"Gestalt" Almancada "birleşik bütün" anlamına gelir. Gestalt psikoloji, insanların benzer öğeleri nasıl gruplandırdığını, örüntüleri nasıl tanıdığını ve nesneleri algıladığımızda karmaşık görüntüleri nasıl basitleştirdiğini açıklayan insan algısının ilkeleridir. İlk Gestalt İlkeleri 1920'lerde, Alman psikologlar Max Wertheimer, Kurt Koffka ve Wolfgang Kohler tarafından tasarlandı. İnsanların etraflarındaki dağınık uyaranlardan nasıl anlamlı algılar kazandıklarını anlamayı amaçlayan bu psikologlar düzensizlikte düzen bulmak için doğal zorlamayı ele alan bir dizi yasa belirlediler. Buna göre zihin, gözlerin gördüğü bireysel unsurları bir bütün olarak algılayarak depolar.
Gestalt yaklaşımının kaygı, stres, bağımlılık, gerginlik ve depresyon gibi çok çeşitli sorunların tedavisinde etkili olduğu gösterilmiştir. Kişisel zorluk zamanlarında, Gestalt insanlara zor duyguları keşfetmeleri, kişisel ilişkilerin altında yatan kalıpları anlamaları ve pratik değişiklikler yapmaya başlamaları için güvenli, destekleyici bir alan sunar.
Gestalt Yaklaşımı ile Koçluk Ne Demektir?
Gestalt'ın şu ana, anlık düşünce ve duygulara odaklanması onu çok canlı, spontane ve yaratıcı bir yaklaşım haline getirir. Danışanlar için, nasıl düşündüğümüz, hissettiğimiz ve hareket ettiğimize dair daha fazla bütünsel farkındalık ve artan iç görü çok özgürleştiricidir. Kendine güven inşa eder, insanları sorunları çözme konusunda özgür bırakır ve hayatı tam potansiyeliyle yaşamalarına yardımcı olur. Bu nedenle geştalt yaklaşımı profesyonel koçlar tarafından tercih edilmektedir.
Fatih Elibol bir ICF koçudur ve alınabilecek en yüksek unvan olan MCC unvanına sahiptir. Gestalt psikoloji ile koçluk yaklaşımında uzmandır. Fatih Elibol’un koçluk hizmetlerinden yararlanmak veya koçluk eÄŸitimleri ile ilgili bilgi almak için 0850 441 71 27 telefon numarasından iletiÅŸim saÄŸlayabilirsiniz.