Dişlerinizdeki 10 Önemli Belirtiye Dikkat!

0
Genellikle diş tedavilerimizi aksatırız, ihmal ederiz, şikayetimiz dayanılmaz boyuta gelmeden de bir diş doktoruna gitme alışkanlığımız pek azdır. Biliyoruz ki bir problemi ne kadar erken teşhis edebilirsek o kadar kolay çözüme ulaştırabiliriz. 

Ortodontist Dr Aylin Sezen Yalçın, diş doktoruna başvurmanızı gerektiren 10 önemli belirtiyi anlattı...

1- Ağrı: En rahatsız edici belirti hiç kuşkusuz diş ağrısı. Gece yarısı diş ağrısı ile uyananlarımız şiddetini çok iyi hatırlarlar. Zira çok kolay unutulmaz. Diş ağrısı, en sıklıkla diş çürüğünün ilerleyerek dişin sinir dokusuna ulaşması ile meydana gelir. Önce yemeklerde hafifçe hissettiğimiz ağrı, zaman içinde bizi uyutmayacak kadar şiddetlenir. Çürük dışında çatlak ya da kırık diş yada diş kökü, çene eklemi hastalıkları, dişeti hastalıkları, gömük dişler de şiddetli ağrıya sebep olabilirler.

2- Hassasiyet: Sıcak soğuk yiyecekler bize ızdırap vermeye başladıysa, diş hassasiyeti hayatımızı kısıtlamaya başlamış demektir. Aşınmış diş minesi, dişeti çekilmesi, çürük yada kırık diş, eski yada kırık dolgularınız varsa tedavisini ertelemeyin.

3- Dişeti kanaması: Dişetinin iltihaplı olduğunu ya da bir dişeti hastalığının habercisi olabilir. Özellikle dişetinin iyi temizlenmediği alanlarda çok sıklıkla kanamaya rastlanır. Bazen sadece sert yada yanlış şekillerde diş fırçalama yada diş ipi kullanımına bağlı olarak da kanama oluşabilir. Devamlı dişetlerinizde kanama olması sistemik hastalıkları da gösterebiliceğinden diş doktoruna başvurmak doğru olacaktır.

4- Yaralar: Bazen sadece protez, dolgu yada ortodontik braketlerin sebep olduğu irritasyona bağlı oluşan yaralar görülebilir. Ama bakteri yada virüslerin sebep olduğu yaraların tedavisi takip ve ilaç desteği gerekecektir.

5- Ağız kokusu: Ağız hijyeninin yeterli olmaması, çürük dişler, yarı gömük dişler, dişeti iltihabı, ağız kuruluğu, ağız kokusuna sebep olabilir. Su tüketiminizi artırarak bu sorununuzu bir miktar azaltabilirsiniz.

6- Çene ekleminde ağrı ve ses: Çoğunlukla kulak önünde ağrı, ağız açma kapama sırasında kısıtlama ve ağrı şikayetleri çene ekleminizde bir problem olduğuna işaret eder. Diş gıcırdatma ya da sıkma alışkanlığı, sistemik hastalıklar, eksik dişler ,tek taraflı çiğneme, ortodontik bozukluklar çene ekleminin sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerdir.

7- Ağız Kuruluğu: Sistemik bir hastalık ya da kullanılan belirli bir ilaca bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ağızda nemin eksilmesi ağız kokusuna ve diş çürüklerinde artışa sebep olabilir.

8- Dudak çevresindeki piercing: Süs olarak kullanılan piercing, ağız çevresinde iltihaba sebep olabilir. Ağız ortamında çok miktarda bakteri mevcuttur ve yaralar çok hızlı iltihaplanabilir. Ateşli ve halsizseniz, dudak çevresindeki piercingin çevresinde kırmızılık ve hassasiyet var mı kontrol etmelisiniz..

9- Kırık yada çatlak diş: Hem hassasiyet ve ağrıya sebep olur. Tedavi edilmezse dişin çekilmesine kadar giden sorunlar yaşanabilir.

10- Renk bozuklukları ve renklenme: Dişlerinizin birinde yada genelindeki renk bozuklukları öncelikle estetik olarak rahatsızlık verecektir. Tek dişteki renklenme, genellikle düşme, çarpma sonrası oluşabilir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !