Dünyagöz Hastanesi’nden Op. Dr. Melike Gedar özellikle sıcaklar nedeniyle yaz aylarında sık görülen kirpik dibi iltihabının ciddiye alınmadığı takdirde ciddi sorunlara yol açabileceÄŸi konusunda uyarıda bulundu.
Yazın tadını çıkardığımız ÅŸu günlerde kirpik dibi iltihabı keyfinizi kaçırmasın. Özellik yaz aylarında artan sıcak ve nemin bakteri oluÅŸumunu artırdığını söyleyen Dünyagöz Etiler Hastanesi’nden Op. Dr. Melike Gedar bu bakterilerin gözde kirpik dibi iltihabına neden olabileceÄŸini ifade etti.
Blefarit olarak nitelenen kirpik dibi iltihabının daha çok ergenlik döneminde baÅŸlayıp uzun yıllar devam edebildiÄŸini hastanın yaÅŸam kalitesini olumsuz yönde etkilediÄŸini anlatan Op. Dr. Melike Gedar şöyle konuÅŸtu: “Yaz aylarında sıcak ve nem dolayısıyla toz, kir, sigara dumanı, kimyasal maddeler vücutta çok daha çabuk tutunur, bakteri oranı daha da artar. Bu bakterilerin göze rüzgar gibi dış etkenlerle ulaşıp göz kapağında birikmesi ve ciltteki bakteri florasının dengesinin bozulması sonucu kirpik dibinde iltihaplanma oluÅŸur. Kirpik dibi iltihabının tedavi edilmediÄŸi takdirde gözkapağı bezlerinde arpacık ve ÅŸalazyon denen sert yaÄŸ kistleri oluÅŸturabilir. Özellikle yaÅŸlılarda kirpiklerde içe dönmesi, göze batması ve dökülme gibi sorunlar geliÅŸebilir. Blefarit yani kirpik dibi iltehabı gözün görme iÅŸlevini etkilemez. Çok nadiren gözün kornea tabakasında iltihaba ve görme sorunlarına neden olabilir. Göziçi ameliyat geçirecek hastalarda, ameliyattan sonra enfeksiyon geliÅŸmesi riskini arttırabilir.”
TEDAVİYİ SICAK SUYLA YIKAYARAK YAPIN
Op. Dr. Melike Gedar kirpik dibi iltihabının tedavisiyle ilgili süreci ise şöyle anlattı: “Bebek ÅŸampuanı veya kapak hijyeni için özel geliÅŸtirilmiÅŸ temizleme solüsyonları ile kirpik diplerinin yıkanmasını ve sıcak su ile durulanmasını tavsiye ediyoruz. Gözkapağı kenarlarının düzenli temizlenmesi ve bakımı tedavinin temelidir.
Hastalar gözkapağı bakımını uzun süre uygulamalıdır. Bu bakımda önce gözkapağı kenarına, yakmayacak biçimde, sıcak pansuman uygulanır. Böylece birikmiÅŸ ve sertleÅŸmiÅŸ olan yaÄŸlı maddeler, kabuklar yumuÅŸar. Daha sonra ıslak bir gazlı bez ya da kulak pamuÄŸu gözkapağı kenarına sürülür, kirpik dipleri ve çevresindeki birikintiler temizlenir. EÄŸer gerekli ise son aÅŸamada gözkapağı kenarına antibiyotikli-steroidli ilaçlar uygulanır. Bu tedaviye bazı hastalarda yapay gözyaşı damlalar da eklenir. Bazı hastaların doktor kontrolü altında 1-2 ay süreyle ağızdan antibiyotikli ilaç kullanması da önerilir.”
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!