Korkulu rüya: Sivilceler

0

Korkulu rüya: Sivilceler

Sivilce de aynı YKS gibi! Her gencin korkulu rüyası! Yoksa sen, onunla başı dertte olanın yalnızca kendin olduğunu mu düşünüyordun? Öyleyse çevrene bir bak! 


Ne kadar çok kişi sivilcelerinin kendini çirkinleştirdiğini düşünüyor ve ayna karşısına geçip yüzünü buruşturarak onları sıkıyor, biliyor musun? Eğer sen de sivilcelerin yüzünden acı çekiyor, stres yapıyor ve onları sıkma isteğini içinden atamıyorsan, bu yazı tam senlik! Çünkü onunla savaşmak istiyorsan, önce düşmanını iyi tanımalısın! 

Sivilce nedir?

Tıpta akne olarak adlandırılan sivilce deride bulunan kıl kökü ve yağ bezlerinin bir hastalığı. Kıl kökleri içerisine açılan yağ bezlerinin fazla miktarda yağ salgılaması nedeni ile, keratin ve sebumdan oluşan bir tıkaç oluşuyor. Kıl köklerinin tıkanması ve burada bulunan mikroorganizmaların etkisi ile akne ortaya çıkıyor. Başka bir deyişle, başımıza bela olan sivilceler oluşuyor. Aknenin temelinde siyah ve beyaz nokta diye adlandırılan kapalı noktalar var. Bu noktalar, bakteriler nedeniyle kırmızılaşarak iltihaplı sivilceleri meydana getiriyor. En ileri seviyesinde ise kolay sıkılmayan, nodul ve kistler oluşuyor.


Neden bu yaşta? Di’ mi ama? Neden en güzel, en heyecanlı yaşlarımızda çıkıyorlar ki? Şöyle 40 yaşımıza geldiğimizde çıksalar ne olur sanki:) Ama tabii dünyadaki her şeyin bir düzeni var! Sivilcelerin ergenlik döneminde sık görülmesinin nedeni, bu yaşlarda yaşadığımız hormonal değişiklikler. Bu değişikliğe bağlı olarak vücudumuzda erkeklik hormonu, yani androjen hormonu denilen birtakım hormonlar artıyor. Bu hormonlar yağ salgısını çoğaltıyor. Derimizdeki bu yağ salgısı artınca da sivilceler oluşuyor.


Genetikle ilgili mi? Evet! Eğer ailende ve birinci derece akrabalarında akne problemi yaşayanların sayısı çoksa, bu sorunun sende görülme olasılığı bir hayli yüksek.

                     

Stresle sivilce doğru orantılı mı? Stres, sivilce oluşmasına neden olmuyor, fakat oluşacak olan sivilcenin çıkmasını kolaylaştırıyor! Eğer cildinde sivilce oluşumuna bir yatkınlık varsa, özellikle stresli dönemlerinde bunların çoğaldığını görebilirsin.


Sadece yüzde mi çıkar? Hayır. Akneler sadece yüzde değil, vücutta da görülebilir. Vücutta oluşanlar, özellikle yaz aylarında şiddetlenebilirler. Çünkü kullandığımız koruyucu ya da kremler sivilce oluşum süresini hızlandırabilir.


Sivilceleri sıkmalı mı? Kesinlikle hayır! Eğer sivilcelerle sürekli oynar ya da onları sıkarsan, mikrobu diğer bölgelere de dağıtırsın ve sivilcelerin çoğalmasına davetiye çıkartmış olursun. Ayrıca bu, yüzünde sivilce izlerinin kalmasına da neden olabilir.


Ne zaman doktora gitmeli? Sivilcelerinden çok sıkıldıysan ve artık pürüzsüz bir cildin olsun istiyorsan, mutlaka bir cildiye uzmanına gitmelisin. Bunun için sivilcelerinin şiddetlenmesini bekleme, hafif olduğunda da dermatoloğa başvurup senin için uygun olan bir tedavi yöntemini seçebilirsin.


Nasıl tedavi ediliyor? 

• Aknelerin şiddeti hafifse sana uygun kremleri kullanabilirsin. 

• Akne tedavisinde, dışarıdan sürülen ilaçlarla, bir de bunlar yeterli olmadığında kullanılan haplar var. Sürülen ilaçlar, siyah noktaların oluşmasını önleyerek cildin soyulmasını sağlıyor. Böylece tıkaçlar yavaş yavaş açılarak temizlenmeye başlıyor. 

• Akne tedavisi sabır gerektiriyor. Tedaviye başlandığında tıkaçlar açıldığı için sivilceler daha fazla yoğunlaşıyor. Bunun nedeni, siyah ve beyaz noktaların temizleniyor olması. Yani cilt, içinde kalan tüm mikrobu dışarıya atıyor. Bu dönemde pes edip tedaviyi bırakırsan, tüm emeklerin boşa çıkmış oluyor. Cildin iyileştikten sonra sivilcelerin yeniden oluşmaması için ise, tedaviye bir süre daha devam etmelisin. Bu tedavinin uygulama süresi, 4–6 ay arası. 

• Sivilce probleminin sebebi sadece yağ bezleriyle ilgili değilse ve hormonal bir sorun varsa, erkeklik hormonunu azaltıcı tedaviler uygulanıyor. Bunu anlamak için de bazı kan testleri yapılıyor.


Mit mi, gerçek mi? Herkes başka bir şey söylüyor! Sen de kime inanacağını şaşırdıysan, gel doğruları birlikte öğrenelim…


Mit: “Çikotala yemek sivilcelerin çoğalmasına sebep olur” 

Gerçek: Gıdaların sivilceyi tetikleyip tetiklemediği henüz kanıtlanmış değil. Ama bir gerçek var ki, diyet yapıp çikolatadan uzak dursan da, sivilcelerinin tamamen geçmesi mümkün değil. Çünkü derinin yağlanması, tamamen hormonal faktörlerle ilgili.


Mit: “Güneş, sivilcelere iyi gelir” 

Bu konuda da kesin veriler yok. Güneş, sivilcenin temelini oluşturan beyaz ve siyah noktaların azalmasını sağlamıyor, bazı sivilcelerde kuruma etkisi yapıyor. Ama bazı durumlarda da güneş akneleri çoğaltabiliyor.


Mit: “Adet döneminde yüzümüzde sivilceler çıkar” 

Gerçek: Regl döneminde yaşadığımız hormonal değişiklikler nedeniyle vücudumuzun çeşitli yerlerinde sivilceler çıkıyor. Adet dönemi bittiğinde, hormonlarımız normale dönüyor ve sivilceler de ortadan kalkıyor.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !