Evinizi toplu tutmanın 9 yöntemi

0

konu baslikEvinizin dağınıklığıyla başa çıkamıyor musunuz? Nereden başlayacağınıza bir türlü karar veremiyor ya da yaptığınız herşey boşa gidiyor ve tekrar başa mı dönüyorsunuz? İşte bu yöntemleri bilmiyorsunuz...
Evinizin dağınık olmasından sıkıldınız mı? İşte size evinizi tepeden tırnağa derli toplu tutmanıza yarayacÖzlem Aksel Başboğaak öneriler dizimizin ilk bölümü...

Oturma odanızı, salonunuzun kısaca yaşam alanınızı derli toplu tutmak

1►Düz yüzeylerden ıvır zıvırı uzaklaştırın
Kağıtlar, kalemler, broşürler ve dergiler her zaman evin her türlü düz yüzeyi üzerinde birikme eğilimindedirler. Oturma odaları veya eğer yaşama mekanınız için benim gibi salonunuzu tercih edenlerdenseniz bu yığının büyük bir bölümü bu mekanda toplaşır. Normal olarak dekorasyon dergileri size bu işler için iki çekmece ayırmanızı, hatta mümkünse dosyalama sistemi kullanıp, elinize her geçeni bu dolaplara yerleştirmenizi önerir. Eve giren kağıt, kitap, dergi sayısı az olduğunda hakikaten işe yarayabilen bir yöntem. 

Çekmecenin doldu olduğunu gördüğünüzde, eskilerden başlayarak eleyin. Böylece gerçekten ihtiyacınız olmayan hiç birşey evinizde barınmaya devam etmez. Ama hem eşiniz, sevgiliniz, ev arkadaşınız, hem de siz
bir kitap, dergi manyağı iseniz bu yöntem malesef işe yaramaktan çok uzak kalabilir. Üstelik de birbirinizin kağıtlarının hangilerinin önemli olduğunu, hangisini atabileceğinizi hiç bir zaman net olarak bilemezsiniz. İstediğiniz kadar çok depolama alanı yaratın bu alanlar hiç bir zaman size yetmeyecektir. Önerim basit. Öncelikle hangi dergi, kitap ve kağıt yığınlarını arşivlemek, hangilerinden kurtulmakistediğinizi belirleyin. Örneğin dekorasyon dergilerinizi, sonradan ilham almak için elinizin altında bulundurmak isteyebilirsiniz. Ama kadın dergileri günün trendleri geçici olduğundan bir süre sonra sizin için sadece bir çöp yığınına dönüşecektir. Eğer ortak abone olduğunuz dergiler varsa bunlar hakkında ortak bir karara varmanız lazım. Arşivleyeceğiniz dergiler için mutlaka belirli yerler ayarlayın ve sonradan aradan kaybolan sayılara üzülmemek için bunları kendilerine ayrılmış alanlarda tutun. Sonradan atmayı planladığınız dergiler için de en çok okunacakları bölgelerde, belirli alanlar içinde değerlendirebilirsiniz. Örneğin banyoda, ya da en rahat koltuğunuzun yanında, kahve masasının üstünde bulunmalarını istiyorsanız, hem şık, hem de eski sayıları kolayca eleyebileceğiniz açık alanları değerlendirebilirsiniz. Her oturduğunuzda elinizin altında olurlar ve onlarla işiniz bittiğinde veya yeni sayıları elinize ulaştığında anında geri dönüşüm kutunuzu boylamaya hazırdırlar. Kağıtlar için en büyük önerim büyük dosyalar. Hem kendiniz, hem de evi birlikte paylaştığınız insanlar için mutlaka bu dosyalardan bir kaç tane bulundurun ve ortalıkta gördüğünüz kağıtları kaybolmadan hangi dosyaya koyacağınızı biliyor olun. Kişiler eğer tek bir dosyaya bütün kağıtlarını tıkıştırmak istemiyorlarsa emin olun kendilerine ait bir dosyalama sistemleri vardır. Aksi takdirde her yeni gelenin üst üste konacağı bir sistem (üstelik de kimsenin kağıtlarını birbirine karıştırmadan) herkesin işini kolaylaştırır. Bu dosyaları kapalı bir dolapta tutmanızı söylemeye sanırım gerek yok :)

2►Kablo karmaşıklığına son
Bütün aletlerimizi kablosuz kullanabildiğimiz güne kadar malesef metrelerce kablo yığını içinde yaşamaya mahkumuz. Eğer eviniz tıpkı bir ofis gibi kablolar için önceden planlanmamış, ilgili kanallar oluşturulmamışsa o zaman ara çözümler bulmanızın zamanıdır. Zaten bu tarz kanallar evinizde örneğin televizyon setinizi koyacağınız yeri sabitlemek gibi kusurları barındırabilirler. Kablo toparlamak için çeşitli çözümler yanında belki de en şık ve kullanışlı olanları kablo yoyolarıdır. İnternetten kolayca temin edebileceğiniz bu yoyolar hem kullanılışlı hem de esnek çözümler için birebirdirler. Üstelik bunları dolapların arkasına sabitleyebileceğiniz için ayak altında salınmalarından ve özellikle temizlik gibi gündelik işlerinizin arasına girmelerindenkurtulmanız mümkün.

3►Bir oyun alanı yaratın

Eğer evinizdeki miniğin oyuncakları yaşam alanınızı ele geçiriyorsa çözüm bulma zamanınız gelmiştir. Tabii ki en idealiçocukların oynamak için kendi odalarını kullanmalarıdır. Ama benim gibi sizin çocuğunuzun da odası küçükse, ona yaşam alanınız içinde bir köşe ayarlamanın vakti gelmiş demektir. Yaşam alanınızın kullanmadığınız köşeleri bu  için idealdir çünkü duvarlar bu alanlar içindeki dağınıklığın yavaş yavaş odanın diğer köşelerine dağılmasını engellemek için de bir set vazifesi görürler. Köşeler aynı zamanda küçük kitaplık veya çocukmasaları koymak için de idealdirler. Örneğin bizim salonumuzunbir girintisi tamamen kızımın masası, çadırı, kitaplıktan kendisine ayrılmış bölümü oluşturuyor. Altı tekerlekli oyun kutuları da çocuğun kendini sınırlanmamış hissetmesi için ayrıca önemlidir. Dilerse bunu sürüyerek daha geniş alana yayılabilir ve toplandığında aynı rahatlıkla yerine itebilir.

4►Fonksiyonel orta sehpalar
Eğer bir orta sehpa kullanıyorsanız mutlaka ufak tefek dağınıklığınızı da toplayabilecek olanlardan seçin. Bir kaç magazin, uzaktan kumandalar veya içecekleriniz için kullandığınız altlıklar siz farkında olmasanız da evinizi dağınık gösteren unsurlardan olabilir. Eğer bütçeniz bu tip bir yeni orta sehpaya yetmiyorsa ikea gibi mağazalardan uygun fiyatlı ve şık depolama kutuları alabilir ve bunları sehpanızın altına yerleştirebilirsiniz.

5►Kanepenizin arkasından faydalanın

Otururken kullanmayı sevdiğiniz ekstra yastık ve battaniyelerinizi kolayca erişebileceğiniz bir yerde, kanepenizin arkasında saklayabilirsiniz. Burası sandık, alçak bir kitaplık veya çekmece koymak için harika bir alandır. Üstelik bu alanın üstüne okuma lambanız veya süs eşyalarınızı koyarak çok şık bir görünüm elde etmeniz mümkün.

6►CD ve DVD'lerinizi düzenleyin

Artık hepimizin evi birer cd ve dvd çöplüğüne dönmek üzere. Biraz zaman ayırarak elinizde ne varsa ikiye ayırın. Artık bir daha izlemeyi ya da dinlemeyi planlamadıklarınızı ya da eğer özel bir koleksiyon değeri olmayan eski teknolojileri atmayı veya satmayı deneyin. Emin olun yokluklarını hissetmeyeceksiniz. Kalanları düzenlemek için de düzinelerce seçenek mevcut. DVD kuleleri, kitaplıklar, özel çekmeceler, şık kutular. Hangisi evinize daha çok yakışacaksa, var olan yerinize göre kullanabilirsiniz.

7►Yeşillerinizi düzenleyin

Eğer evde bol bol bitki yetiştirmeyi sevenlerdenseniz mutlaka bunlar için bir düzenleyiciye ihtiyacınız var demektir. Bu tarz düzenleyiciler genelde köşe tipi olmaları yanında bazılarının bitkilere dair ıvır zıvırı da içinde barındırabildiğiniz çekmece veya dolapları da mevcut. Eğer yeşil bir köşeniz varsa katlısistemler çok işinize yarayacaktır. Ayrıca, daha önceden önerdiğim kanepe arkası mini kitaplığınızın üstünü de yeşilliklerle değerlendirmeniz mümkün.

8►Sehpalar

Her birimizin annesinin evinde mutlaka bir zigon takım vardır. Bu iç içe geçen sehpalar her zaman göze hitap etmese de çok kullanışlıdır. Üstelik bunların artık modern versiyonlarını bulmak da mümkün. Bir tarafı koltuk altına girerek yüksek bir yüzey sağlayan tipler de hem kahvenizi, çayınızı, hem de istediğinizde laptop ınızı koymak için ideal. Üstelik çok yer de kaplamıyorlar.

9►Aile fotoğrafları

Eskiden evimin orasında burasında aile fotoğrafları bulundurmak adetinde değildim. Ama kızım doğduğundan beri hem buzdolabımın üstü, hem de her türlü yüzey onun fotoğraflarıyla doldu. Bu minik minik çerçevelere açıkçası her zaman yer bulmak kolay değil. O yüzden bugünlerde yapacağım minik bir projeden size de bahsetmek istiyorum. Bu fotoğrafları, üstelik çok daha fazlasını, dikey yüzeylerde de kullanmak mümkün. Evinizin tipine göre seçeceğiniz büyük çerçeveler içine bu fotoğrafları yerleştirerek duvarlara yayın. Seçtiğiniz çerçeveye göre her birinin içine en az 4 tane fotoğraf yerleştirin. Hem artistik bir görünüm elde edin, hem de oraya buraya dağılmış onlarca minik çerçeveden kurtulun.
-Cafe Ruj
Özlem Aksel Başboğa


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !