PORTAKAL NİYETİNE KAVUN VE KARPUZ
Selülitin portakal görünümü vücuda yapıştı mı, onu tamamen yok etmek mümkün değildir ama azaltılabilir. Bunun için de, daima yeşil yapraklı sebze ve meyveler sık tüketilmeli.Bunlar selülit konusunda ilaç etkili gıdalardır.
NELER YENMELİ?
- Sebzeler artırılmalı ama meyveler kararında yenmeli.
- Sebzeler: Salatalık, kereviz, kuşkonmaz, enginar, havuç, brokoli, Brüksel lahanası, soya fasulyesi.
- Meyveler: Portakal, mandalina, greyfurt, muz, kivi, çilek, şeftali, kiraz, karpuz, kavun, nar, kuş üzümü, böğürtlen.Yağsız yoğurt, yağsız et ve balığa ağırlık verilmelidir. Kayısı, incir, erik ve muz gibi potasyumdan zengin meyveler yenmeli.
- Protein kaynağı olarak da balık özellikle faydalıdır.
- Kepekli ve yulaflı tahıldan yapılmış ekmek tercih edilmeli.
- Bitki çayları aşırıya kaçmamak kaydıyla faydalıdır.
NELER YENMEMELİ?
- Salam, sosis ve dana eti gibi yağlı etler özellikle de koyun ve pirzola etlerinin hepsi selülit yapıcıdır.Deniz mahsullerinden midye, karides, kalamar ve istakoz selülit yapar. Denizden çıkan her şey tamamen masum değildir. Bunlar; ihtiva ettikleri kolesterol, kalori ve bazı yağlardan dolayı lenf dolaşımını bozma özelliğine sahiptir. Kızartma ve aşırı yağlı beslenme şekli de tehlikelidir. Zeytinyağı bile olsa aşırı yağ kullanımı selülit yapar.
- Aşırı tuzlu, salamura yiyecekler, özellikle de yağlı peynirler, koyun peyniri, eski kaşar ve tulum peyniri de selülite davetiye çıkartır.
- Su içmemek, aşırı derecede kahve tüketmek, alkol almak, asitli içecekler içmek ve aşırı siyah çay tüketmek de selüliti artırır.
- Kuruyemişler de selülit yapar. Özellikle tuzlu kuruyemişlerden uzak durulmalı.
- Vitaminlerin faydası var mı?
- Lenf dolaşımını düzene sokan balık yağı haftada sadece 3 defa sabahları 1 çorba kaşığı içilmesi son derece faydalıdır. Haftada 3 defadan fazlası iştah açması sebebiyle kilo yapar. C vitamini ise her gün 1000 miligram alınabilir. Çok önemli bir soya kaynağı ve lenf dolaşımını düzene sokucu etkisi bulunan Lesitin de haftada 3 defa kullanılabilir.
TEDBİR
İdeal kiloda kalınmalı.
Düzenli egzersiz yapılmalı.
Sık SIK yürünmeli, yüzülmeli, bisiklete binilmeli.
Yeterli miktarda su içilmeli.
Koyu yeşil sebzeler bol bol alınmalı..
Daha az nişasta ve şeker tüketilmeli.
Hazır paketlenmiş ürünlerden uzak durulmalı.
Yeterince uyunmalı.
Sigara ve alkol bırakılmalı.
Kafein, kola, tuz ve şekerden uzak durulmalı.
Masaj tarzında vücut keselenmeli.
Hasta etmeyecek derecede soğuk duş alınmalı.