Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikolog Selin Karabulut konuyla ilgili olarak “Tatil günlük rutinimizin dışına çıktığımız için bize iyi geliyor; iş, okul olmasa, tatil de bizim için bu kadar önemli ve değerli olmaz” dedi.
Ne kadar yoğun bir iş veya okul yaşamımız varsa, tatile, dinlenmeye, her şeye bir ara vermeye duyulan ihtiyaç da o kadar fazla oluyor diyen Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikolog Selin Karabulut, “Bedenimizin ve zihnimizin mola vermeye, deşarj olmaya ihtiyacı var. Yeniden yapılanmak, sakinleşmek, yeni planlamalar yapmak, hatta hiçbir şey yapmayarak enerji toplamak için tatile ihtiyacımız olduğunu” söylüyor.
Tatile neden ihtiyaç duyduğunuzu iyi belirleyin
• Tatili, sıkıntılardan kaçıştan çok, vücudu ve zihni dinlendirmek, yeni şeylerle tanıştırmak, öğrenmek, keşfetmek için ayrılan bir zaman olarak görmeye çalışın
• Bireysel ihtiyaçlarınızın farkında omaya çalışın. Yalnız kalmaya, sessiz, sakin bir ortamda olmaya ihtiyacınız varsa, bu ihtiyaca uygun bir tatil planlayın.
• İhtiyacınız yeni yerler görmek, yeni insanlarla tanışmaksa, turlara katılın.
• Sevdiğiniz insanlarla vakit geçirmek, eğlenmek arzusunda iseniz, tatil arkadaşlarınızı iyi seçin.
Tatilden maksimum yarar sağlamak için;
1. Tatile çıkmadan önce yolculuk şekli, süresi, kalacak yer, dönüş zamanı gibi önemli konuları iyi planlayın, kontrollerinizi yapmayı unutmayın. Yurt dışına çıkışlarda pasaport, vize gibi işlemler için önceden zaman ayırmak gerektiğini unutmayın.
2. Kaç gün, kaç gece kalacağınızı düşünerek yanınıza ihtiyacınız kadar kıyafet alın. Genellikle giyerim diye taşınan kıyafetlerin bir kısmı valizden hiç çıkmadan eve geri getirilir.
3. Sonradan aklınızın kalmaması ve ev civarındaki tanıdıklarınızı alarma geçirmemek için evcil hayvan, çiçekler, ödenmemiş faturalar vs. gibi işlerinizi önceden organize edin.
4. Tatile çıkarken işlerinizi tamamlayıp ve/veya işlerinizi iyi organize edip çıkmaya özen gösterin. Tatil süresince iş yerinden gelen telefon ve elektronik postalarla rahatsız edilmek istemezsiniz.
5. Tatil süresince tv, telefon, tablet vs. gibi cihazlardan mümkün olduğunca uzak durun. Kendinize, kendi başınıza veya sevdiklerinizle neler yapabileceğinizi, nasıl eğlenebileceğinizi keşfetme fırsatı verin.
6. Tebdil-i mekanda ferahlık vardır elbette ama sorunlarınızdan kaçmak için tatile çıkmak işe yaramaz. Ancak tatilde sorunlarınıza ne gibi çözümler bulabileceğinizi düşünür döndüğünüzde de aksiyon almaya başlarsanız bu işe yarayabilir. Zira tatili yaptıkları işten, derslerden ya da sıkıntılardan kaçmak, unutmak için kurtuluş olarak gören kişiler tatil dönüşünde, sorunların hiç değişmemiş şekilde kendilerini beklediğini göreceklerdir.
7. Tatilin havasına, rehavetine kapılarak ayırdığınız bütçeyi aşma riskinizi aza indirin. Örneğin kredi kartlarınızın bir kısmını evde bırakın.
8. Kısıtlı zamanınızı iyi değerlendirin, örneğin vaktinizi uyuyarak geçirmek yerine sabahları erken kalkıp güne erken başlayın.
9. Güneşin, denizin, doğanın keyfini çıkartın. Yağmurda ıslanın, çamurda yürüyün, istediğiniz gibi yemek yiyin.
10. Kendinizle ve/veya sevdiklerinizle geçireceğiniz 7/24 zamanın keyfini çıkartın, bu zamanı her zaman bulamayabilirsiniz.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!