Gürültü İşitme Kaybı Sebebi!

0
İşitme kaybı pek çok farklı nedenle oluşabilir. İşitme kayıpları artritler ve kalp hastalıklarından sonra 3. sıklıkta görülen ve toplum sağlığını etkileyen majör sorunlardan biridir. 

Hafif dereceden ileri dereceye değişen ilerleyici tipteki işitme kaybı her yaştaki insanı etkileyebilir. İşitme kaybı aniden veya zaman içinde oluşabilir. Sebebe bağlı olarak hafif veya ileri derecede olabilir. Geçici veya kalıcı olabilir. İşitme kaybı hafif, orta, şiddetli ve ileri derecede olarak derecelendirilir. Konjenital işitme kaybı doğuştan olan işitme kaybı iken, ilerleyici işitme kaybı zaman içinde oluşur. Her 1000 çocuktan 2-3 ‘ü bir veya iki kulağında tespit edilebilir işitme kaybı ile doğmaktadır. Okul çağı çocuklarının yaklaşık %15 inde değişken derecelerde işitme kaybı mevcuttur.

Erişkin yaşta işitme kaybının en sık sebebi gürültü ve yaşlanmadır. Yaşla işitme kaybı arasında kuvvetli ilişki vardır. Yaşla ilişkili işitme kayıpları presbiakuzi olarak isimlendirilmektedir ve yaşlandıkça iç kulaktaki değişikliklerle birlikte yavaş fakat düzenli bir işitme kaybı oluşur. 65 yaşındaki insanların üçte birinde işitme kaybı görülmektedir. Yaşlı insanlarda işitme kaybı bunama ile karışabilir.

Okan Üniversitesi Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Arzu Tatlıpınar işitme kaybının nedenlerini anlattı.

Gürültüye bağlı işitme kayıpları aniden veya zaman içinde yavaş yavaş gelişebilir. Sürekli çok yüksek sesle müzik dinlemek, gürültülü bir iş yerinde çalışmak yıllar içinde işitme kaybına neden olabilir.

Silahın ateşlenmesi veya patlamalar nedeniyle görülen işitme kayıpları askerlerde savaş sırasında sıklıkla görülebilmektedir. Sıklıkla şiddetli olmayan kulak çınlaması işitme kaybına eşlik etmektedir.
İşitme kaybının diğer nedenleri arasında kulak kirleri, dış kulak yolunda yabancı cisim, kulak veya kafa travması, kulak enfeksiyonu, kulak zarı delinmesi veya orta ve iç kulağı etkileyen diğer durumlar sayılabilir.

Doç. Dr. Arzu Tatlıpınar, ‘’İşitme kaybı olanların %60‘ı çalışmakta veya eğitim almaktadır. Hafif derecede işitme kaybı olanlar normal işitmesi olanlara göre gelir kaybı yaşamazken, işitme kaybı arttıkça bunun telafisi de zorlaşmaktadır.

‘’İnsanlardan sıklıkla söylediklerini tekrar etmelerini istiyorsanız, grup içinde duyma probleminiz varsa, arkanızdaki kişileri duymada probleminiz varsa, TV veya radyonun sesini açıyorsanız, telefonla konuşurken güçlük çekiyorsanız’’ işitme kaybınız olabilir. Kulak-Burun-Boğaz hekimine müracaat ederek kulaklarınızı kontrol ettirmelisiniz’’ dedi.

İşitme kaybı; hastanın öyküsü, davranışları, Kulak-Burun-Boğaz muayenesi ve işitme testi ile tespit edilebilir.

İşitme kaybının derecesinin ve sebebinin tespitinde farklı işitme testleri kullanılabilir. İşitme kaybının nedenine ve derecesine göre ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ve işitme cihazına kadar değişen farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Orta kulağı ilgilendiren iltihabi hastalıklarda zar tamiri ve orta kulaktaki kemikçiklere yönelik operasyonlar, kulak zarı ve orta kulağı ilgilendiren kireçlenmelerde kemikçiklerden iç kulağa iletilen hareketi tekrar sağlamaya yönelik operasyonlar yapılabilmektedir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe