D Vitamini Eksikliği Meme Sağlığını Tehdit Ediyor

0
Vücuttaki tüm sistemler için önemli olan D vitamini eksikliği, pek çok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Özellikle meme ve kalın bağırsak(kolan) kanseri, çeşitli nedenlerle D vitamini eksikliğinin görüldüğü durumlarda tetiklenebiliyor. 

Memorial Şişli Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Soley Bayraktar, D vitamini ve kanser ilişkisi hakkında bilgi verdi.

Genç kadınlar daha çok risk altında
Günümüzde genellikle kapalı ortamlarda çalışılması, sağlıksız beslenme ve açık hava aktivitelerinde yeterince bulunulmaması gibi nedenler D vitamini eksikliğini arttırmaktadır. Bilimsel araştırmalar D vitamini eksikliğinin; kanser, diyabet, hipertansiyon, kronik yorgunluk, depresyon, kalp ve romatizmal hastalıklara neden olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle meme kanserine yakalanmış kadınlarda D vitamini seviyesinin normal veya normalin üzerinde olduğu görülmektedir. D vitamini seviyesi yüksek olan kadınların yaşama şansının D vitamini seviyesi düşük olan kadınlara göre en az 2 kat daha fazla olduğunu göstermiştir. Normal sınırların altındaki D vitamini sadece meme kanserine yakalanan kadınlar için değil, aynı zamanda meme kanserine yakalanmadan önlem almak için de önemlidir.

Meme kanserine karşı D vitamini ile önlem alın
D vitamini, hücreler arasındaki iletişimi arttırarak hızlı bölünmeleri engellemektedir. Hücreler üzerinde bulunan D vitamini reseptörleri, o hücrelerin anormal bir şekilde büyümesini yani çoğalmasını engelleyerek buraya kan akımını azaltır. Dolayısıyla, hücreler beslenemez ve yok olur. Bu nedenle D vitamini seviyesi yüksek olan kadınlarda meme kanserine yakalanmış bile olsalar, yaşam süreleri daha uzundur. Kansere yakalanmamış bir kadında normal D vitamini seviyesi, en az 30 ng/ml olmalıdır. Kapalı ortamlarda yaşadığı düşünülen birçok kadının D vitamini seviyesi ise 17 ng/ml civarındadır. D vitamini seviyesi 50 ng/ml üzerinde alan kadınların meme kanserine yakalanma riskini %50 azalmaktadır. Meme kanserine daha önceden yakalanmış kadınların bile D vitamini seviyesinin 50 ng/ ml ve üzerine çıkarılması, tedaviyi olumlu etkilemektedir. Yapılan bazı araştırmalar D vitamini eksikliğinin meme kanseri dışında; kalın bağırsak, akciğer ve prostat kanseri riskini de arttırdığını ortaya koymuştur.

Güneşten doğru faydalanın
Yeterli D vitamini alımı, doğru besleme ve güneş ışınlarından doğru bir şekilde yararlanma sayesinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle gün içinde öğle saatleri hariç güneşten faydalanılması önemlidir. D vitamini açısından zengin olan somon ve tuna balığı, balık yağları, tavuk ciğeri ve yumurta sarısı tüketilmelidir. Süt, başta portakal suyu olmak üzere meyve suları ve tahıl ürünlerinde de D vitamini bulunmaktadır.

Doktora danışmadan takviye almayın
D vitamini alımı vücut için son derece yararlıdır ancak her şeyin fazlasının zararlı olduğu gibi bu vitaminin de aşırı alımı istenmeyen etkilere neden olabilir. Bir insan günde 4000 üniteden fazla D vitamini alımı yapmamalıdır. Çok yüksek D vitamini seviyesi, kişinin yumuşak doku ve organlarında kalsiyum birikimlerine yol açabilmektedir. Bu nedenle mutlaka uzman yardımı alınmalı ve vücutta D vitamini seviyesi ölçtürülmelidir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe