Dikkat! Sosyal medya bu sendromu tetikliyor!

0
Ä°smini Victor Hugo’nun Notre Dame’ın Kamburu eserindeki Quasimodo karakterinden alan Quasimodo sendromu, kiÅŸinin vücudunda gerçekte var olmayan kusurlar bulması ve bundan yoÄŸun rahatsızlık duyması anlamına geliyor. 

Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Uzman Psikolog Sena Sivri, Quasimodo sendromu ya da diÄŸer adıyla Beden Disformik BozukluÄŸu olan kiÅŸilerin sürekli aynada kendilerini inceleyip, her seferinde yeni bir kusur bulduklarını belirterek “Bu düşünsel uÄŸraÅŸlar kiÅŸinin iÅŸlevselliÄŸinde bozulmaya neden olur. Bu durumun yarattığı mutsuzluktan dolayı kiÅŸi içine kapanır, kendi görüntüsünden duyduÄŸu memnuniyetsizlikten dolayı iÅŸ ve sosyal hayatından uzaklaşır, daha ilerlediÄŸinde evden çıkamaz hale gelebilir hatta çok ilerlemiÅŸ durumlarda intihar giriÅŸimlerine yol açabilir” diyor.

Bu sendromun genellikle ergenlik döneminde ortaya çıktığını, genetik yatkınlığın yanı sıra toplumsal normlar ve sosyal medyanın dayattığı güzellik algılarının da tetikleyici olma özelliği taşıdığını belirten Uzman Psikolog Sena Sivri, Quasimodo sendromunun 3 önemli belirtisini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Çok vakit harcamak

Kişinin kendini aşırı inceleyip eleştirmesi, sürekli kendi görüntüsünde kusur bulması temel belirti olarak karşımıza çıkıyor. Kişinin çok vaktini alan bu incelemeler özellikle yüz bölgesinde yoğunlaşıyor. Kişi, etrafındaki herkesten kusurlu bulduğu bölgeleriyle ilgili fikir alma ihtiyacı içinde oluyor; hayali kusurlarının nasıl gözüktüğünü sorup, kendisini çirkin kabul ediyor. Diğer insanların hatta uzmanların söylemleri inandırıcı olmuyor. Bu kişiler, plastik cerrahlar ve dermatologların kapısını sık sık çalıp, küçüklü büyüklü müdahaleler yaptırırken; hekimin onay vermediği, gerek görmediği işlem / operasyonlar için ehil olmayan kişilere işlemler yaptırtıp daha büyük hasarlar görebiliyorlar.

Aşırı kararsız olmak

Quasimodo sendromu olan kiÅŸiler saç ve kıyafet gibi konularda her zaman kararsızlık içinde oluyorlar ve gerçekte var olmayan kusurlarının, etrafındaki herkes tarafından fark edildiÄŸini, çirkin olduÄŸunu düşünüyorlar. Hayatları ile ilgili her alanda güzellik algılarına baÄŸlı yanlış kararlar verebiliyorlar. Bu sendroma sahip kiÅŸiler “Olmaz çünkü çok çirkinim, burnum/gözüm vs çirkin” gibi cümleleri çok sık söylüyorlar. Hayatları ile ilgili karar almaları gereken noktalarda güzel olmadıklarına dair algıları özgüven eksikliÄŸi yaratarak birçok konuda cesaretlerini kırıyor. Aynı zamanda güzelliklerine dair bu obsesyonları birçok alana dair ilgi ve algılarını da bloke ediyor.

Takıntılı düşünceler ve davranışlar geliştirmek

Uzman Psikolog Sena Sivri “KiÅŸi, baÅŸkalarınca fark edilmeyen ya da gerçekte olmayan kusurunu ciddi bir kusur veya özür olarak görüyor, devamlı bu sorunla uÄŸraşıyor; bu algısından dolayı tekrarlayıcı davranışlarda bulunuyor. ÖrneÄŸin; aynaya bakma, gizlemeye çalışma, deri/saç yolma, düzeltmeye çalışma, güven ve güzelliÄŸine dair onay arayışı içerisinde olma bunlardan birkaçı. Kendi özelliklerini baÅŸkalarıyla kıyaslarken, zamanla yaÅŸam kalitesi bozuluyor, içe kapanıyor hatta evden çıkmak istemiyor. Tek uÄŸraşıları bu kusurlarını düzeltmek için oluyor. Çok ilerlemiÅŸ durumlarda, yaÅŸamlarına son verme istekleri ve giriÅŸimleri sık görülüyor” diyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !