Kepçe Kulak Ameliyatını Doç.Dr.Süleyman Taş anlattı

0
Kepçe kulak yaklaşık % 5 görülme sıklığıyla en sık görülen doğumsal kulak deformitesi olup kalıtımsal (genetik) geçiş (otozomal dominant) göstermektedir. Kepçe kulak ameliyatına ihtiyaç duyan kişilerde kulak yüksekliği ve genişliği normalin üzerinde olup rahatsız edici olarak görünmesinden kaynaklıdır. Kepçe kulak estetiğine gerek duyulmayan normal bir kulağın ortalama yüksekliği 60-65 mm ve genişliği 25-35 mm dir.

Kepçe kulak ameliyatına karar veren kişilerin teknik terimler hakkında bilgi sahibi olması daha verimli bir süreç geçirmelerine yardımcı olacaktır. Kısaca bilmeniz gereken terimlerden bahsedeyim; kulağın kafa ile yaptığı açı sefalo-auriküler açı diye bilinir ve bu açı normalde 20-30 derece arasındadır. Kulağın kıvrımına ise antiheliks denir, kulak çukuruna ise konka denir. İşte, kepçe kulak (prominent ear) diye adlandırdığımız bu deformite, kulağın kafa ile yaptığı açının artması, kulak kıvrımının düzleşmesi ya da kulak çukurunun derinleşmesi dediğimiz bu problemlerin değişik derecelerde de olsa birlikte ya da tek başına görünmelerine verilen isimdir. Kepçe kulak ameliyatı öncesi kulaktaki asıl problemin ne olduğu belirlendikten sonra yapılacak olan cerrahi tedavi belirlenmektedir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Süreci
Kepçe kulak deformitesi çocukların okula başladıklarında alay edilerek psikolojilerinin bozulmasına sebep olduğundan dolayı ve yapılan araştırmalar neticesinde kulağın erişkin kulağına 6-7 yaşındayken ulaşmış olmasından dolayı okul öncesi 6 yaşındayken kepçe kulak ameliyatı olmaları önerilmektedir. Çünkü bu yaş grubunda kulak kıkırdağı da daha yumuşak olduğundan ameliyat daha kolay ve daha güzel sonuçlanmaktadır.

Bebeklerde Kepçe Kulak Ameliyatı
Çocuk daha doğduğunda kepçe kulak deformitesi var ise kulak kıkırdağı anneden geçen östrojen dediğimiz hormon nedeniyle aşırı yumuşak olmasından dolayı yaşamın ilk 3 ayı yapılan bandaj ve kalıp uygulamaları ile düzelebilmektedir. O yüzden ailenin bu konuda bilinçli olması ve erken fark etmesi çocuğun ilerde böyle bir ameliyat geçirmesine ve alay konusu olarak psikolojisinin bozulmasını önleyerek kendine daha çok güvenen bireylerin yetişmesi açısından son derece önemlidir.

İple Kepçe Kulak Estetiği
İple kepçe kulak ameliyatı ya da ameliyatsız kepçe kulak estetiği olarak bilenen bu teknik bir ara çok popüler ve halen bazı cerrahlar tarafından kullanılmaktadır. İple kepçe kulak operasyonu sırasında herhangi bir kesim yapmadan kulak arkasından çeşitli aletler ile kalıcı ipler yerleştirilmektedir. Ofis ortamında ve lokal anestezi altında uygulanabilen iple kepçe kulak estetiği, özellikle düğün öncesi saçlarını toplayan gelinler için çok cazip gelmiştir.

İple Kepçe Kulak Estetiği Sonrası
İple kepçe kulak estetiği sonrasında hemen sonuç alınması ve o zamana kadar ameliyat olmak için fırsat bulamamış insanlar bu operasyona rağbet göstermektedir. Ancak benim kişisel tecrübem ve dünyadaki diğer cerrahların da yayınladıkları, yayınlardan gördüm ki, iple kepçe kulak teknikği ile yaptığımız kulakların hemen hemen hepsinde sorun çıkmıştır. Hastaların yaklaşık %50 sinde atılan iplerin dışarı çıkması, %50 sinde tekrar kulakta açılmalar, çoğunda kulak arkasında hassasiyet ve elleri ile kulak arkasına dokunduklarında aşırı ağrı ve daha nadiren enfeksiyonlar oluşması üzerine ben ve dünyadaki çoğu cerrah bu yöntemi uygulamayı bırakmıştır. Hastalara kansız, ameliyatsız, 10-15 dakika kepçe kulaklarınızdan kurtulun şeklindeki reklamlar çok cazip gelse de kesinlikle önermemekteyim.

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası
Kepçe kulak ameliyatı ile ilgili bilinen bütün cerrahi teknikleri uygulamış bir cerrah olarak, gördüm ki bu ameliyatların hepsinden sonra kullanılan cerrahi yönteme göre bir takım problemler oluşmaktadır. Bu problemler; erken dönem ve geç dönem olarak 2 ye ayrılabilir.
Erken dönemde;
Kanama
• Kan toplanması (Hematoma),
• Ciltte doku ölümü (Skin Necrosis),
• Yara açılması (Wound Dehiscence),
• Infeksiyon (Wound İnfection) dır.
Geç dönemde;
• Kulağa dokunulduğunda hissedilen ağrı ve hassasiyet (Hypersensitivity),
• Kulakta şekil bozukluğu ve asimetriler (İrregularity and Asymmetry),
• İzler (Scarring),
Atılan dikişlerin dışarı çıkması (Suture Extrusion),
• Telefon kulak yada kulağın arkaya çok yatırılması gibi memnun olunmayan estetik sonuçlar (Unsatisfactory Aesthetic Results; Telephone Ear, Overcorrection..ex).

Kepçe kulak düzeltme ameliyatı olan tüm hastalarda tabi ki bu problemler olmamaktadır. Ancak kepçe kulak ameliyatı sonrasında oluşabilecek bu problemleri ortadan kaldırıp mükemmel bir teknik bulmak için çok kafa yordum ve sonrasında kendi tarif ettiğim ve bu teknik (Yeni Bir Antiheliksplasti Tekniği: Proksimal Bazlı Dermo-Fasyoperikondrial Flep) ile Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği’nin düzenlediği yarışmada ödül aldım.

Bilimsel makale haline getirerek yaptığım bu teknikte diğer teknikler ile yapılan kepçe kulak ameliyatlarında görülen tüm problemlere çözüm bularak, mükemmeli yakaladım diyebilirim. Halen bu tekniği kullanmaktayım ve bugüne kadar hiçbir sorun yaşamadım. Şu an dünyada da çok popüler hale gelen bu flep tekniği kepçe kulak estetiği yapan doktorlar tarafından tercih edilerek yaygınlaşmaktadır.

Kepçe Kulak Ameliyatında Flep Tekniği ile Yakaladığım Avantajlar;
• Emilebilen dikiş kullanabildiğimden kepçe kulak ameliyatı sonrası hastanın kulağının arkasından ameliyattan 1-2 yıl sonra bile dikişler çıkması gibi bir durumun söz konusu olmaması,
• Flep dediğimiz doku ile kulağı arkaya yasladığımdan ameliyattan sonra tekrar açılmalar ve nükslerin söz konusu olmaması,
• Kulağı çok fazla arkaya yatırarak, kulak arkası boşluğunu silerek kişinin gözlük takmasını bile engelleyecek tarzda, doğal olmayan görünümlere sebep olmaması,
• Kıkırdağa müdahale etmediğim için kıkırdak üzerinde şekil düzensizliklerin oluşmasını neden olmaması,
• Kulağı içeriden atellediğim için kepçe kulak ameliyat sonrası tenisçi bandajı gibi bandajlamaları kullanmasına gerek olmaması,
• Kulağın ön yüzüne müdahale etmediğim için şişlik, morluk, hematom, dolaşım problemleri oluşmasına neden olmamasıdır.
• Bu tekniğin lokal anestezi ile yapılabilmesi,
• Kulak arkasından yapıldığı için ve kulak arkasından cilt çıkarılmadığı için kulakta iz kalması, keloid, hipertrofik skar gibi bir probleme neden olmaması,
• Kulakta travma oluşturmadığı için hastanın günlük yaşantısına ertesi gün dönebilmesi,
• Bu tekniği uyguladığım tüm hastalarımın ameliyat sonrası 1. ay, 6. ay, 12. ay ve 2. yıl kontrollere çağırarak yaptığım ölçümlerde hiçbir hastamda herhangi bir açılma olmadığını tespit ederek ve yaptığım istatistiksel çalışmalar sonucun kalıcı olduğunu ortaya koymuş olmam bu tekniğin avantajlarından sadece birkaçıdır.


Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Bu teknik ile hastalarımı lokal anestezi altında ameliyat etmekteyim. Eğer 6-10 yaş aralığında ise çocuğun kooperasyonu tam olmadığı için genel anestezi öneririm. Kepçe kulak düzeltme ameliyatı 45 dk – 1 saat arasında sürmektedir. Aynı gün hasta taburcu olmakta ve kulağına su değmeden duş alabilmektedir. Ameliyattan 48 saat sonra ise kulağına da su değebilir. Ameliyatın ertesi günü bandajı açılır ve tekrar bandaj yapılmaz. Hastanın kepçe kulak ameliyatı sonrasında takılan tenisçi bandajı takmasına gerek yoktur, sadece kulağına dikkat etmeli sağa sola takarak travmaya uğratmaması, üzerine yatmaması yeterlidir. Ameliyattan sonraki gün, günlük hayatı ve sosyal yaşantısına ya da işine dönebilir. Ameliyattan 1 hafta – 10 gün sonra kulak arkasından yapılan kesi için atılan dikişler alınır.

Kepçe Kulak Ameliyatı Fiyatları
Kepçe kulak ameliyatı fiyatları üst tarafta belirtmiş olduğumuz kulak yapısının genişliği, yüksekliği ve yapılacak olan işlemlerin kapsamına göre değişiklik göstermektedir. Kepçe kulak ameliyatına karar veren hastalarımız ile görüşme sağladıktan sonra uygulanacak teknik ve ameliyat detayları hakkında bilgilendirme yapılmaktadır. Kepçe kulak ameliyatı fiyatını etkileyen noktaları öğrenmek için TAŞ Estetik merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.

Kulak Estetiği Tedavi Özeti
ÖNEMLİ : Aşağıda yer alan bilgiler operasyon süreci ile ilgili genel hatlar üzerine hazırlanmıştır. Herkes eşsizdir. Kulak estetiği ameliyatı olan herkesin tedavi süreci , planlaması ve sonuçları farklılık gösterebilir.
Operasyon İsmi
Kulak Estetiği (Otoplasti)
İstirahat Süresi
2 – 3 Gün
Kullanılan Teknik
Flep Yöntemi Tekniği
Hastanede Yatış Süresi
Aynı Gün Taburcu
Operasyon Süresi
30 -60 Dk
İşe veya Sosyal Hayat Dönme Süresi
2 – 3 Gün
Anestezi
Lokal Anestezi
Tam İyileşme Süresi
2 – 12 Ay
Hassasiyet Süreci
1 Gün
Sonuçların Kalıcılığı
Sürekli
Bandaj Süresi
2 – 3 Gün
Operasyon Fiyatı


Kepçe Kulak Ameliyatı Hakkında Merak Edilenleri, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı Doç.Dr.Süleyman Taş anlattı, konu hakkında daha detaylı bilgi için;

https://www.suleymantas.com.tr/kepce-kulak-ameliyati/
https://www.suleymantas.com.tr/
https://drsuleymantas.com/
https://drsuleymantas.com/before-after-gallery/
https://en.suleymantas.com.tr
https://www.tasklinik.com
https://www.nosejobturkey.org
https://www.tashairclinic.com
https://drsuleymantas.com/face-gallery/

Konu hakkındaki açıklama videosu için; https://www.suleymantas.com.tr/video/#gallery-1

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !