ABD Michigan Ãœniversitesi’nde yapılan bir araÅŸtırmadan örnekler veren Yrd. Doç. Dr. Ferhat FerhatoÄŸlu ÅŸu açıklamayı yaptı: Michigan Ãœniversitesi’nde Epidemiyoloji Profesörü Dr. Eduardo Villamor önderliÄŸinde bir araÅŸtırma ekibi 8 yılda doÄŸan 1 milyondan fazla çocuÄŸu inceleme altına aldı. Ve her bin bebekten ikisinin serebral palsi riski taşıdığı ortaya çıktı. Obez olarak gebe kalan ve doÄŸum yapan kadınlarda bu risk iki katına çıkıyor.
Çalışma bulguları gebelik sırasında bir kadının aşırı kilosu ile bebeklerde serebral palsi riski arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor. Anne obezitesinin serebral felç üzerindeki etkisi diğer risk faktörlerine kıyasla daha az gözükse de, obez olan kadınların giderek artması direkt olarak halk sağlığına etki ediyor.
Serebral palsi, denge ve hareket etme ve hareketi sürdürme kabiliyetini etkileyen bir bozukluktur. Hastalık beyinin kasları kontrol etme kabiliyetini etkileyen ve gelişmekte olan bölümündeki hasardan kaynaklanmaktadır. Beyin felcine maruz kalmış birçok insan çeşitli sağlık sorunları yaşamaktadır: Zihinsel engel, nöbetler, görme, işitme veya konuşma ile ilgili konularda yetersizlik, omurgadaki değişiklikler gibi.
Obezite, gebelikte bir takım komplikasyonlara yol açma riskini artırabilir ve annelerin ve çocukların saÄŸlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Çalışmalar, gebelik öncesi kilo vermenin bu risklerin bir kısmını azaltabileceÄŸini göstermektedir. Gebelik öncesi kilo kontrolü, gebelik sırasında ve sonrasında bazı saÄŸlık faydaları saÄŸlayabilir. Bütün veriler aynı soruna iÅŸaret ediyor; “hamilelikten önce saÄŸlıklı bir kiloda olmanın ve gebelik sırasında doÄŸru miktarda kilo almanın iyi sonuçları bulunmaktadır".
Hamilelikten önce elinizden gelenin en iyisini yapın.
Dr. Ferhat FerhatoÄŸlu; ‘’Hamilelik planlıyorsanız ve hamileliÄŸe girerken saÄŸlıklı olmak istiyorsanız. SaÄŸlıklı kilo vermeli; sigara içmemeli ve alkolden kaçınıp egzersize devam etmelisiniz dedi. Kilo verme zamanı hamile kalmadan önce olmalıdır. Planlı hamilelikten önce ideal kiloya inilmesi anne ve çocuk saÄŸlığı açısından çok önemlidir. Beslenme alışkanlıklarının diyetisyen kontrolünde deÄŸiÅŸtirilmesi, düzene sokulması, gene de kilo kontrolü saÄŸlanamıyorsa obezite cerrahisi uygulayan hekimlerden tavsiye alınması yardımcı olabilir. Obezite cerrahisi gebeyken yapılamaz. Özellikle hamile olduktan sonra kilo vermeye karar vermek iyi bir plan deÄŸildir.’’ dedi.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!