Bu hastalarda işitme kaybı iki kat daha fazla

0
Şeker hastalığının gözler ve böbreklerden sonra kulakları da etkilediği ortaya çıktı. Araştırmalar, diyabetli kişilerin işitme kaybının iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. M. Melih Çiçek, diyabet ve işitme arasındaki bağlantı hakkında şu bilgileri verdi:

ŞEKER HASTALARINDA İŞİTME KAYBI YÜZDE 54
“İşitme bozukluğu ve diyabet arasında kuvvetli ve tutarlı bir bağlantı bulundu. ABD’deki Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün (National Institutes of Health - NIH) yayınladığı araştırmada diyabet olan ve olmayan iki grup insan incelendi. Araştırmacılar, diyabetli 399 yetişkinin yüzde 21'inde düşük frekans ile orta frekans arasında hafif veya daha fazla işitme kaybı olduğunu bununla birlikte diyabet olmayan 4 bin 741 yetişkinde yüzde 9'luk bir farkın bulunduğunu tespit etti. Şeker hastalarının yüzde 54'ünde yüksek frekanslı işitme kaybı vardı, bununla birlikte diyabetik olmayanlarda bu oran yüzde 32 idi.

Bu araştırma diyabet öncesi kişilere de uygulandı. Diyabet öncesi olanlar (tam teşekküllü şeker hastalığını geliştirme aşamasında olanlar) normal kan şekeri düzeylerine göre yüzde 30 daha fazla işitme kaybı yaşadılar. Kesin neden hala belirsiz olsa da, uzmanlar, yüksek kan şekeri düzeylerinin gözlere, böbreklere veya kan damarlarına zarar vermesinin yanında kulak sinirlerine de zarar verebileceğine inanıyorlar.

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism'da yayınlanan daha ileri araştırmalar, NIH (National Institutes of Health)'nin önceki bulgularını güçlendiriyor. ABD, Avustralya, Brezilya ve Asya'nın çeşitli yerlerinde yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı araştırmalarda diyabet ve işitme kaybı arasında bağlantılar bulundu.

Sadece Amerika’da 30 milyon diyabet hastası ve 34.5 milyon işitme kaybı hastası var. Amerikan Diyabet Derneği’ne göre, bu istatistik diyabet ve işitme kaybının en yaygın sağlık sorunları arasında olduğunu gösteriyor.

YILDA BİR KEZ KONTROL ETTİRİN
Hem diyabet hem de işitme kaybıyla ilişkili riskleri anlamak, başka komplikasyonların oluşmasını önlemede önemlidir. Diyabetiniz varsa, özellikle işitme kaybına yakalanma riskiniz konusunda bilinçli olmanız gerekir. İşitme yeteneğinizi yılda bir kez kontrol ettirin. İşitme kaybının belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak ve rutin işitme kontrolleri içi sağlık uzmanlarına görünmek çok ilerlemeden önce işitme kaybını durdurmanıza yardımcı olabilir.”

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !