Stresinizi yenin kilo verin!

0
Stres üzüntü insana kilo aldırır mı? Evet, aldırır!!! İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, stresin vücudumuza neden kilo aldırdığı ve alınacak önlemlerle ilgili bilgi veriyor.

Stres ve üzüntüde vücudun savunma hormonu olan ‘kortizol’ salgısı artar. Kortizol salgısı arttığında vücutta yemeye karşı dur diyen Leptin hormonun etkisi azalır. Bu da iÅŸtah artışı olarak yemeye karşı istek olarak karşımıza çıkar.

Uzun süren stres üzüntü vücudumuza nasıl zarar verir?
Vücutta kortizol hormonu arttığı için tansiyon da beraberinde yükselir. Üzüntülü insan dışarı çıkmak istemez. Hareket düzeyi azalır. Bu durumda insülin direnci artar, karın ve göbek bölgesinde yağlanma ortaya çıkar.İnsülin direnci vücut yağlanmasının fazla olmasına vücut yağlanmasının artışı diyabete neden olur. Bu durum stres-şişmanlık ve diyabet kısırdöngüsü olarak ortaya çıkar. Kan yağları yükselir. Stresli insan uyku problemleri yaşar. Uykusuzluk gün içinde halsizlik ve yorgunluk yapar.

Stresli zamanlarda elimiz neden lahanaya yoğurda turşu ya değil de çikolataya pastaya gider?
Özellikle şeker oranı yüksek yiyecekler vücutta endorfin düzeyini arttırdığı için de stresli anlarımızda elimiz lahana, brokoliye, yoğurda, değil de çikolataya pastaya gider. Bununla birlikte pasta ve çikolatalar hep mutlu anlarda yendiği için bu yiyeceklerin yenmesi mutluluğa çağrışım yaptırır.

Stresi ve üzüntüyü yönetmek kiloyu yönetmenin ilk adımlarından biridir.

Stres ve kilo yönetimi ile ilgili püf noktalar;


• Strese girdiÄŸinizde kendinize yapılacak ilk ÅŸey kuralı koyun. Bu kural asla mutfak ve yemekle ilgili olmasın. Çok sevdiÄŸiniz bir arkadaşınızı arayıp onunla dertleÅŸebilirsiniz. Çünkü acılar ve üzüntüler paylaşıldıkça azalır.
• Açık havada yürümek en iyi terapilerden biridir. Oksijen ve güneÅŸ ışığı iyilik hormonu seviyenizi arttırır. Aktivite düzeyi ne kadar yoÄŸun olursa kiÅŸi kendini o kadar iyi hisseder. Her gün en az 30 dakika yürümeyi ihmal etmeyin.
• Stres ve üzüntü nedeni ile eliniz abur-cubura gidiyorsa, lütfen gitmesin! Hemen bir bitki çayı demleyip içebilirsiniz. Ihlamur, papatya, kuÅŸburnu, tarçın, karanfil gerginliÄŸinizi alır.
• Ruhsal durumumuzu etkileyen en önemli kimyasallar Serotonin ve Dopamindir. Bu kimyasalların yapıtaşı ise B gurubu vitaminlerdir. Tam tahıl ürünleri, yumurta, muz,yeÅŸil yapraklı sebzeler, fındık, badem, ceviz gibi yaÄŸlı tohumlar B gurubu vitaminler açısından zengindir. Günlük beslenmenizde mutlaka bulundurun.
• Süt, yoÄŸurt ve ayran içerdiÄŸi laktik asit sayesinde vücudu gevÅŸetir. Sakinlik saÄŸlar.
• C vitamini yüksek besinlerin de vücudu gevÅŸettiÄŸi biliniyor. YeÅŸil yapraklı sebzeler, kivi, havuç, turunçgiller ve yeÅŸil biber bu açıdan çok faydalı.
• Kahve içerdiÄŸi kafein nedeni ile çok içilirse çarpıntı yapabiliyor ve stresi arttırabiliyor.
• Beyaz ÅŸekerle yapılmış her tür tatlı, kek, kurabiye gibi yiyecekler ÅŸeker dengesizliÄŸi yapabiliyor. Acıkmayı arttırıyor ve kilo alımını kolaylaÅŸtırıyor.
• Cips, bisküvi , ÅŸarküteri ürünleri gibi ÅŸekerli ve yaÄŸlı yiyecekler de tansiyonu arttırıyor. Artan tansiyon stresi daha da arttırıyor. Stres arttıkça yaÄŸlanma oranı da yükseliyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe