Magnezyum ve Beslenme

0
Magnezyum ve Beslenme


SaÄŸlıklı besleniyorsanız, magnezyum mineralinden de yeterince yararlanıyorsunuz demektir. 

Magnezyum genellikle kasların düzgün iÅŸlev görebilmesini destekleyen bir mineral olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte, magnezyum mineralinin birçok enzimin fonksiyonel olmasındaki katkısı nedeniyle vücudumuz için önemli 300'den fazla rolü bulunuyor! Magnezyum mineralinin vücudumuzdaki önemli iÅŸlevlerini ve besin kaynaklarını gelin birlikte inceleyelim: 

Magnezyum, vücudumuzun saÄŸlıklı kalması için ihtiyaç duyduÄŸu baÅŸlıca minerallerden birisidir. Vücudumuzdaki magnezyumun büyük bir kısmı, yapılarını desteklediÄŸi kemiklerimizde bulunuyor. Magnezyum genellikle kaslarımızın düzgün çalışmasını desteklemekle iliÅŸkilendiriliyor. Ancak, bununla birlikte vücudumuzda farklı birçok görevi de bulunuyor.  Vücudumuzda 300'den fazla metabolik reaksiyonda farklı enzimleri aktive ederek veya üreterek kilit iÅŸlev görüyor. Magnezyumun kilit rollerinden biri, hücrelerimizin görevlerini yerine getirmek için yeterli enerjiye sahip olmasını saÄŸlamak. Ayrıca, kardiyovasküler ve sinir sisteminin normal iÅŸleyiÅŸini koruyor. Aynı zamanda DNA ve RNA’nın gerek yapısal gerekse de fonksiyonel özellikleri için de gerekiyor.

Günde ne kadar magnezyuma ihtiyaç duyarız?

Günlük ihtiyaç duyulan magnezyum miktarı yaÅŸa, cinsiyete ve yaÅŸam ÅŸekline göre deÄŸiÅŸiklik gösteriyor. Hamilelik ve emzirme dönemi de dahil olmak üzere saÄŸlıklı yetiÅŸkinlerde (18 yaÅŸ üstü) önerilen miktar 250-350 mg/gün magnezyumdur. ÇeÅŸitli yiyecekleri tüketerek diyet ile yeterli magnezyum alımı saÄŸlanabiliyor. ÖrneÄŸin, 1 avuç (30 gram) badem bu önerinin %25-%40’ını karşılıyor. 

Hangi besinler magnezyum içerir?


Magnezyum kaynaklarına baktığımızda birçok hayvansal ve bitki bazlı gıda ile içme suyunda bulunduÄŸunu görüyoruz. Ancak sudaki magnezyum miktarı deÄŸiÅŸiklik gösterebiliyor. Özellikle suyun fazla mineral içeriÄŸine sahip olduÄŸu, aynı zamanda sert su olarak da adlandırılan bölgelerde daha fazla miktarda olduÄŸunu söyleyebiliriz. Magnezyum açısından zengin besinler ise; fındık, tam tahıllar ve tahıl ürünleri, balık ve deniz ürünleri, yeÅŸil yapraklı sebzeler, muz, çilek, baklagiller, çilek ve kahve olarak sıralanabilir.   

Tek başına diyet ile yüksek miktarlarda magnezyum alımı pek olası bir durum deÄŸildir. Fakat, gıdalara veya diyet takviyelerine eklenen magnezyum miktarlarının kontrolü saÄŸlanabilir. Ayrıca, diyette günde 350 mg'dan fazla alınmaması da öneriler arasında yer alıyor.  Magnezyum takviyeleri almadan önce doktorunuza veya diyetisyene danışmak yüksek miktarlarda magnezyum alımının da önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

Kaynaklar:

Harvard Health Publishing, Magnesium: A mineral you might be missing. EriÅŸim: https://www.health.harvard.edu/heart-health/magnesium-a-mineral-you-might-be-missing   
European Food Safety Authority. 2015. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for magnesium. EFSA Journal 2015;13(7):4186
World Health Organization (WHO). 2004. Vitamin and mineral requirements in human nutrition. 2nd edition. Geneva, Switzerland: WHO.
Public Health England. 2019. McCance and Widdowson’s Composition of Foods Integrated Dataset
EUFIC. Magnesium: foods, functions, how much do you need & more. 
 

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !