Doğurganlığı arttıran beslenme önerileri

0
Çocuk sahibi olmak istiyor fakat gebe kalmakta güçlük çekiyorsanız, sağlıklı beslenmenin doğurganlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu bilmelisiniz. Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, ‘’Birçok bilim otoritesinin açıklamalarına göre beslenme tarzında yapılacak bazı değişiklikler doğurganlığı arttırmakta oldukça etkili’’ diyor.

Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Bilim Dalı’nın derlediği bilgilere göre bugüne kadar istiridye ve ginsengin doğurganlığı arttırdığı söylenmiş olsa da gerçek çok daha farklı. Sekiz sene boyunca 18.000 kadın üzerinde yapılan bir bilimsel çalışmanın sonuçlarına göre doğurganlığı arttıran beslenme önerileri şu şekilde sıralanıyor:

Trans yağlardan kaçının
Bazı besinlerde çok düşük miktarda doğal olarak bulunan bu yağlar çoğunlukla gıda sanayinde yağ asitlerinin hidrojenlendirilmesi ile sentetik olarak üretilmektedir. Kızartma ürünlerin çoğunda ve eski nesil margarinlerde bulunur. Trans yağlardan kaçınmak için kızartma besinlerden uzak durmalı, paket ürünlerde “trans yağ içermez” etiketi bulunanları tercih etmelisiniz.

Doymamış yağ asitlerinden zengin beslenin
Doymamış yağ asitlerinin vücutta iltihaplanmayı azalttığı ve insülin duyarlılığı sağladığı biliniyor. Bu iki faktör de doğurganlığın artması ile ilişkili. Yemeklerinizi yaparken bitkisel sıvı yağları tercih edin ve beslenmenize fındık, badem, ceviz gibi doymamış yağ asitlerinden zengin kuruyemişleri ilave edin.

Kurubaklagil proteinlerinden yararlanın
Her gün kırmızı et tüketmek yerine kuru baklagilleri haftada 2-3 gün tercih edin.

Karbonhidratların tamamını hayatınızdan çıkarmak risktir
Karbonhidratların yetersiz tüketimi doğurganlığı olumsuz etkileyebilir. Tamamen hayatınızdan çıkarmak yerine tam tahıllı ekmekler, makarna, bulgur gibi yavaş sindirilen kaliteli karbonhidratları tercih edin.

Light süt ürünlerini tercih etmeyin
Gebe kalmak istediğiniz süre zarfında tam yağlı süt ürünlerini tercih edin. Her gün 2 bardak kadar süt veya yoğurt tüketin.

Kafein alımını sınırlandırın
Kahve ve kafeinli asitli içecekleri limitli tüketin. Şekerli ve gazlı içecekleri bu dönemde tüketmeyin.

Sağlıklı kilo aralığında durun
Çok zayıf veya çok şişman olmanın gebe kalmayı zorlaştırdığı bilimsel bir gerçektir. En kolay gebe kalan grubun beden kitle indeks değerlerinin 20-24 arasında olduğu biliniyor.

Düzenli egzersiz yapın ancak abartmayın
Düzenli egzersiz yapmak gebe kalmayı kolaylaştırırken, aşırı miktarda egzersizin olumsuz etki yarattığı biliniyor.

Doktorunuza danışın, herhangi bir destek öneriyor ise kullanın
Doktorunuzun yaptırdığı tahliller sonucunda demir ve D vitamini gibi yetersizliği sık görülen vitamin ve mineral yetersizlikleriniz var ise önerdiği destekleri mutlaka düzenli olarak kullanın.

BAŞKA NE YAPILABİLİR?
Sigarayı bırakın… Sigaranın doğurganlığı azalttığı uzun yıllardan beri biliniyor.

Alkollü içecek tüketimini bırakın/azaltın
Yapılan bir bilimsel çalışmada günde 2 kadeh alkollü içecek tüketen kadınların hiç tüketmeyenlere göre doğurganlık oranlarının yüzde 60 azaldığı tespit edilmiştir.

Mevsiminde sebze ve meyve tüketin. Sebze ve meyveleri iyice yıkamadan tüketmeyin
Tarımda kullanılan ilaç ve pestisidlerin hem erkek hem de kadında üreme fonksiyonlarını olumsuz etkilediği bilinmektedir. Mevsiminde olan sebze ve meyveleri tercih edin ve tüketmeden önce mutlaka akan su altında iyice yıkayın.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !