Ulaş Utku Bozdoğan yanıtlıyor: Covid-19 sonrası vücut direncini artıran besinler nelerdir?

0
Ulaş Utku Bozdoğan yanitliyor: Covid-19 sonrası vücut direncini artıran besinler nelerdir?


Ulaş Utku Bozdoğan bu yazısinda Covid-19 sonrası vücut direncini artıran besinlerden bahsediyor. Covid – 19 veya Coronavirus , Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel bir salgın olarak ilan edilmiş oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Ülkeler bu virüsün insanlığa getirdiği ciddi  tehlikelerle boğuşurken, bireylerin de bu salgınla savaşmak için almaları gereken bazı önlemler bulunmaktadır.

Özellikle toplu taşıma ile seyahat ediyorsanız, ellerinizi sık sık yıkamak gibi hijyen tedbirleri almak çok önemlidir. 

Ellerinizi  seyahat öncesi ve sonrası  alkollü dezenfektan kullanarak temizleyin, maske takın (burununuzu ve ağzınızı kapatın) ve elinize veya ağzınıza dokunmaktan kaçının. Bu noktada çok önemli olan bağışıklığınızı geliştirmek için bazı yöntemler de vardır.

Diyabet , hipertansiyon , kardiyovasküler hastalık ve solunum sorunları gibi önceden var olan belirli hastalıkları olan bireylerin Covid 19 komplikasyonlarına sahip olma riski daha yüksektir, ayrıca yaşlandıkça genel bağışıklık azaldığından bu durum yaşa bağlı olarak ağırlaşır. Önceden varolan kronik bir hastalığı olmayan genç insanlarda, Covid 19 güçlü bir bağışıklığa sahip olmanız halinde en fazla küçük bir enfeksiyona neden olabilir. İşte bağışıklığınızı geliştirmek için alabileceğiniz önlemlerin bir listesi.

Diyetinizi Ve Beslenmenizi Güçlendirin

Yediğiniz yiyecekler, genel sağlığınızı ve bağışıklığınızı belirlemede önemli bir rol oynar. Düşük karbonhidratlı yemekler yiyin, çünkü bu tür yiyecekler yüksek kan şekeri ve basıncını kontrol etmeye yardımcı olacaktır. 

Düşük karbonhidratlı yemekler ise diyabeti yavaşlatmaya yardımcı olur ve sizi iyi durumda tutmak için protein açısından zengin bir beslenme şekli oluşturur. 

Beta karoten, Askorbik asit ve diğer temel vitaminler açısından zengin sebze ve meyveleri düzenli olarak tüketin. Mantar, domates, dolmalık biber gibi bazı besinler ve brokoli, ıspanak gibi yeşil sebzeler de vücutta enfeksiyonlara karşı direnç oluşturmak için iyi seçeneklerdir.

Sosyal mesafe sırasında yiyecek almak için dışarı çıkmak bir seçenek değilse, günlük dozunuz için omega 3 ve 6 yağ asitleri açısından zengin takviyeler de yiyebilirsiniz. 

Bazı doğal bağışıklık takviyeleri arasında zencefil, bektaşi üzümü ve zerdeçal bulunur. Bu süper yiyeceklerden bazıları, Türk yemeklerinde ve atıştırmalıklarda yaygın olarak kullanılan malzemelerdir. Sarımsak, Basel yaprağı ve çörek otu gibi bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olan birkaç bitki vardır. Ayçiçeği tohumu, Keten tohumu, kabak çekirdeği ve kavun çekirdeği gibi bazı tohumlar ve kuruyemişler mükemmel protein ve E vitamini kaynaklarıdır.

Yoğurt ve fermente gıdalar gibi probiyotikler de vücut tarafından besin emilimi için önemli olan bağırsak bakterilerinin bileşimini canlandırmak için mükemmel kaynaklardır. Bunlar özellikle yaşlılar için ekstra koruyucu besinlerin başında gelmektedir.

Uykudan Ödün Vermeyin

Ulaş Utku Bozdoğan için 7-8 saatlik iyi bir uyuma süresi, vücudunuzun bağışıklık kazanmasına yardımcı olmanın en iyi yoludur; Daha az uyku sizi yorgun bırakır ve beyin aktivitenizi bozar. Uykusuzluk vücudun dinlenmesini engelleyecek ve bu da bağışıklığınızı doğrudan etkileyecek diğer vücut fonksiyonlarını bozacaktır. 

Bol Sıvı Tüketin

Susuz kalmamak için her gün 8-10 bardak su için. Hidrasyon, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve covid olasılığını azaltır. Diğer alternatifler arasında, susuzluğu azaltmak için narenciye meyvelerinden ve nar suyundan yapılmış meyve suları içilebilir

Egzersizi Atlamayın

Ulaş Utku Bozdoğan için iyi bir beslenmenin ardından iyi bir egzersiz rutini yapılması şarttır. Düzenli egzersiz yapmayı unutmayın; hafif egzersiz bile vücudunuzdaki toksinleri atmada uzun bir yol kat edecektir. 

Dayanıklılığınıza bağlı olarak 30 ila 45 dakika egzersiz yapmanız önerilir. Henüz egzersiz yapmaya başlamadıysanız, şimdi başlamak için en iyi zaman. Evde egzersiz yapmanıza yardımcı olacak birkaç ücretsiz  Youtube kanalı ve uygulaması kolaylıkla bulabilirsiniz. Düzenli egzersiz, vücut bağışıklığı ile doğrudan bağlantılı olan metabolizmayı geliştirir.

Meditasyon Yapın

Çok fazla stres, kortizol olarak bilinen, yakın çevrenize olan algınızı iletişiminizi bozan ve vücudunuzu enfeksiyonlara karşı duyarlı hale getiren hormonu salgılar; kendinizi sürekli endişeli hissedersiniz. 
Stresi azaltmanın en iyi yolu meditasyondur, sinirleri yatıştırmak için denenmiş ve test edilmiş bir aktivitedir. Meditasyon yapmak için yardıma ihtiyacınız varsa, youtube'da meditasyon yapmanıza yardımcı olacak eğitici kaynaklara sahip birkaç kanal bulabilirsiniz.

Sigara, Alkol Ve Diğer Bağımlılık Yapan Maddelerden Kaçının

Sigara, vaping, alkol tüketimi ve madde bağımlılığı gibi belirli alışkanlıklar, zayıflamış vücut savunması ve solunum yolu hastalıkları arasında doğrudan bir ilişkiye sahiptir. Sigara ve elektronik sigara içmenin akciğer kapasitenizi zayıflattığı ve solunum yollarınızı kaplayan hücreleri yok ettiği kanıtlanmıştır, bu hücreler burun deliklerinizden giren virüslerle savaşmak için çok önemlidir. 
Ağır alkol tüketimi yapan bireylerin Covid 19 enfeksiyonunun neden olduğu durumlardan biri olan ARDS (Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu) hastalığına yakalanma eğiliminde olduğunu iddia eden yeni araştırmalar bulunmaktadır. Eğer bunlardan herhangi birine bağımlıysanız, ölçülü olarak azaltmaya çalışın, çünkü ani geri çekilme de riskli olabilir.

Seyahat

Zorunlu olmayan her türlü seyahatten kaçının. Covid 19 pozitif vakaların çoğu, topluluklardan yayılan bulaş vakalardır. Herhangi bir maruz kalma olasılığını önlemek için toplu taşıma sistemine ve halka açık yerlere maruz kalmaktan kaçının. 

Seyahat etmeniz gerekiyorsa, burnunuzu ve ağzınızı maske ile kapattığınızdan ve her zaman alkol bazlı bir el dezenfektanı taşıdığınızdan emin olun. Covid 19 mikrobu yüzeylerde birkaç saat ila günlerce kalabileceğinden, bir yüzeye her dokunduğunuzda dezenfekte etmeyi unutmayın. Birçok kişi tarafından sıklıkla dokunulduğu için kapı kollarına ve asansör düğmelerine erişirken dikkatli ve temkinli olun. 

Takviyeler Ve Bağışıklığı Güçlendiren Gıdalar

Yukarıda belirtilen tüm ipuçları kesinlikle yardımcı olacak olsa da, vücudun asıl ihtiyacı, bağışıklık sisteminizin savaşmasını sağlayacak temel gıdalardır. Beslenmenizin doğru miktarda olup olmadığı konusunda endişeleriniz varsa, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bir takviye rejimi hakkında doktorunuza danışın. İşte yardımcı olabilecek birkaç yaygın takviye ve yiyecekler şu şekildedir.

C vitamini

Bu özel vitamin, bağışıklık ordusuna çok önemli bir katılımcıdır. Soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olur. Güçlü bir antioksidan görevi görür ve oksidatif stresin neden olduğu hasara karşı korur. Sepsis ve akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) dahil olmak üzere şiddetli enfeksiyonlar için yüksek doz intravenöz C vitamini tedavisinin hastalarda semptomları önemli ölçüde iyileştirdiği görülmüştür.

D vitamini

D vitamini takviyelerinin solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hafif koruyucu etkisi vardır. Çoğu insan D Vitamini açısından yetersizdir, bu nedenle bağışıklık tepkisini artırmak için D Vitamini takviyesi alma konusunda bir doktora danışmak en iyisidir.

Bir başka yazı ve makalemizde görüşmek üzere esen kalın..

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe