Evlerde en sık yaşanan 5 kaza

0
Evlerde en sık yaşanan 5 kaza
Evde yaşanan kazalar Dünya'da ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında üst sıralarda yer alıyor. 

Genellikle yaşlı bireyler ve çocuklar evde sıkça yaşanan kazalarda önemli bir oranı oluşturuyor. Ölümle sonuçlanmayan kazalar ise kalıcı sakatlıklara ve hasarlara yol açabiliyor. 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, evlerde sıkça karşılaşılan kazaları ve bu kazaların önüne geçecek önerileri paylaştı.

Düşmeler ve çarpmalar

Ev kazaları arasında en sık görülen düşme veya çarpma kazaları daha çok masa, koltuk gibi eşyalardan, merdivenden, ranzadan, balkon ve pencereden, kaygan ve uygun olmayan zeminlerden düşme sonucunda oluşmaktadır. Bu kazaları televizyon, ranza gibi büyük eşyaları sabitleyerek, banyo, küvet gibi kaygan yüzeylerde ve balkon ya da tırabzanlarda korkuluk kullanarak azaltmak mümkündür.

Kesikler ve sıkışmalar

Evde en tehlikeli ve kaza olasılığının yüksek olduğu alanlardan biri mutfaktır. Mutfakta kullanılan bıçak veya kesici cisimlerden dolayı her yıl ciddi sayıda yaralanma yaşanmaktadır. Mutfakta kenarları sivri eşyalar bulundurmamak, bıçak gibi kesici ev eşyalarını çocukların uzanamayacağı yükseklikte saklamak, kaymayan kesme tahtası kullanmak, ıslak olmayan elle bıçak tutmak, elde yıkanacak bulaşıklar için içi kalın bulaşık eldiveni kullanmak, mutfakta yaşanabilecek kazaların önüne geçecek pratik önlemler arasında yer alıyor.

Boğulmalar

Sulu alanlara ilgisi olan çocukların boğulma tehlikesi yaşamaları muhtemeldir. Böyle bir durumun yaşanmaması için banyo ve tuvalet kapısı her daim kilitlenmelidir. Bir diğer boğulma tehlikesi, fazlasıyla meraklı olan 0-3 yaş grubu çocukların buldukları her cismi yutmaya çalışmalarından kaynaklanmaktadır. Küçük ya da parçalanabilir oyuncaklar, metal paralar ve fındık, fıstık, çekirdek gibi kuruyemişler çocuklardan uzak tutulmamalıdır.

Zehirlenmeler

Pandemi süreciyle birlikte evde hijyen için tercih edilen temizlik malzemelerinin yoğun şekilde kullanılması zehirlenme oranlarını artırmaktadır. Özellikle çamaşır suyu ve farklı deterjanların karıştırılarak kullanılması, başta çocuklar olmak üzere yaşlılar ve diğer aile bireyleri için zehirlenme riskine neden olmaktadır. Temizlik malzemelerinin cilde temas etmeyecek şekilde ve uygun bir ölçüde kullanılması önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra çocukların küçük şekerlemelere benzettikleri ilaçların geri dönüşü olmayan zehirlenmelere yol açtığı da unutulmamalıdır. Bu gibi bir durumda vakit kaybetmeden 112 aranmalı ya da yakın bir mesafede ise en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Yangınlar ve yanmalar           

Yangınlar ya da yanmalar genellikle prizde fiş unutmak, ocağı açık bırakmak, tava tencere gibi ısınmış bir mutfak gerecine dokunmak ya da çocukların erişebileceği yerde çakmak, kibrit bulundurmak gibi sebeplerden kaynaklanmaktadır. Alınabilecek tedbirlerin en başında evde mutlaka bir yangın söndürücü bulundurulması gelmektedir. Ayrıca kibrit, çakmak gibi yanıcı maddeler çocuklardan uzak tutulmalıdır. Kullanım sonrasında ütüler derhal kapatılmalı ve kordonları sarkık durumda bırakılmamalıdır.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe