Sağlıklı nesiller için hareket şart!

0
Çocukluk dönemindeki obezite ile mücadele etmek istiyorsak, mutlaka çocuklarımızın hareket etmelerini sağlamamız gerekiyor. 

Amerikan “Pediatrics” (Pediyatri) dergisinde yayınlanan bir araştırmada lise öğrencilerinin okul yılı içerisinde en az iki spor dalında faal olmaları, okula yürüyerek veya bisikletle gidip gelmeleri durumunda obez veya kilolu olma olasılığının düştüğü belirtiliyor. Bu saptama ilk bakışta fazlasıyla basit gibi gelebilir ama bir süre düşündükten sonra, egzersiz söz konusu olduğunda, bu saptamanın önemi yadsınmamalı.

Neolife Tıp Merkezi yetkililerinin verdikleri bilgilere göre, şu anda ABD başta olmak üzere bütün dünya bir obezite salgını ile boğuşuyor. Şu anda ABD’de üç çocuktan biri kilolu veya obez, erişkinlerde ise bu rakam üçte iki. Lancet tarafından yayımlanan bir rapora göre fiziksel hareketsizlik dünya çapında 10 kişiden birinin ölüm nedeni, bu oran sigara ile aynı. Dahası, her beş ergenden dördü ise önerilen fiziksel aktivite seviyesinin altında kalarak yüksek risk grubuna giriyor.

Her 5 Ergenden 4'ü!

Eğer bu yaşlarda bir çocuğunuz varsa, çocuğunuz yüzde 80 ihtimalle bu kategoride. Düşünün lütfen, çocuğunuz her gün en az bir saat fiziksel olarak aktif mi?

Pediatrics dergisinin önerisi çok basit: çocukların her yıl her bir akademik dönemde farklı bir sporla uğraşmaları. Kulağa oldukça zor geliyor, değil mi? Ama aslında değil. Sporu sadece yarışma amaçlı olmaktan çıkarmalı ve herkesi kapsayıcı bir şekilde düşünmeli, ya da zorunlu hale getirilmesini sağlamalıyız. Bu büyük bir kültürel değişim ve biraz maliyetli, ancak imkansız değil.

Fiziksel hareketsizlik bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmelidir ve sadece kişilerin bireysel hareketliliği düşünmemeli, genel nüfusun (yaşlılar, maddi durumu kısıtlı kişiler, lise öğrencileri, hatta tüm çocuklar) fiziksel egzersiz olanaklarını düşünmek gerekiyor. Bu doğrultuda hem belediyelere hem de okullara büyük görev düşüyor.

Bazı insanlar diğerlerine göre fiziksel olarak daha aktiftir, ve bunların çoğu geçmişlerinde de aktif olanlardır. Yani lise çağındaki veya genç çocukları spor ve egzersize teşvik etme sadece şimdi daha sağlıklı olmalarını sağlamıyor, gelecekteki sağlıklarına yapılan bir yatırımdır. Bu gençler hayatlarının geri kalanı için onları sağlıklı ve zinde tutacak alışkanlıklar edinmiş olurlar.

Daha Çok Hareket Edilmesi İçin Bazı Pratik Fikirler

Kamuya açık yerlerde ücretsiz egzersiz sınıfları, yürüyüş kulüpleri, asansör yerine merdiveni kullanmaya almaya teşvik eden tabelalar, bu ufacık adımlar daha aktif bir hayata sahip olmamızı sağlayabilir.

Bir şekilde, obezite ve fiziksel aktivite konusunu anlamazdan ve görmezden geliyoruz, çocuklarımızın kilo almasının sağlıklı olduğunu, boy attıkça kilo problemlerinin olmayacağını sanıyoruz. Önümüzdeki ay veya önümüzdeki yıl hayatımız daha rahat olduğunda spor salonuna, veya koşmaya, veya diyete başlayacağımızı söylüyoruz. Daha da kötüsü, etrafımızdaki herkes bizim gibi olduğu için göbekli olmanın veya gün boyunca oturmanın normal bir şey olduğuna kendimizi inandırıyoruz. Sigaranın sağlık üzerindeki önemini anlayınca yasaklar konuldu, bilgilendirici kampanyalar başlatıldı, şimdi obezite ve hareketsizlikle mücadele için aynı şeyleri yapmamız gerekiyor.

Çocuğunuzun sigara kullanmasını istemiyorsunuz çünkü sağlıklı olmalarını ve uzun yaşamalarını istiyorsunuz. Hadi şimdi hareketsizliği de aynı şekilde düşünün. Çocuklarınızın hareket etmesini sağlayın. Hatta bu arada kendiniz de egzersize başlayın.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe