ve dengeli beslenme ile ideal kilonuzu tatil sonrasında da koruyabilirsiniz.

"Tatilde soslu ve ağır yemekler yerine bol yeşillikli ve dörde bölünmüş tabaklar hazırlayın" diyen Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Korkmaz; tatili fit ve sağlıklı geçirmek isteyenler için beslenme tüyoları verdi:

1) Tatilden Önce Tartıya Çıkın: Tatile gitmeden önceki kilonuzu not olarak yazın. Tatil dönüşünde de tartılıp kilonuzu not edin. Burada amaç tatil boyunca kilonunuz artıp azalması konusunda bilgi sahibi olmak ve devam eden günlerde buna göre hedeflerinizi belirlemek.

2) Kahvaltısız Güne Başlamayın: Günlük hayatınızda olduğu gibi tatilde de mutlaka iyi bir kahvaltı yapın. Kahvaltı, günün en önemli öğünü. Açık büfede kahvaltıda bol yeşillik, domates, salatalık almayı unutmayın. Tabağınıza alacağınız birkaç çeşit peynir ile birlikte yağsız omlet ya da haşlama yumurtayı tercih etmek size tokluk hissi verecek besinlerin başında yer alıyor. Tatlı olmadan kahvaltı yapamam derseniz açık büfede yer alan kuru meyveler ya da 1 yemek kaşığı bal veya reçel tatlı ihtiyacınızı karşılayacaktır. Masum görünen kahvaltıdaki en büyük tehlike ise hamur işi yiyecekler. Bu noktada tercih hakkınızı bir çeşit veya yarım porsiyon olarak kullanmaya çalışın.

3) Ara Öğünleri Tatilde Atlamayın: Havuz, deniz, gezilecek yerler derken ara öğün yapmayı unutmayın. Kahvaltıda verilen kuruyemişlerden bir avuç ya da kuru meyvelerden 4-6 adet ya da bir orta boy taze meyve ara öğün için ideal olacaktır.

4) Yemeğiniz Sossuz Olsun: Soslu yapılan yemeklerin yağ ve kalori içeriği fazla. Böyle yapılan yemeklerden uzak durursanız gereksiz kalori almaktan kendinizi korumuş olursunuz.

5) Tabağınıza Üst Üste Yiyecek Koymayın: Otellerde yer alan açık büfe ve birbirinden lezzetli yiyeceklerin olması sizi kandırmasın. Gün içerisinde yediklerinize dikkat etmelisiniz. Tüm yiyeceklerden yemek için tabağınıza yiyecekleri üst üste koymayın. Tabağınızı 4 parçaya bölünmüş olarak kabul edin. Böylece farklı yemeklerden yemiş olur, besin alımı kontrol altında tutmuş olursunuz.

6) Tatlının Cazibesine Kanmayın: Tatillerde tatlı büfeleri insanı içine çeken bir görsellik içerisinde. Bu nedenle de tatlı büfesine dikkat edin. Tercih ve porsiyon miktarı çok önemli. Sütlü tatlı ya da dondurma tüketmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Hamur işi ya da kızartma şeklinde yapılan bir tatlı tüketmek istediğinizde ise yarım porsiyon ve öğle yemeğinde tüketmek daha doğru olacaktır.

7) İçecek Kilo Yapmaz Demeyin: Sıcak havalarda yediklerimiz kadar hatta bazen daha fazla kaloriyi içeceklerimizden alıyoruz. Bu noktada önemli olan, tercih edilecek içeceklerin ne olacağı. Tabi ki öncelikle ilk tercihimiz su olmalı. Onun dışında maden suyu, soda, diyet içecekleri çok abartmamak şartı ile tercih edebiliriz.

8) Alkol Yağlı Yemek Kadar Kalorili: Alkol tüketiminize dikkat edin. Alkollü içecekler, her şey dahil tatil anlayışında yemeklerden daha tehlikeli olabilir. Unutulmamalıdır ki, alkol tüketildiğinde metabolizma yağlı bir besin alıyormuşsunuz gibi davranıyor. Bu noktada önemli olan sıklık ve alınan içeceğin alkol oranının ne olduğu. Alkollü içecek tüketildiğinde, o öğün yemek porsiyonlarını azaltmak kilo kontrolü açısından iyi olacaktır.

9) Her Şey Dahil Sistemde Egzersizi de Ekleyin: Her şey dahil tatil anlayışında bir önemli noktada da hareketin az olmasıdır. Tabi ki tatil demek dinlenmek demektir ama yine de günde yapılacak 30 dakika yürüyüş, alınan kalorilerin bir kısmının enerjiye dönüşmesi açısından iyi olacaktır.

10) Az ve Sık Yeme Hayat Mottonuz Olsun: Hem tatilde tadınızın kaçmaması hem de tatil dönüşünde tartıda gördüğünüz rakamların canınızı sıkmaması için her zaman söylediğimiz gibi “Az ve Sık Aralıklarla Beslenme Planı” prensibini unutmamak gerekiyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

1Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Ne zaman tatile gidersem kilo alıp geri geliyorum. Her şey dahil diye fazla kaçırıyoruz.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe