Huzursuz bacak sendromunu tetikleyen 13 neden

0
“Huzursuz bacak sendromu”, pek çok kiÅŸiyi gece uykusundan uyandırıyor hatta çoÄŸu zaman uyutmuyor. Genç ve orta yaÅŸlarda yüzde 5 oranında görülen sorun, 60 yaÅŸ üzerinde yüzde 20’ye çıkabiliyor. 

Hastaların çoÄŸu böyle bir hastalığının olduÄŸunu bilmediÄŸi için tedavi olamadan bu sorunla yaÅŸamak durumunda kalıyor. Kafein, hamilelik ve uykusuz kalma gibi durumlarda tetiklenen ÅŸikayetler, yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸiklikleri ile azaltılabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Yılmaz Niyazi Yazman, huzursuz bacak sendromu hakkında bilgi verdi.

Bacaktan başlayarak vücuda yayılabilir

Huzursuz bacak sendromu; özellikle geceleri istirahatte ortaya çıkan, etkilenen bacağı hareket ettirme ihtiyacı ile birlikte baldır ve ayaklarda hatta bazen kollarda uyuşma, karıncalanma, uyuşukluk, yanma, iğnelenme, ağrı ile kendini gösteren nörolojik bir rahatsızlıktır. Genellikle her iki bacağı birden etkileyen hastalık nadiren kollara, ellere ve vücudun başka bir yerine yayılabilmektedir. Erken başlayan huzursuz bacak sendromu genetik geçişli olabilir.

Åžikayetler geceleri artar

Huzursuz bacak sendromu olan hastaların birçoğunda uyku sırasında belirli aralıklarla bacaklarda ortaya çıkan periyodik ve istemsiz bacak hareketleri söz konusudur. Bu da uykuya dalmayı zorlaştırır. Birçok hastada uyuşukluk ve huzursuzluk, akşam ve gecenin ilerleyen saatlerinde daha rahatsız edici olur. Hareketsizlik ile şikayetler artar, hareketle birlikte de zaman içinde azalır. Bacaklarda huzursuzluk, uyuşma, yanma, ağrı hissedildiğinde, yataktan kalkıp ev içinde yürüyüşler yapmak yararlı olabilir. Fakat şeker hastalarında sık görülen polinöropatide, uyuşukluk ve yanma şikayetleri hareketle de değişmez. Hastalığın şiddeti hastadan hastaya farklılık göstererek, zaman içinde artıp azalabilir.

Şikayetlere yol açan risk faktörlerine dikkat!

Huzursuz bacak sendromunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Yapılan incelemelerde “dopamin” adlı maddenin beynin bazı bölgelerinde azaldığı görülmüştür. Bunun yanında;

1. Şeker hastalığı
2. Hamilelik
3. Tiroit bezinin az çalışması ya da çalışmaması
4. Ağır metal toksinlere maruz kalmak
5. Sinir iltihapları
6. Bazı hormonal hastalıklar
7. Kansızlık ve demir eksikliği
8. Sigara içmek
9. Gereğinden fazla kafein tüketmek
10. Alkol
11. Vitamin ve mineral eksikliği ile ilişkili olabilen böbrek yetmezliği
12. Bacaklarda dolaşım bozukluğu ve varis
13. Antidepresan ve mide koruyucular gibi bazı ilaçlar, hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açabilir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe