Gençlik Döneminde Beslenme

0
Gençlik Döneminde Beslenme

Günümüzde yaşanılan Covid-19 salgınıyla birlikte çocukların ve gençlerin de beslenme düzenleri bozulmuştur. Günlük belli bir düzen içinde olan öğün saatleri de bu durumda düzensiz hale gelmiştir. Aynı zamanda dışarı çıkma kısıtlamaları sebebiyle fiziksel aktivite de neredeyse yapılmaz hale geldi. Fakat bu durum gençler için çok sağlıksızdır ve bir an önce bunlarla ilgili çalışmalar yapılmalıdır.       

 

Gençlerin besin gereksinimleri, bedenin büyümesi ve cinsel gelişime bağlı olarak çocukluk dönemine göre farklılık göstermektedir. Peki besin gereksiniminde nasıl farklılıklarla karşı karşıya kalmaktayız? Örneğin; magnezyum, çinko ve kalsiyum tüm gençlerin beslenmesinde önemli yere sahip besin ögeleridir. Genç kızlarımızda ise demir eksikliğine sıkça rastlamaktayız ve düzenli aralıklarla kan tahlili yaptırarak bu durumu kontrol etmemiz çok önemlidir.


Magnezyum

Sinir sistemi ve kasların gevşemesini sağlayan mineraldir. Kan şekeri seviyesini de kontrol altına almada destekleyici mineraldir. Soya fasulyesi, fındık, süt, balık, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllarda yüksek oranda bulunur.

Çinko

Çinko, bağışıklık sisteminin gelişmesinde etkilidir. Büyüme ve gelişme için en önemli minerallerden biridir. Beyin ve üreme sisteminin çalışması için gereklidir. Kuzu eti, dana eti, sarımsak, ıspanak, karaciğer, istriridyede yüksek oranda çinko bulunur.

Kalsiyum

Kalsiyum kemik ve diş yapımında görev almaktadır. Bu görevin dışında da kas kasılması ve gevşemesinde, kanın pıhtılaşmasında, sinirsel uyarıların iletiminde de görev almaktadır. Süt, peynir, yoğurt, susam, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler en iyi kalsiyum kaynaklarıdır.

Demir

Kırmızı kan hücresi, kas pigmenti ve enzim üretimi için gerekli olan mineraldir. Demir eksikliği olan bir bireyin halsizlik, iştahsızlık gibi problemleri olabilir. Aynı zamanda iş performansı ve egzersiz toleransı azalır. Dalak, karaciğer, kırmızı et ve pekmez demir açısından zengin besinlerdir. C vitamininden zengin besinlerle tüketilmesi demir emilimini artırmaktadır. C vitamini olarak salata ve limon önerebilirim.


Fiziksel aktivitesi olmayan ve sağlıksız beslenen gençlerde en çok karşılaştığımız sorun obezitedir. Gençken obez olan bireylerin yetişkinlik döneminde de obez olacağı tahmin edilmektedir. Obezite sadece şişmanlık olarak algılanmaktadır. Yalnız çok önemli bir detay gözümüzden kaçmaktadır. Obez bireylerin ilerleyen süreçlerde yakalanabileceği pek çok hastalık bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; kolesterol, diyabet ve hipertansiyondur. Yaşam kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyen bu hastalıklardan korunmak için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Hem kendimiz için hem gelecek nesiller için.


Dyt. Beyza Karabulut


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !