TV etkisini kaybediyor mu?

0
TV etkisini kaybediyor mu?

Yapay zeka ve verilerle zevke uygun içerik önerileri sunuluyor

Kullanıcılardan aldıkları verileri yapay zeka algoritmaları ile iÅŸleyerek kiÅŸisel beÄŸenilerine uygun içerikleri sunan yeni medya platformları, günümüzde gittikçe popüler olmaya baÅŸladı. Uzmanlar, yeni medya platformlarının reklam yayın gelirlerinde ilk sırada olan televizyonları yakın gelecekte geride bırakacağını ön görüyor.  

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yıldıray Kesgin, yeni medya ve platformların getirileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yeni medya platformları televizyonu geçecek


Yeni medyanın insanlara etkileÅŸimi kazandırdığını belirten Dr. Öğretim Ãœyesi Yıldıray Kesgin, “Bu sayede bizler hem birer medyayız hem de takip ettiÄŸimiz mecralar bizlerin isteklerine uygun davranıyor. Reklam harcamalarına bakıldığında televizyon hâlâ birinci sırada ancak yeni medya mecraları yıldan yıla çok hızlı bir ÅŸekilde yükseliyor ve televizyonu geçecek gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Yapay zekâ ile kişiye özel öneriler sunuluyor


Dr. Öğretim Üyesi Yıldıray Kesgin, yeni medyanın kişilere özelleştirilmiş içerikler sunduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bireylere özel içerikler sayesinde medya içerikleri kiÅŸiselleÅŸtiriliyor. Platformlar bunu algoritmalar sayesinde yapıyor. Bizim katılımcı olarak girdiÄŸimiz her veri kim olduÄŸumuzla ilgili bilgiyi veri olarak iÅŸliyor. KiÅŸilere özel haberler, yazılar, videolar, filmler, diziler ve aradığımız cevaplar bu sayede bize ulaşıyor. Yeni medyaya ne kadar çok veri aktarırsak bizi o kadar daha iyi tanıyor ve daha isabetli içerikleri sunuyor. Ancak bu konunun eleÅŸtirilen yanlarından da bahsedebiliriz. Yapay zekâ sayesinde bizi bizden daha iyi tanıyan bir sistem olabileceÄŸi endiÅŸesi var. 

Ä°nsanlar, neyi sevip sevmediklerini kendilerine sorduklarında dahi düşünmesi gerekebiliyor. Ancak bu algoritmalar yeterli veri olduÄŸu sürece düşünmesine gerek kalmadan bize neyi sevdiÄŸimizi söylüyor. Hedef kitleler artık daha ulaşılabilir oldu. Tabii sonuç olarak da bütün dizi ve film endüstrisinin dikkati bu alana çekildi.  Ä°ÅŸte bu geliÅŸmelerin ekonomik açıdan en deÄŸerlilerinden biri olarak dijital platformlar ön plana çıkıyor.”

Farklılıkları fabrikasyon olarak üretiyorlar

Türkiye’deki dizi sektörünün büyüklüğü içerisinde bir dünya devinin gelerek birçok insanın beÄŸendiÄŸi iÅŸlere imza attığını ifade eden Dr. Öğretim Ãœyesi Yıldıray Kesgin, “Tabii bu dizilerin hiçbiri Türk televizyonlarında yayınlansa bu kadar baÅŸarılı olamaz. Ancak Haluk Bilginer’in Uluslararası Emmy Ödülleri’nde en iyi erkek oyuncu ödülünü aldığı Åžahsiyet dizisinin Puhu TV’de yayınlanması baÅŸarının farklı bir boyutunu ortaya koyuyor. 

Televizyon endüstrisinin küreselleÅŸmiÅŸ içerikleri bu platformlar üzerinden dolaşıma giriyor. Bir yandan kiÅŸilere özel içerikler üretilirken diÄŸer yandan küresel düzeyde homojen bir izleyici kitlesi yaratılıyor. Yani farklılık da aslında bu platformlar üzerinden fabrikasyon olarak üretiliyor. Platformlar gelecekte herkesin yaşına, cinsiyetine, mesleÄŸine ve ilgi alanlarına göre her türlü içerik üretecek ve bizim zevkimize uygun film ve dizileri bizlere sunacaklar” dedi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !