Aralık ayında tüketilebilecek sebzeler

0

Aralık ayında tüketilebilecek sebzeler

Kış mevsimine girdiğimiz bugünlerde havanın da soğumasıyla birlikte sağlıklı beslenmeye daha fazla özen göstermemiz gerekiyor. 


Bağışıklık, kalp-damar ve sindirim sistemini de koruyucu önlemler almak gereklidir. Çeşit çeşit meyve ve sebzelerin porsiyon ölçülerine dikkat ederek tüketmek sağlığımızı korumak için en büyük adımlardan biri olacaktır.


Havuç

Göz sağlığı için en kıymetli sebzelerden biri olan havucun bir adet büyük boyu yaklaşık 100 gramdır ve 41 kcal enerjidir. Beta karoten ve A vitamininden zengin olması sebebiyle hepimizin de bildiği üzere göz sağlığı için önemlidir. Diş ve diş etlerini korumaktadır. Antioksidan kapasitesi yüksek olması sebebiyle kanserlerin pek çok türüne karşı koruyucu etkiye sahiptir. Tokluk hissi vermesi sebebiyle zayıflamak isteyenlere de yardımcı olmaktadır. Sinir hücrelerini onarmada yardımcı bir besindir. Glisemik indeksi yüksek olması sebebiyle kan şekerinde ani değişikliklere neden olduğu için insülin direnci ve diyabet gibi hastalığı olanlar doktorlarına ve diyetisyenlerine danışarak, miktarını belirleyerek tüketebilirler.


Ispanak

Diyetlerimiz için çok kıymetli olan sebze yemeklerinden biri olan ıspanağın bir porsiyonu 150 gramdır ve sadece 30 kcal enerji içermektedir. Hem besleyici hem doyurucu olan ıspanağın vücudumuza pek çok faydası da vardır. Yüksek potasyum içermesi sebebiyle kemik ve diş yapısını güçlendirmektedir. Kan basıncını düşürmede etkilidir. Bunun sebebiyle kan sulandırıcı kullanan kişilerin doktor ve diyetisyenlerine danışarak tüketmesi uygundur. A vitamininden çok zengin olan ıspanak göz sağlığı için çok önemli sebzelerden biridir. Kansere karşı koruyucudur. Yaraların hızlı iyileşmesini destekler.


Kırmızı Turp

Kış mevsimini renklendiren sebzelerden biri olan kırmızı turp en düşük kaloriye sahip sebzelerden biridir. Bir adet kırmızı turp 100 gramdır ve 16 kcal enerji içermektedir. Vücudu detoksife eden kıymetli sebzelerimizden olan kırmızı turp, toksinleri vücuttan uzaklaştırır. Kandaki oksijen akışını düzenler. İnsülin direnci ve diyabeti olan kişilerin kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcıdır. A, C, E vitaminlerden zengin olması sebebiyle bağışıklığı güçlendirir. E vitamini sayesinde cilde ve saçlara çok iyi gelmektedir. Lif açısından zengin olması sebebiyle sindirim sistemi için faydalıdır.


Balkabağı

Turuncu rengiyle kış mevsiminde içimizi ısıtan bal kabağı 100 gramında 41 kalori içerir. İçerdiği yüksek lif sayesinde sindirim sitemi dostudur ve kabızlığı önlemeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. İçinde bulunan A vitamini ve beta karoten sayesinde göz sağlığında olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Ayrıca içerdiği potasyum oranı yüksek olduğu için kan basıncını sağlıklı düzeyde tuttuğu da yapılan çalışmalarda görülmektedir.


Dyt. Beyza Karabulut


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe