İdeal klima ısısı ne olmalı?

0
İdeal klima ısısı ne olmalı?

Klimaların yıllık bakımı mutlaka yapılmalı!

Yaz aylarında kullanımı artan klimaların bakım ve kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalara işaret eden uzmanlar,  klimaların yıllık bakımlarının mutlaka yapılması gerektiğini vurguluyor. Uzun süre kullanılmamış bir klima, ilk defa kullanılacaksa açıldıktan sonraki ilk 10- 15 dakikalık zaman diliminde mutlaka camların ve kapıların açılarak havalandırma işleminin yapılması gerekiyor. Dış ve iç ortamlardaki ısı farkının çok olmaması gerektiğini de vurgulayan uzmanlar, ideal ortam ısısının 21 ile 23 derece arasında olması gerektiğini belirtiyor.

 Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, içerisinde bulunduğumuz yaz mevsiminde kullanımı artan klimaların bakımının önemine işaret etti.

Yıllık bakım ihmal edilmemeli

Yaz aylarında ısının ve nemin yüksek olması nedeniyle klima kullanımının kaçınılmaz olduğunu belirten Dr. Songül Özer, “İş yerinde, evde ve arabada klima kullanıyoruz. Ancak klima kullanmanın enfeksiyon açısından bazı kuralları var. Bunlara uymak gerekiyor. Covid-19’un klima ile bulaştığına dair bir sonuç yok. Ama klima ile bulaşabilen başta Lejyonella olmak üzere birçok başka bakteri var. Özellikle uzun süre kullanılmamış klimaların ilk kullanımlarından önce mutlaka yıllık bakımlarının yapılması gerekiyor. Yani içerisinde yuvalanmış olan, yuvalanma ihtimali olan bakterilerin uzaklaştırılması gerekiyor. Evimizde veya iş yerimizdeki klimaların yıllık bakımlarını ihmal etmememiz gerekiyor. Burada split klimalardan bahsediyorum. Özellikle iş yerlerinde merkezi klimalarda; mutlaka yıllık bakımlarının yapılması gerekiyor.” uyarısında bulundu.

Uzun süre kullanılmayan klimalara dikkat!

Uzun süre kullanılmamış bir klimanın ilk defa kullanılacaksa açıldıktan sonraki ilk 10- 15 dakikalık zaman diliminde mutlaka camların ve kapıların açılarak havalandırma işleminin yapılması gerektiğini kaydeden Dr. Songül Özer, “Bu işlemden sonra camı ve kapıyı kapatarak klimayı çalıştırabiliriz. Aynı şey arabalarımız için de geçerli. Arabaya bindikten sonra klimayı açtığımızda ilk 10 dakika kadar mutlaka camların açık olması, klimanın ilk havasının dışarı verilmesi gerekiyor” uyarısında bulundu.

İdeal ortam ısısı 21-23 derece arasında olmalı

Klimanın ısısının önemli olduğunu kaydeden Dr. Songül Özer, yaz aylarında ideal ortam ısısının 21-23 derece arasında olması gerektiğini söyledi.

Yaz aylarında olsa bile aşırı soğuk hava üflemesinin hastalıklara davetiye çıkaracağını kaydeden Dr. Songül Özer, “Çünkü dış ve iç ısı arasındaki farkın çok fazla olmaması gerekiyor. Dışarıda havanın 38-39 derece olduğu bir dönemde biz klimalı ortamı 18-19 dereceye indirmemeliyiz. Aradaki ısı farkını çok yükseltmemeliyiz. İdeal ortam ısısı yaz aylarında da kış aylarında da 21 ila 23 derece arasıdır. Kişiye göre hissedilen ısı değişebilir ama bizim için ortalama oda ısısının 21 – 22 derece civarında olması gerekir. Nemin de aynı şekilde %40 - %45 civarında sabitlenmesi normal bir insan için ideal nem aralığıdır” dedi. 

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe