Mangal severler dikkat!

0
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala bayramı saÄŸlıklı geçirme konusu tekrar gündeme gelmiÅŸ durumda. Uzmanlar, bayramda yaÅŸanacak et, tatlı ve asitli içecek tüketimine bir de 9 günlük tatil rehavetinin eklenmesinin vücut saÄŸlığını olumsuz yönde etkileyebileceÄŸinin sinyallerini veriyor. Etin kesimi, piÅŸirilmesi ve saklanması da Kurban Bayramı’nda ayrı önem taşıyor. 

Central Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selma Turan, kurban etlerinin tüketimi konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.

Bayram ziyaretleri dendiÄŸinde akla ilk olarak ikramlık çikolatalar, tatlılar ve et yemekleri geliyor. Bayram dolayısıyla birden bire deÄŸiÅŸen günlük beslenme alışkanlığı, dikkate alınmadığında hazım güçlüğü, mide bulantısı, yüksek tansiyon, kalp çarpıntısı gibi sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle bayram süresince beslenme ÅŸekline dikkat etmek ve az az, sık sık yemek ÅŸart oluyor. Tabii, etin piÅŸirilmesi ve saklanması da bayramın diÄŸer bir gündem maddesi oluyor. Peki, Kurban Bayramı’nda nelere dikkat etmek gerekiyor?

Kurban etleri, üzerindeki yağlardan arındırılmalı

İçeriğinde doymuş yağ bulunduran kırmızı etin tüketimi, kalp-damar ve hipertansiyon hastaları için riskler taşır. Yüksek kolesterol içeren yağ katmanları, genellikle etin dış yüzeyini çevreler. Bayramda tüketilecek etleri pişime hazırlanırken bu yağlar mutlaka etlerden ayrılmalıdır. Böyle kronik hastalıklara sahip kişilerin günlük et tüketimi ise 3-4 köfte yani ortalama 100 gram ile sınırlandırılmalıdır.

Bayramda güne kavurma ile değil hafif bir kahvaltı ile başlanmalı

Satın alınan kurbanlıkların veteriner kontrolünden geçip geçmediÄŸi mutlaka araÅŸtırılmalıdır. Genellikle Kurban Bayramı’nın ilk günü kurban kesiminin ardından kavurma gibi et yemeklerinin tüketimine raÄŸbet edilir. Fakat yeni kesilmiÅŸ etlerde ilk 24 saat rigormortis olarak adlandırılan ölüm katılığı durumu oluÅŸur ve bu etlerin sindirimi diÄŸerlerine nazaran çok daha zor olur. Bu da hazımsızlık sorunlarına zemin hazırlayabilir. Etlerin buzdolabında en az 1 gün bekletilmesi, kurban etinin sabah tüketilmemesi ve güne ise hafif bir kahvaltı ile baÅŸlanması gerektiÄŸi bilinmelidir. Bu durum, günün diÄŸer öğünlerinin dengelenmesine katkı saÄŸlarken, sindirim sorunlarını da ortadan kaldıracaktır.

Ateş ile et arasındaki mesafeye dikkat!

Etleri pişirmek için tercih edilen yöntemin, etin lezzetini, görüntüsünü ve vücuda olan katkılarını doğrudan etkilediği unutulmamalıdır. Bu nedenle kurban etinin pişiminde de ızgara ya da fırınlama yönteminin uygulanması en doğrusu olacaktır. Fakat mangal tercih edilecekse, etlerin ateşle olan mesafesine çok dikkat edilmelidir. Çünkü etlerin ateşe çok yakın mesafeden pişirilmesi, kanserojen ögelerin oluşumuna neden olabileceği gibi ette bulunan vitaminlerin de kaybolmasına yol açabilir. Bu sebeple etler ateşe en az 10 cm mesafe ile pişirilmelidir.

Etler, küçük parçalar halinde muhafaza edilmeli

Kurban etlerinin tüketimi bir seferde mümkün olamayacağı için saklama koşulları da sağlık açısından büyük öneme sahiptir. Çünkü proteinden yana zengin olan kırmızı etler hızla bozulma riski taşır. Etler, büyük parçalar halinde değil, bir öğünde yetecek kadar ve küçük parçalar olacak şekilde saklanmalıdır. Buzlukta muhafaza edilecek etler için 7 günün, derin dondurucuda saklanacaklar için ise 3 ayın aşılmaması gerekir. Etleri derin dondurucuya kaldırmak için de buzdolabı poşetleri kullanılabilir. Böylelikle çözündürme sırasında etlerde bakteri oluşumunun önüne geçilecektir. Çözündürme işlemi ise buzdolabında yapılmalıdır.

Etin faydaları sebze ile desteklenmeli

Kurban Bayramı, ülkemizde her ne kadar et şöleni gibi algılansa da öğünlere sebzelerin de eklenmesi gerekir. Çünkü ette bulunan protein ve demirin emilimini arttırabilmek için et mutlaka C vitamini içeren sebze ya da salata ile desteklenmelidir. Bayram ziyaretleri sırasında ikram edilen şeker ve tatlılardan da uzak durulmalıdır. Tatlı tüketilecekse de tercih sütlü ve meyveli tatlılardan yana kullanılmalıdır. Bayram beslenmesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise içecek konusudur. Öğünlerin ve tatlıların yanında asitli içecek ve meyve suları yerine bol su veya maden suları içilmelidir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !