Fitness, Yoga, Pole Dans

0
Kelime anlamı fiziksel uygunluk olan fitness, günümüzde birçok insan tarafından kas geliştirme olarak bilinmektedir. Ancak fitness sözcüğünün asıl anlamı, vücudunuzun denge içerisinde olması, tutulmasıdır. Yalnızca spor yapan insanlar fit olarak adlandırılmamakta, adlandırılmamalıdır.

Fitness Nedir?

Fitness kelimesi, İngilizceden dilimize direkt olarak geçmiştir. Sağlık, sağlıklı yaşam, fit olmak, düzenli hayat gibi farklı anlamları bulunan fitness, vücudun tamamen zinde olması olarak da adlandırılmaktadır. Fitness Nedir? Sorusuna ülkemizde verilecek en doğru cevap, fitness bir spor dalıdır olmaktadır. Çünkü ülkemizde özellikle fitness sözcüğü çok yanlış algılar tarafından kullanılmakta, neredeyse tüm insanlar tarafından yanlış anlaşılmaktadır. Fitness, sadece ekipmanlar ile yapılan kas geliştirme, güçlendirme antrenmanlar değildir. Yapılacak araştırmaların sonucunda da görülecek olmalıdır ki, kas geliştirici insanlar arasında fit olmayan binlerce insan bulunmaktadır. Fitness kelimesini sadece kas geliştirmek olarak algılamak tamamı ile bir yanılmacadır.

Fitness'in Faydaları Nelerdir?

Fitnessin faydaları araştırılan kaynaklara göre, veya bireyin vücutsal sağlığına, dengesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Fitness ile uğraşmak, her insanda farklı sonuçlar yaratmaktadır.

Özellikle vücudumuza dayanıklılık kazandıran fitness, günümüzde birçok spor dalı içerisinde profesyonel olarak görev alan sporcular tarafından düzenli olarak uygulanmaktadır. Vücudumuza esneklik kazandıran, kas gücünü kullanma oranımızı arttıran, kas dayanıklılığı sağlayan fitness, aynı zamanda kardiyovasküler dayanıklılık da kazandırmaktadır. Kişinin kondisyonunu önemli ölçüde arttırdığı, vücudun genel direnişinde de önemli katkıları olduğu yapılan araştırmalar ve deneyler sonucu gözlemlenmiştir.

Yoga Nedir?

Hindistan üzerinde ortaya çıkmış yoga, fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak rahatlama anlamına gelmektedir. Yoga, pozlar ve tam kontrollü meditasyon sayesinde vücudu sükunete ulaştırmayı amaçlamaktadır. Uygulaması fiziksel olarak gerçekleşse bile, yoganın sağladığı faydaların genelinin ruhsal olduğu bilinmektedir. Bir nevi yolculuk olarak adlandırılan ve 8 farklı adımdan oluşan yoganın bazı adımları aşağıda verilmiştir.

Yama
Niyama
Asana
Pranayama
Pratyahara
Dharana
Dhyana
Samadhi

Bu 8 adımdan oluşan ve aşama aşama ustalığı gerçekleştirilen yoga, özellikle günümüzde çok yaygın bir spor olarak uygulanmaktadır. Adını dünyanın en ünlü ve popüler sektörlerinde duyurmuş insanların birçoğunun yoga yaptığı bilinmekte, bu spor sayesinde kendilerini çok daha mükemmel hissettikleri bilinmektedir.

Temel Yoga Hareketleri Nelerdir?

Zihni ve ruhsal dermansızlıkları vücudumuzdaki duruşlar sayesinde ve düşünce gücünün özgürlüğü sayesinde rahatlatan yoganın, birçok farklı temel uygulaması bulunmaktadır. Yoga duruşları ve temel hareketleri uygulanırken nefes alıp vermeye oldukça dikkat edilmelidir. Vücudumuz fazla ve temiz oksijenin girmesi sağlanmalıdır. Bu sayede çok daha rahat bir şekilde yoganın amacına ulaşabiliriz.

Dağ duruşu, aşağı bakan köpek duruşu, savaşçı duruşu, ağaç duruşu, köprü duruşu, güvercin duruşu gibi farklı temel ve özel hareketleri bulunan yoga, özellikle gününün çok büyük bir bölümünü yoğun işlerde harcayan insanlar tarafından uygulanmalıdır. Yoga, vücudu rahatlatarak daha iyi ve sağlıklı bir yaşam yaratmaktadır.

Pole Dans Nedir?

Dans ile akrobasinin birleşmesinden oluşan pole dans, özellikle son yılların gözde ve popüler spor dallarından biridir. Dikey bir direğin etrafında yapılan bir spor olarak bilinmekte olan pole dans, birçok insan tarafından striptiz ile karıştırılmaktadır. Striptiz ile pole dans birbirinden farklı alanları ve uygulamaları olan, farklı spor dallarıdır.

2000'li yılların başında ortaya çıkan ve özellikle gençler arasında çok hızlı yaygınlaşan pole dans, ilk olarak Fransa ve İtalya içerisinde görülmüştür. Bu uygulamanın bu kadar yaygınlaşmasının ardından bir spor dalı olarak adlandırılan pole dans, genel olarak bir direk etrafında yapılan, dans ve akrobasinin karışımı olan, bir genel spor dalıdır. İçerisinde birçok farklı spor dalından örnekler bulunmaktadır.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !