Kuzey Kore'yi keşfetmek için!

0
Kültür gezisi dendiğinde akla gelen ilk isimlerden olan FEST Travel 12 yıldır gerçekleştirdiği Kuzey Kore gezilerine bu yıl da devam ediyor. 

“Kuzey Kore, resmi adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) tam bir kapalı kutu. Ancak bazı kurallarla yabancı turistlerin gezmesine büyük olanak tanıyor. KDHC konusunda önyargılarla dolu olduğumuzdan çok şaşırdık. Sizi ‘rehberleriniz’ karşılıyor. Bir çift için bile bir rehber, yardımcı ya da şoför veriliyor. Ama rehberlerin bazı uyarıları var: ‘Gece otelden dışarıya çıkıp gezmek isterseniz bize söyleyin, birlikte gezelim.’ Gerekçesiyse ‘insanlarımız yabancı dil bilmez, sorun yaşayabilirsiniz, yolunuzu kaybedebilirsiniz.’

Kore gezisinin en ilginç yeri Panmuncon’daki Askerden Arındırılmış Bölge’deki 1953 ateşkes görüşmelerinin yapıldığı barakalar. Panmuncon’da tam ortasından Askeri Sınır Çizgisi geçen barakanın içine girdik ve fiilen Kuzey’den Güney Kore’ye geçmiş olduk. Güney Kore’nin başkenti Seul yaklaşık 65 km, yani bir saatlik uzaklıktaydı. Ama biz ertesi gün Pekin üzerinden Seul’e gitmek için neredeyse bir tam gün harcadık!”

FEST Travel kurucusu Faruk Pekin 2007 yılında, Türkiye’den ilk gezgin grubuyla Kore Yarımadası’nın hem kuzeyini hem de güneyini kapsayan bir geziye liderlik etmesinin ardından izlenimlerini bu cümlelerle aktarmıştı.

Geçtiğimiz 12 yılda, gizemli ülke Kuzey Kore’yi keşfeden FEST Travel Gezginlerinin sayısı artmaya devam etti. Alışılmadık havasıyla hiçbir ayrıntıyı kaçırmamaya çalışarak gördüğümüz bu ülkede, “Kim kültü”nü oluşturan Kim il-Sung ve oğlu “Aziz Önder” Kim Cong-il (günümüzün lideri Kim Cong-Un’un dedesi ve babası), her köşeden sizi izliyor, heykelleri ülkenin dört bir yanında yükseliyor, binaların duvarlarında, mozaik panolarda, devasa boyutlardaki resimlerde, tepelere oyulan taşlarda, kısacası her yerde onlar var.

Ülkenin takvimi dahi Kim il-Sung’un doğumunu milat alıyor. “Kişinin kendi efendisi olması” anlamına gelen Juçe felsefesini Marksist anlayışla harmanlayan Kuzey Kore, şu anda 108. Juçe yılını yaşıyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe