Kanser riskiniz olabilir

0
Kadınların yaÅŸadığı bazı jinekolojik sorunlar kanserin ilk belirtileri olabiliyor. 


Trakya Ãœniversitesi (TÃœ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Anabilim Dalı Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Petek Balkanlı Kaplan, menopoz sonrası kanamaların mutlaka araÅŸtırılması gerektiÄŸini söyledi. Kaplan, yaptığı açıklamada rahim kanserinin, üreme organları kanserleri arasında en sık görüleni olduÄŸunu söyledi.

Rahim kanserinin genellikle 50 yaş üzerindeki kadınlarda menopozdan sonra görüldüğünü söyleyen Kaplan, şöyle devam etti:
“Rahim kanserinin nedeni tam olarak bilinmemekle 
birlikte, progesteron (yumurtalıklardan salgılanan cinsiyet hormonu) ile karşılanmamış östrojen (kadınlık hormonu) ana risk faktörüdür. Rahim hücreleri uzun süre yüksek dozda östrojene maruz kalırsa kontrolsüz olarak büyür. Önce rahim içi zarı kalınlaÅŸması ve ardından kanser oluÅŸur. Kanser oluÅŸ sıklığı hormonal deÄŸiÅŸikliklerle iliÅŸkilendirilebildiÄŸinden, hormon düzeyini yükselten her koÅŸul kadınlar için risk artırıcı bir durum olabilir.”

Kaplan, rahim kanserindeki diğer risk faktörlerini ise, yumurtalıklarla ilgili problemler, şeker hastalığı, hiç çocuk doğurmamış olmak, menopoza erken yaşta girmek, erken yaşta adet görmeye başlamak, kilo fazlalığı, yüksek tansiyon olarak sıraladı.
Rahim kanseri belirtileri

Rahim kanserinin erken evrede pek fazla bulgu vermediÄŸini bildiren Kaplan, “Anormal vajinal kanama ve lekelenme, rahim kanserinin en önemli 
bulgularıdır. Kanamaların büyük bir kısmı menopoz sonrası kanamalardır. Hastalık ilerledikçe aÄŸrı ortaya çıkabilir. Özellikle menopoz sonrası dönemde bütün kanamalar mutlaka araÅŸtırılmalıdır” dedi.
Kaplan, rahim kanserine kesin tanının biyopsi ve patolojik incelemelerin ardından konulduğunu belirtti.
Tedavi

Rahim kanserinde tedavi şeklinin ameliyat olduğunu ifade eden Kaplan, şunları kaydetti:
“Operasyonda rahim, yumurtalıklar ve karın içinden sıvı alınması, karnı örten yaÄŸlı gözenekli doku ve lenf nodlarının çıkarılması gerekir. Ä°leri vakalarda ilave olarak karın zarı, bağırsaklara tutulmuÅŸ kısımları ve etkilenmiÅŸ organlar çıkarılabilir.

Erken evrelerde teÅŸhis edilen rahim kanserinin iyileÅŸme ÅŸansı yüzde 95'tir. Hastaların büyük kısmı olay rahim dışına ulaÅŸmadan yakalandığından rahmin ve yumurtalıkların çıkarılması, tedavi için yeterli olmaktadır. Daha ilerlemiÅŸ vakalarda kanserli dokuların tamamının çıkarılması mümkün olmayabilir. Bu hastalarda ilave kemoterapi ve radyoterapi gerekmektedir.”

Kaplan rahim kanserinden korunmak için normal kiloda olmanın, östrojen tedavisi sırasında progestron kullanmanın, anormal vajinal kanama olduğunda hemen doktora başvurmanın ve düzenli jinekolojik kontrolleri aksatmamanın önemli olduğunu sözlerine ekledi.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !