Kaybolmayan bir sığınaktır “BABA”

0
Ailenin temel yapı taşlarından olan babalar, evde idari ve maddi açıdan daha etkin konumda olsalar da çoğunlukla çocuklarla olan ilişkiler anneler etrafında gelişir. Anneler ev içerisindeki dirlik ve düzeni sağlarken, babalar da ev dışında verdikleri maddi ve manevi mücadeleyle aileyi ayakta tutarlar. 

Hayatımızda bu kadar önemli bir yere sahip olan babalara adanmış bir gün olan Babalar Günü ise, Anneler Günü kadar iyi hatırda kalmaz. Bunun nedenleri arasında babaların isteklerini kadınlar kadar dile getirmemeleri ve özel günleri kadınlar gibi önemsediklerini göstermemeleri yer alıyor olabilir. Peki; babanın ailedeki rolü nedir? İyi bir baba çocuk ilişkisi için neler yapmak gerekir? REEM Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Yavuz konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.

Çocuğun ilgisi, 24. aydan sonra babaya da yönelmeye başlıyor
Doğumdan hemen sonraki süreçte anneden beslenen, yoğun biçimde anne şefkatine ihtiyaç duyan bebek, 24. aydan itibaren ilgisini babaya da yöneltmeye başlar. İçgüdüsel olarak anne bebek iletişimi doğumla başlar ancak babayla çocuğun ilişkisi zamanla gelişir.

Babanın fiziksel ve duygusal varlığı, çocuğun bebeklikten itibaren daha öz güvenli bir kişilik geliştirmesine yardımcı olur. Ailede baba varlığını bilen çocuk, kendisini sorunlar karşısında daha güvende hisseder. Babasından yeteri kadar ilgi ve sevgi gören çocuklar, ileriki yaşlarında daha mutlu ve öz güvenli bireyler olur.

Çocukların hayatındaki ilk erkek rol model; baba
Hem kız hem de erkek çocukların ilk rol erkek rol modeli babalarıdır. Kız çocukları ileride karşılarına çıkacak erkeklere yönelik bilincini ilk baba ile geliştirir. Erkek çocuklar ise, cinsel kimliklerini babaları sayesinde geliştirir. Onu rol model alarak, onun gibi davranma eğilimi gösterir.

Baba çocuk iletişiminde annenin desteği önemli
Baba çocuk iletişiminde annenin de rolü büyüktür. Annenin ev içerisinde babaya saygı göstermesi, çocuğun da babaya saygı göstermesini sağlar. Anne çocuk bakımı ve ev işleri konusunda babadan destek alırsa, bu paylaşımcı ruh hali çocuğun kişiliğinde de kendine yer bulur. O nedenle anneler babalarla ev içinde paylaşımlarda bulunmalı, çiftler birbirlerine saygılı olmalıdır.

Baba çocuk ilişkisinde nelere dikkat edilmeli?
 Baba; çocuğa yeterli sevgi göstermeli ve zaman ayırmalıdır.
 Babanın çocuğun sağlığı, beslenmesi, temizliği gibi ihtiyaçlarını karşılaması önemlidir. Bu davranışlar, gelecekteki sağlıklı ilişkinin önemli bir parçasıdır.
 Baba, çocuğu olduğu gibi kabul etmeli, başkalarıyla kıyaslamamalıdır.
 Çocuğun çabalarını, olumlu davranışlarını desteklenmeli, başarısızlıkları karşısında sabırlı, sakin ve yapıcı olunmalıdır.
 Baba, tüm davranışlarıyla çocuğa iyi bir model olmalıdır.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe