Kanser korkutuyor!

0
Çağımızın en yaygın hastalıklarından biri olan kanser, günümüz insanının en büyük korkuları arasında geliyor. 

Kanser fobisi olanlar masum sebeplerle açıklanabilecek bir belirtiyi dahi felaketleştirme, en kötüye yorma eğilimi gösterirken, ufak rahatsızlıkta hastaneye koşabiliyor ya da tam tersi kanserden korktuğu için rutin kontrollerini ihmal edip erteleyebiliyor. Uzmanlar makul ölçüdeki kaygı ve korkunun hastalığı önleme ya da erken teşhis konusundaki önemine dikkat çekiyor.

Ãœsküdar Ãœniversitesi NPÄ°STANBUL Beyin Hastanesi’nden Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, kiÅŸileri çaresiz ve umutsuz hissettiren kanserin korkulan hastalıkların başında geldiÄŸini belirterek son yıllarda hem kanser tanılarının hem de kanser farkındalığının artması nedeniyle sıklıkla gündeme geldiÄŸine dikkat çekti.

Kanserden korunma yolları, kansere yol açan etkenler ya da olumsuz hastalık hikâyelerinin medyada ve sosyal hayatta sürekli karşımıza çıkması nedeniyle kanserle ilgili fobilerin yaşandığını ifade eden Arıcı, bu durumun psikiyatri kliniklerine çeşitli şekillerde yansıdığını söyledi.

Makul seviyedeki korku önlem almada etkili oluyor
Kanser olmak ya da yakınlarımızın kanser olması ile ilgili makul seviyelerde korku ve kaygının kiÅŸileri önlem almaya sevk ettiÄŸini belirten Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, “Bu sebeple sigaradan uzak durmak, yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸiklikleri yapmak, hekimlerin önerdiÄŸi aralıklarla kanser taramalarını yaptırmak gibi önlemler saÄŸlıklıdır. Ve bunları yaptığında kiÅŸinin rahatlaması beklenir. Fakat kanserle ilgili aşırı, rasyonel olmayan korku duymak, bununla ilgili aşırı önlemler almak kanser fobisi olarak adlandırılabilecek bir özgül fobi ile açıklanabilir” dedi.

Kanser fobisinde kiÅŸilerin kanserle ilgili her ÅŸeyden kanserli kiÅŸiler ile temastan, kanser kelimesinin kendisini duymaktan bile rahatsız olabildiÄŸini belirten Arıcı, “Bu durumlar anksiyete yaÅŸamaya neden olur. Anksiyetenin düzeyi; çarpıntı, titreme, terleme, göğüste sıkışma, vücutta uyuÅŸmalar, ateÅŸ basması, bayılma hissi gibi belirtilerin ÅŸiddetine göre panik ataÄŸa kadar yükselebilir. KiÅŸi bu korkunun çoÄŸunlukla aşırı olduÄŸunun farkındadır fakat engelleyememektedir. Kanser fobisi olan kiÅŸiler diÄŸer hastalık fobilerinde olduÄŸu gibi bu durumla baÅŸ etmek için hastanelerden, muayene olmaktan, tetkik yapılmasından, kanser tarama testlerinden kaçınmaya baÅŸlarlar” diye konuÅŸtu.

Hastaların elinde olmadan yaptığı bu uygunsuz baÅŸ etme yolunun anksiyetenin daha da artmasına neden olduÄŸunu kaydeden Arıcı, “En önemlisi de saÄŸlık kontrollerine gidememek olası saÄŸlık sorunlarının teÅŸhis ve tedavi edilmesine engel olmaktadır. Kaçınmalarla birlikte aşırı önlemler de kiÅŸilerin sosyal, ailesel ya da çalışma hayatlarını güçleÅŸtirebilmekte, hayattan zevk almasına engel olabilmektedir. Åžiddetine göre depresyon gibi bazı hastalıkların eklenmesine neden olabilmektedir” dedi.

Hastalık hastası olunabilir
Kanser korkusunun başka bir şeklinin de tam tersi etkilerle ortaya çıkabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, şunları söyledi:
“KiÅŸi saÄŸlık kuruluÅŸlarına sık sık baÅŸvurabilir, bu konuyla aşırı meÅŸgul olur ve internette saÄŸlık sitelerinde çokça vakit geçirir. SaÄŸlık anksiyetesi olarak tanımlanan bu durum oldukça yaygındır. Yakınlarından birinin kanser hastalığın yakalanması, ya da duyulması, olumsuz haberler, internetteki asılsız bilgilere ulaÅŸmak tetikleyici olabilir. Bu kiÅŸilerin kendilerinde kanser hastalığı olması ile ilgili yoÄŸun düşünceleri vardır, bunun için çeÅŸitli branÅŸlara baÅŸvurup, çeÅŸitli tetkikler yaptırırlar. Bunların tekrar etmesi üzerine hekimler tarafından psikiyatriye yönlendirilirler.

Masum sebeplerle açıklanacak belirtiyi felaketleştiriyorlar
Hastalığın başında vücutlarında bir sertlik hissedilmesi, baÅŸ dönmesi, halsizlik gibi masum sebeplerle açıklanabilecek bir belirtiyi felaketleÅŸtirme; en kötüye yorma eÄŸiliminde olurlar. Bazen internette bu belirtileri ararken ihtimaller arasında geçen kanser kelimesi onları dehÅŸete düşürür. Ya da daha önce duydukları bir kanser belirtisi ile örtüştürebilirler. ÇoÄŸunlukla anksiyeteye duyarlı, vücut duyumlarına hassas kiÅŸilerdir. Yapılan tetkikler, hekim baÅŸvuruları bazen rahatlama saÄŸlayabilse bile, bazen de emin olamama, baÅŸka belirtileri yeniden kanser gibi yorumlama ile zorlu süreç devam edebilmektedir. Gereksiz pek çok tetkik yapılması, saÄŸlık harcamalarının artması, bununla harcanan zamanın kiÅŸinin hayatını olumsuz etkilemesi yanında hasta yakınlarını da etkileyebilmektedir.”

Kanser korkusunun depresyon ve diÄŸer anksiyete bozukluklarına sebep olabildiÄŸini belirten Arıcı, “Kanser korkusu fobi, saÄŸlık anksiyetesi, hipokondriazis, yaygın anksiyete bozukluÄŸu, obsesif kompulsif bozukluk gibi pek çok hastalıkla ve bazen bu hastalıkların semptomlarının bir arada bulunması ile açıklanabilir” dedi.

Tedavinin öncelikle hasta ve yakınlarını bilgilendirmekle baÅŸladığını belirten Yrd. Doç.Dr. Emre Tolun Arıcı, “PsikoeÄŸitim verilmesi tedavinin ilk basamağıdır. Ä°laç tedavileri, biliÅŸsel davranışçı terapiler, EMDR, dinamik yönelimli terapiler tedavi seçenekleridir” dedi.

Yrd. Doç.Dr. Emre Tolun Arıcı, “Belli zamanlarda hekimlerin önerdiÄŸi sıklıkta saÄŸlık kontrolleri yaptırmak genel olarak kaygıyı azaltacaktır. Beden duyumları ile ilgili meÅŸguliyetleri azaltmaya çalışmak, internetten saÄŸlıkla ilgili haberler okumamak yersiz endiÅŸelerin oluÅŸmasını engelleyecektir. Spor yapmak, saÄŸlıklı beslenmek, hobi edinmek, sosyal olmak, sanat aktivitelerine katılmak gibi depresyondan korunmak için öneriler bu hastalıklarda da yararlı olacaktır” tavsiyesinde bulundu.

Yrd. Doç.Dr. Emre Tolun Arıcı, kişinin yaşam kalitesi herhangi bir düzeyde bozulmuşsa psikiyatri polikliniklerine başvurması gerektiğini de vurguladı.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe