Zirkonyum Diş Kaplaması Nasıl Uygulanır

0
Zirkonyum diş kaplaması; diş tedavilerinin temel gereksinimleri arasında yer alan doku uyumu, estetik görünüm, sağlamlık ve doğallık elde edebilmek amacıyla günümüze kadar diş hekimliği tedavisindeki en yüksek kaliteye sahip ürünlerden biri olma özelliği taşır.

Işık geçirgenliği sayesinde camsı görünen zirkonyum diş; hastaya estetik açıdan daha güzel bir görünüm sunar.

Aslında zirkonyum diş hazırlanması; klasik metal destekli porselenlerin hazırlanması ile aynı mantığa sahiptir lakin zirkonyum diş hazırlanırken bilgisayar teknolojisine sahip olan cihazlardan yararlanılır. Bu yöntemle hastanın ağzından alınan ölçüler; optik okuyucularda taranır. Freze sistemleri sayesinde zirkonyum dişler; zirkonyum levhalardan el değmeksizin bilgisayar tarafından kesilip, şekillendirilir.

Ardından kamera ile elde edilen tüm veriler bilgisayar ortamına yüklenir. Son aşamada CAD teknolojisi sayesinde tasarımlar yapılır ve üretim(CAM) aşamasına geçilir.


Zirkonyum; bu teknolojiler sayesinde 3-6 üye köprülerin ve tek diş kron restorasyonlarının yanı sıra implant üstü kron-köprü çalışmalarında da kullanılabilir.

Zirkonyum dişlerin materyalleri; başarısı tıp ve endüstri dünyasında kanıtlanan, yüksek dayanıklılığa sahip, kırılma dirençleri yüksek ve dayanıklı porselenlerdir.

Bu porselenler; doğal görünüme oldukça yakındır. Porselenlerin altında hiçbir metal yansımanın bulunmaması grimsi-mat görünümün önüne geçer.

Isı yalıtımı son derece güçlü olan zirkonyum dişler; metal altyapılı porselenlere nazaran ısıyı dişe daha az gönderir ve bu yönüyle hastalara kullanım rahatlığı sunar.

Zirkonyum Diş Kaplaması Nasıl Uygulanır?

Zirkonyum diş kaplaması esnasında öncelikle dişler hazırlanır; ardından dişlerin üç boyutlu yapısı tarayıcılar vasıtasıyla bilgisayar ortamına aktarılır.

İki çeşit olan tarama işleminden ilkinde dişler kesilir kesilmez yani hasta ağzına hiçbir ölçü malzemesi koyulmadan ağız içi tarayıcılar ve kameralar ile görüntüler; sayısal ortama aktarılır ve bu işlemin ardından bilgisayar ortamında planlama tamamlanır.

Son aşamada da cad cam sistemine tüm veriler yollanır. Zirkon bloklar döner sistemler sayesinde burada porselen dişlerin alt yapısı olacak şekilde hazırlanır.

İkinci yöntemde ise önce hastanın dişleri kesilir, ardından ağzından ölçü alınır. Ölçü alınır alınmaz laboratuara giden ölçüler; burada özel alçı sistemleri aracılığıyla dökülür ve ölçünün aslı elde edilir. Bir sonraki aşamada scanner tarzı aletler ile ölçüler taranır ve ölçüler sayısal ortama aktarılır.

Alt yapıların provasını takiben üst yapının yani porselenlerin işlenmesi amacıyla dişler; laboratuara yollanır. Laboratuarda hazırlanan zirkonyum dişler artık kullanıma hazır hale gelmiş olur.


Kaynak: http://www.adaklinik.com/zirkonyum-disler

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !