İyi ayakkabı seçmenin incelikleri

0
İyi ayakkabı seçmenin incelikleri

Bizi bir ayakkabıyı satın almaya götüren çoğunlukla şık görüntüsü olsa da ayak sağlığına uygunluğuna da dikkat etmek gerekiyor.

Uzun boy, daha ince görünen bacaklar, kıyafetin daha şık görünmesi uğruna giyilen topuklu ayakkabılar, ayağa olması gerekenden fazla yük bindirdiği için, nasır, tırnak problemleri, ayak parmaklarında şekil bozuklukları, burkulma, zedelenme gibi problemlere yol açabiliyor. Ancak spor ayakkabılar da sandığınız kadar masum değil. Havalandırılmadığı ve temizliği iyi yapılmadığı sürece mantar sorunlarına neden olabiliyor. 

O halde, ayakkabı seçerken sağlığımız için nelere dikkat etmemiz gerektiğine bir göz atalım…


Akşam satın alın

Ayakkabı satın alma işini akşam saatlerinde yapmaya çalışın. Çünkü ayaklar gün boyu üzerlerine yük bindiği için şişer. Ayaklarınız şişken rahat ettiğiniz bir ayakkabı, onunla gün boyu rahat edeceğiniz anlamına gelir. 

Ayakta denemeden almayın

Üzerine yük bindiğinde ayaklar uzayıp genişleyeceğinden, satın alacağınız ayakkabıyı ayakta, üzerine basarak deneyin. 

Alçak topukluları tercih edin

Ayak bileği burkulmalarını önlemek için daha geniş ve kısa topuklu ayakkabıları tercih edin. Geniş topuklular dengeyi daha iyi korur. Tercihen ayakkabının yüksekliği 2,5 cm'yi aşmamalı. Ancak daha yüksek topuklular vezgeçilmezinizse, ayak sağlığınızı korumak için onları giyme zamanınızı azaltmaya çalışmalısınız. Mesela iş yerinde topuklu ayakkabıyla olmaz zorunluluğu varsa, işe gidiş gelişlerde düz ayakkabı kullanmaya çalışın. Akşamları ayaklarınızı ılık suda 5-10 dakika dinlendirin, masaj uygulayın. 

Geniş burunlu alın

Sivri burunlu ayakkabılar parmaklarda şekil bozukluğu yaratabilir. Ön kısmı geniş olan ayakkabıları tercih etmek daha doğru. 

Esnek tabanlıları seçin

Ayakkabı tabanının esneme özelliğine sahip olması çok önemli. Çok kalın ve esnek olmayan ya da çok ince olan ayakkabılar, ayak bağ ve eklemlerine aşırı yük bindirerek ağrıya neden olur. 

Ayakkabının iç yapısı ve yüksekliğine dikkat

Ayakkabının iç kısmı çok kaygan ve sert olmamalı, ayak kavislerine destek verecek biçimde olmalı. Ayakkabının üst kısmı da içinde parmaklarınızı kıvıracak kadar yüksek ya da esnek olmalı. 

Naylon maddeli ayakkabı almayın

Ayağınızın hava almasına izin veren materyalleri, örneğin köseleyi tercih edin. Naylon benzeri maddeden yapılan ayakkabılardan kaçının. 

Satıcıya kanmayın

Ayakkabıyı denediğinizde ayağınızı sıkıyorsa, satıcının bir süre sonra açılır demesine inanmayın. Zira düzgün bir ayakkabıda böyle bir şey olmaz. Parmakla ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk kalmasına dikkat edin. 

Ortopedik tercih edin

Ortopedik ayakkabılar satın almaya çalışın. Bu tip ayakkabılar, taşıyıcı noktaları desteklediği için vücudun rahat taşınmasını sağlar, omuriliğin duruşunu destekler, yürüyüşü rahatlatır ve yorulmanızı geciktirir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe