Diyetinizde sakın yağ'sız' kalmayın

0
Diyetinizde sakın yağ'sız' kalmayın
Çevrenizde salatasını yağsız yiyen, tüm süt ürünlerini yağsız tüketen, sebzelerini sadece haşlayan, “light, yağı azaltılmış” etiketli ürünler tercih ederek hayatını bu şekilde devam ettirmesine rağmen yıllarca kilo problemini çözemeyene birçok kişiye rastlamışsınızdır. 

Zayıflama diyetlerinde yağı kısmak, hatta tamamen kaldırmak bir çözüm mü? Yıllardır yağlı beslenmenin vücut yağlarını arttırdığı zannedilir ancak son yıllarda yapılan çalışmalar rafine gıdalara (beyaz un, şeker, şekerli içecekler,..) karşı vücuttaki insülin hormonun salınımının yağ depolanmasında etkisi olduğunu gösteriyor. Peki ne yapmak gerekiyor? Diyetinizde ezber bozan değişiklikler ile daha kolay kilo vermek mümkün mü? Diyetisyen Kübra Bal tüm bu soruların yanıtlarını veriyor.

Günlük beslenmenizde yağı büyük ölçüde kısmak kalıcı kilo kayıpları sağlamıyor. Zayıflamak için yağlı besinleri tamamen hayatınızdan çıkarmayın. Tüm besinlerde olduğu gibi yağlı yiyecekleri de ölçülü miktarlarda tükettiğinizde de zayıflamanız mümkün. Ayrıca düşük yağlı beslenme diyetlerde çabuk acıktırdığı için, sürekli atıştırma hissine ve barsak hareketlerinde yavaşlama nedeniyle kabızlık sorununa neden oluyor.

Diyetinizde ezber bozan değişiklikler yaparak zayıflayın

Yağsız ürünler yerine tam yağlı olanları tercih edin. Lattenizi yağsız sütle içmek, yemeğinizi yağsız yoğurtla tüketmek zorunda değilsiniz.

Her gün ara öğünde 1 fincan sütlü kahve ve yemeklerinizin yanında 1’er kase tam yağlı yoğurt zayıflamanıza engel değil. Aksine yağlı süt ürünleri diyet sürecinde ihtiyacınız olan tokluk hissinin artmasını sağlayarak, abur cubur tüketiminizi engellerken, daha kolay kilo vermenizi sağlar.

Salatalarınıza zeytinyağı ekleyin

Diyete başladıktan 2-3 hafta sonra bağırsak hareketleri azalmaya başlar. Bunun nedeni yağı kısıtlanmış diyetlerde hem yenilen besinlerin miktarının hem de yağının azalmasıdır. Salatalarınıza ekleyeceğiniz sızma zeytinyağı, diyette kabızlık problemini aşmanıza yardımcı olur. 1 tatlı kaşığıyla sınırlı kalmak zorunda da değilsiniz. Büyük bir salata kasesine 2-3 yemek kaşığı dökebilirsiniz.

Yemeklerinizin yağını kısmayın

‘’1 kilo sebzeye 2 yemek kaşığı sıvıyağ konulmalıdır” kuralını aşmanın zamanı geldi. Yemeklerinizi pişirirken, önemli olan yağınızın miktarı değil cinsidir. Vücudunuzda omega 3/6 yağ dengesini korumanız yağ yakmanızı kolaylaştırır. Mısırözü, ayçiçek yağları yerine yemeklerinizi fındık yağı, tereyağı ve zeytinyağı ile hazırlayın. Ancak yemeğin yağını kısmamak, kızartma yapabileceğiniz anlamına gelmiyor. Sebzelerinizi tencere ve fırın yemekleri şeklinde pişirmeli, karnıyarık, mücver gibi geleneksel yemekleri kızartmadan, fırında hazırlamalısınız.

Kızartmaya Hayır Deyin

İlla ki tavuğun göğüs kısmını yemek zorunda değilsiniz. Etin, tavuğun en yağsız kısmını bulup tüketmenize gerek yok. Sebzelerde olduğu gibi et ürünlerinde de kızarma yapmadığınız sürece, etin, tavuğun, balığın yağlı kısımlarını yiyebilirsiniz. Somon ve hamsi gibi omega 3 değeri yüksek balıklar tercih edin.

Light ürünler yerine yağlı kuruyemişler

Üzerinde “yağsız, light, 0 yağ içerir” yazan paketlenmiş hazır ürünlerin karbonhidrat içeriği fazladır ve bu da daha çabuk acımaya sebep olabilir. Bu ürünler yerine doğal fast foodlar bunu demek uygun muolan kuruyemişleri tüketin. İkinci ara öğününde tüketeceğinizi 1 avuç badem, ceviz, fındık, kaju gibi vitamin, mineral, yağ ve proteinden zengin atıştırmalıklar diyetlerde sizi hem daha tok tutacak, hem enerji verecektir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe