Sağlık için iş yerinde ergonomi şart!

0
Masa başı işlerde çalışanların sayısı her geçen yıl artış gösterirken bu durum başta kas, sırt, omuz ve kalça ağrıları olmak üzere birçok rahatsızlığı beraberinde getiriyor. Tuna Girsberger’in endüstriyel tıp raporlu çalışma koltukları, ağrıları neredeyse tamamen ortadan kalkarken modern bir ofis koltuğundan beklentileri de kusursuz bir şekilde karşılıyor.

Genellikle ağır yük taşıyanlardan ve ağır işlerde çalışanlardan duymaya alıştığımız bel, sırt, omuz ağrılarını, son yıllarda masa başı çalışanı beyaz yakalılardan da çok daha fazla duymaya başladık. Bunun başlıca nedeni, Türkiye’de hizmet sektöründe çalışanların sayısının her geçen yıl artış göstermesi. Öyle ki, istihdam edilenler içinde hizmet sektöründe çalışanların oranı 90’lı yılların başında yüzde 30’lar düzeyindeyken, TÜİK’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı İşgücü İstatistikleri Haziran 2016 raporuna göre yüzde 53,1’e yükseldi. Hizmet sektöründe çalışanların önemli bir kısmı masa başı işlerde çalışıyor. Bu durum da, başta kas ağrıları ve omuz, sırt, kalçada yaşanan problemler olmak üzere pek çok rahatsızlığı beraberinde getiriyor.

Masa başında çalışanların sağlığı ve verimliliği açısından ofis koltuklarının çok önemli olduğunu dile getiren Tuna Ofis Satış & Pazarlama Bölüm Başkanı ve Tuna Girsberger Genel Müdürü G. Mehmet Arda, “Saatlerini masa başında geçirenlerin ihtiyaç duydukları önemli ayrıntı, kişiye özel olarak ayarlanabilen, ergonomik tasarıma sahip bir ofis koltuğu. Doğru ekipman yalnızca çalışanların sağlığını etkilemiyor, işten alınan memnuniyeti de önemli ölçüde artırıyor. Bugünün ofis yaşamı, bugünün tasarımı mottosuyla hareket eden bir marka olarak, ergonomi konusunun üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Bu doğrultuda, Camiro, Swing ve Corpo olmak üzere birçok çalışma koltuğumuz, endüstriyel tıp raporuna sahip” diyor.

S şeklini koruyan ofis koltukları

Yalın ve klasik zarafetle işlenmiş tasarımlarının yanı sıra, ergonomisiyle de ön plana çıkan modeller için raporu veren isim, Almanya Wuppertal Üniversitesi Mesleki Sağlık, Fizyoloji ve Enfeksiyon Kontrol Bölüm Başkanı Prof. Dr. Friedrich Hofmann. Koltukları haftalarca çeşitli testlere tabi tuttuktan ve bilgisayar karşısında yüzlerce saat oturduktan sonra raporu hazırlayan Hofmann, anatomimize uygun bir koltukta olması gereken özellikleri şu şekilde sıralıyor, “İnsan anatomisi ayakta durarak veya yürüyerek gerçekleştirilen faaliyetler için tasarlanmıştır. Ancak insanoğlunun geçirdiği evrim süresince omuriliklerimiz S şeklini alarak yeni fiziksel koşullara adapte olmuştur. S şeklinin amacı, karşılaşılan tüm mekanik stresi yumuşatmak ve böylelikle hem omurları hem de sırt kaslarını korumaktır. Bu sebeple, doğru şekilde tasarlanmış bir ofis koltuğunun, otururken S şeklini koruması, sırt kaslarını desteklemesi, omurilikteki baskıyı azaltması, pelvik ve kalça kaslarını koruması, oturmaktan kaynaklanan strese yol açmayacak bir süspansiyon sistemine sahip olması gerekir.”

Kullanıcıya göre ayarlanıyor

Prof. Dr. Friedrich Hofmann raporunda, birçok farklı oturma ayarı ve otomatik yay gerginliğine sahip modellerin, ofis çalışanlarının oturma pozisyonundan dolayı ortaya çıkan sırt ve bel şikayetlerini neredeyse tamamen ortadan kaldırabileceğini belirtiyor. Hofmann ayrıca bu modellerin, oturma konforu, oturma dinamiği, oturur pozisyonda anatomi, güvenlik ve kullanım kolaylığı açısından modern bir ofis koltuğundan beklenenleri mükemmel bir şekilde karşıladığını da ifade ediyor.

Bel ve sırt kaslarını kavrayan geniş örgülü file sırtlık, kullanıcıların fiziksel özellik ve gereksinimlerine göre ayarlanabilen kontrol mekanizması, yorgunluk hissine fırsat vermeyen dinamik oturma özelliği ve koltuğun devrilmesi gibi kazaları önleyen orantılı çalışma koltuklarıyla ofis çalışanları kendilerini masa başına geçer geçmez ‘iyi ellerde’ hissediyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe