Yaşamın şifreleri genlerimizde saklı

0
21. yüzyılda ölümlerin başlıca sebebi olan kompleks ve kronik hastalıkların başında kalp hastalıkları, kanserler, diyabet, osteoporoz ve beyin-damar hastalıkları geliyor. Bu hastalıklar hem genetik, hem yaşam tarzı, hem de yaşadığımız çevre ile ilgili faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşuyor.

İşte bu grupta yer alan hastalıklara karşı genetik yatkınlık bilinirse başta beslenme olmak üzere yaşam tarzı düzenlemeleri ile ortaya çıkmaları engellenebilir veya geciktirilebilir. Bunun için ileri teknolojik analizlerle basit ve anlaşılır bir şekilde hastalıklardan korunmak ve yaşam kalitesini yükseltmek mümkün.

Bu hastalıklarla mücadele etmek için hastalanmadan gerekli tedbirleri almak önem taşıyor.

Nutri-Genetik ve Kişiye Özel Tıp Derneği Başkanı Dr. Serdar Savaş, kronik ve kompleks hastalıklarından korunmanın yolları ile ilgili şunları söyledi:

Çözüm “GEN”de!

“Her birimiz birbirimizden farklıyız. Bu farkın temelinde de genetik yapımız yatar. Beslenme konusunda, toplumun tamamına yönelik yapılan öneriler, sizin için uygun olmayabilir. Araçlarımıza koyduğumuz yakıt ve yağlar, aracın tipine, markasına göre farklılık gösterir; benzinli araca dizel yakıt koymak motoru yakar. Ama tüm insanlara aynı beslenme programlarını önermekte bir beis görülmüyor.”

“Artık kalp krizi, yüksek tansiyon, diyabet, akciğer, mide, kalın barsak, prostat, meme, rahim, yumurtalık, pankreas, böbrek, cilt, mesane kanserlerinin, Alzheimer hastalığının, kemik erimesinin genetik temellerini analiz ederek her birimizin bu hastalıklara yönelik olarak taşıdığı riskleri öngörmek mümkün. Bu kadarla bitmiyor: Her bireyi, riskini taşıdığı hastalıklardan korumak da mümkün. Ayrıca hücresel yaşlanmamızın nedenlerini de genlerimizde bulmak ve yaşlanmayı yavaşlatmak da mümkün. Genetik yapınız, tıpkı parmak iziniz gibi size özeldir; beslenmeniz de size özel olmalıdır.”

Risklerinize göre önlem alın

Dr. Serdar Savaş sözlerine şu şekilde devam etti: “Hangi hastalığın ya da hastalıkların risklerini taşıdığınızı, neden yaşlandığınızı, stres düzeyinizi öğrenip, güneş kremi sürmek kadar basit önlemlerle hastalıklardan korunabilir, ömrünüzü uzatır, stresinizi kontrol altına alarak, yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz. ‘Yaşam için bilim’ bu imkânı sunuyor.”

“Her bireyin alması gereken enerjinin hangi kaynaklarca ve hangi oranlarda karşılanacağı kişinin genetik yapısına bağlıdır. Genetik yapınıza uygun olarak hazırlanan beslenme programları ile kullanmanız gereken vitamin, mineral ve besin desteklerini, size özel egzersiz reçetenizi, gerekiyorsa kullanmanız gereken ilaçları ve hormonları, riskleriniz doğrultusunda genetik yatkınlıklarınızı bilerek ve bunların sizi nasıl etkilediğini anlayarak sağlığınızın kontrolünü elinize alabilirsiniz.”

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe