Yağlar kadında kalçada erkekte ise karında toplanır

0
Alınan fazla yağların kadınların ve erkeklerin farklı bölgelerinde biriktiğini söyleyen Prof. Dr. Ziya Mocan, "Kadınlardaki yağ kitlesi, erkeklere göre daha fazladır. Kadınlarda yağlar kalçada; erkeklerde ise karında toplanır. Metabolik bozukluk yapan karındaki yağlardır" diyor

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Metabolizma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziya Mocan, kilo problemleri ve obeziteyle ilgili soruları yanıtladı. 

 Kilo ile genetik arasında bir ilişki var mı? 
Fazla enerji almak, sakin geçirilen bir yaşam ve hareketsiz bir hayat genetik faktörler arasında sayılır. Bu faktörlerden, bir ya da birkaçının birarada olması kilo problemini başlatır. Kilo arttıkça da ani sağlık sorunları ortaya çıkar. 

İKİ ÇEŞİT YAĞ VAR! 

 Cinsiyete göre yağ kitlesinde farklılaşma olur mu? Kadın ve erkeklerdeki yağ kitlesi arasında bir fark var mı? 
Kadınlardaki yağ kitlesi, erkeklere göre daha fazladır. Kadınlarda yağlar kalçada; erkeklerde ise karında toplanır. Metabolik bozukluk yapan karındaki yağlardır. Karın yağları ikiye ayrılır. Karın duvarının üzerindeki ciltle kas arasında yağ birikir. Ama bu, o kadar zararlı değildir. İkinci tür yağlanma ise kas dokusunun altındaki organların yağlanmasıdır. Metabolik bozukluklara yol açan yağlanma, bu tip yağlanmadır. Bu yağ, kana karışabilir. Hormonlar, vücuttan atılabilir. 

 Yağ hücreleri vücutta nasıl çoğalır? 
Kas dokusunun altındaki organlarda yağ hücrelerinin sayısı artar. Hasta, obezitede kilosunu kontrol edemez. Bir anda çok kilo alır. Kilodaki değişimler tehlikelidir. 

 Vücutta kaç çeşit yağ vardır? Bu yağların, özellikleri nelerdir? 
Vücudumuzda kahverengi ve beyaz yağ dokuları vardır. Kahverengi yağ dokuları; vücuda ısı verir. Beyaz yağ dokuları ise, vucütta kalır. Kilo artışına neden olur. 

 O zaman kahverengi yağ dokusuna yararlı yağlar diyebilir miyiz? 
Tabii ki. Kahverengi yağ dokusu aslında koruyucudur. Bu yağ dokusu azalırsa, kişinin obezite ve şeker hastası olma riski çok artar. Yani 'Leptin Rezistansı' söz konusudur. Yağ dokusu artarsa, leptin beyne 'yeter artık yeme' komutu verir. Ama obezlerde beyin artık bu emri vermiyor. Leptin üzerine müdahale edecek tedaviler araştırılıyor. Ancak henüz bulunamadı. 

OBEZİTE SINIRI DÜŞTÜ 

 Bir kişinin obez olup olmadığını nasıl anlıyorsunuz? 
Vücut kitle endeksi aracılığıyla bakıyoruz. Şöyle ki; vücut kitle endeksi 30'un üzerinde olan kişilere biz 'obez' diyorduk. Ancak son araştırmalar gösterdi ki; kilo nedeniyle oluşan hastalıkların başlangıç seviyesi vücut kitle endeksinin altında. Artık vücut kitle endeksi yüzde 25'in biraz üstünde olduğu zaman bile kilo nedeniyle oluşan hastalıklar fazlalaşıyor. Artık obezite sınırının aşağı indirilmesi düşünülüyor. Yüzde 27'lere falan indirilecek. Eğer vücut kitle endeksi 30 ise haftada bir kilo verilmeli.

KADINLAR DAHA KOLAY KİLO ALIR

 Kadınlar daha kolay kilo alır, erkekler daha çabuk kilo verirler. 
 Erkeklerin metabolizması daha hızlıdır. Çünkü kas kitleleleri daha fazladır. 
 Erkeklerde obezite, erkeklik hormonunun azalmasına neden olur. Testosteron yağda eridiği için miktarı azalır. 
 Kadınlarda da karın içi yağlar androjen algısını artırdığı için menopoz öncesinde kıllanma gibi erkekleşme sorunları da başgösterir. 
 Obezite, erkeklerde daha çok prostat yapar. Karın içi yağlanma erkeklerde daha fazladır. 
 Kadınlarda yağlar kalça bölgesinde toplanır. Kadınlardaki kilo vücuda daha az hasar bırakır. 
 Erkeklerin kiloları daha tehlikelidir. Şeker ve tansiyon gibi hastalıkları daha çok arttırır.

OBEZ KADINLARIN YÜZDE 40'I POLİKİSTİK OVER!

 Obeziteden korunmak için ne yapmak gerekir? 
Öncelikle diyet sözcüğünün ortadan kaldırılması gerekiyor. Onun yerine sağlıklı beslenme sözcüğü tercih edilmeli. Çünkü diyet sözcüğü herkes için çok antipatik... 

KİLO VERMELİLER! 

 Son dönemde kadınlar arasında polikistik over hastalığı hızla yayılıyor. O hastalıkta da kişi, yemek yemese bile kilo alıyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? 
Polikistik over sendromunun, büyük oranda obezite ile ilişkili olduğu anlaşıldı. Polikistik over hastalarının yüzde 40'nın obez olduğu görüldü. Bu arada kilo verilmesiyle polikistik over'ın tedavi olabildiği de kanıtlandı. İnsülin direnci yüksek olan hastalarda, polikistik over de ortaya çıkıyor.

TEK YÖNLÜ DİYETLER VÜCUDA HASAR VERİYOR!

 Peki obezite erkeklerde ve kadınlarda ne gibi rahatsızlıklara neden oluyor? 
Erkeklerde kanser yüzünden ölümlerin yüzde 14'ü, kadınlarda ise yüzde 20'sinden obezitenin sorumlu olduğu kanıtlandı. 

EN AZ 800 KALORİ OLMALI! 

 Son dönemde ortaya çıkan ve çok moda olan diyetlere karşı mısınız? 
Moda diyetler, tek yönlü gıda alımı olmadığı sürece karşı değilim. Ama tek yönlü ve açlık yapacak diyet programıyla bunlar geçici oluyorlar ve hasar bırakıyorlar. 800 kalorinin altında bir diyeti erişkin tolere edemez. Birkaç gün ve birkaç haftadan sonra bir şekilde insülin hormonu yükselir, vücut bu diyeti reddeder. Kişi bayılacakmış gibi olur, ihtiyacı olandan fazla yemek yer.

KİLO YAPAN HASTALIKLAR

İNSÜLİN DİRENCİ: 
İnsülin hormonu, şekeri düşüren bir hormondur. Ama bazı durumlarda insülin hormonu, bu etkiyi gösteremez. İnsülin hormonu yağda eriyen bir hormondur. Vücut yağ kitlesi, ne kadar yüksek olursa insülin hormonu seviyesi o kadar düşer. Etkin insülin hormonu seviyesi kanda azalır. Kan testi yapılıp birkaç damla kandan insülin direnci ölçülebilir. İnsülin direnci için insülin hormonunun hassasiyetini artırıcı ilaçlar verilir. Hasta zayıflatılınca da, tedavi edilmiş olur. İnsülin direnci karın içi yağlarının artmasına, kalp, kolesterol, hipertansiyon ve şeker gibi hastalıklara yol açar. Bu da metabolik sendrom anlamına gelir. Metabolik sendrom; karın çevresinin genişliği 102 olan erkeklerde, kolesterol ve kan şekeri yüksekliğine neden oluyor. Kilo verildiğinde metobolik sendrom da tedavi oluyor. 

HAŞİMOTO HASTALIĞI: 
Son yıllarda görülme sıklığı çok arttı. Bu hastalık, daha önce var mıydı, atlanıyor muydu bir şey söyleyemiyoruz. Laboratuvar tekniklerinin gelişmesiyle gizli haşimoto hastalıkları ortaya çıktı. Buradaki problem, tiroid bezinin vücuda yabancılaşması sonucu vücudun tiroid bezini bir şekilde reddetmesidir. İlk başta tiroid bezi çok çalışır. Bu sırada hasta zayıflayıp terler. Bunun sonucunda bezin çok çalışması ilaçlarla durdurulur. Eğer hasta takip edilmezse ve ilacını almaya devam etmezse, bu hastalığın normal seyri fonksiyonunu kaybeder. Hasta hipotiroide girer.

ŞEKER HASTALARI

GENELDE OBEZ!
 Obezite dünyada neden bu kadar önemli? 
Çünkü Amerika'da her yıl 300 bin kişi, sırf obezite ve kiloları nedeniyle ölüyor. Başka ülkelerde bu konuda yapılan bir çalışma henüz yok. Bu arada şeker hastalarının yüzde 80'inin de obez olduğu unutulmamalı!

TEK YÖNLÜ DİYETLER VÜCUDA HASAR VERİYOR!

 Peki obezite erkeklerde ve kadınlarda ne gibi rahatsızlıklara neden oluyor? 
Erkeklerde kanser yüzünden ölümlerin yüzde 14'ü, kadınlarda ise yüzde 20'sinden obezitenin sorumlu olduğu kanıtlandı. 

EN AZ 800 KALORİ OLMALI! 

 Son dönemde ortaya çıkan ve çok moda olan diyetlere karşı mısınız? 
Moda diyetler, tek yönlü gıda alımı olmadığı sürece karşı değilim. Ama tek yönlü ve açlık yapacak diyet programıyla bunlar geçici oluyorlar ve hasar bırakıyorlar. 800 kalorinin altında bir diyeti erişkin tolere edemez. Birkaç gün ve birkaç haftadan sonra bir şekilde insülin hormonu yükselir, vücut bu diyeti reddeder. Kişi bayılacakmış gibi olur, ihtiyacı olandan fazla yemek yer.

Kaynak: sabah.com.tr

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !