Erkeklerin depresyonu gizli olur

0
Kadınlarda daha sık rastlanıyor gibi görülse de depresyon erkeklerde de çok yaygın, sadece belirti vermiyorlar. Kadınlar bu süreci aÄŸlayarak geçirirken erkekler çok daha tehlikeli yollara baÅŸvuruyor…

Araştırmalara göre kadınlar, erkeklere oranla iki kat daha fazla depresyona yakalanıyorlar. Bunun da sebebi daha çok hormonal değişiklikler. Diğer taraftan toplumumuzda erkeklere depresyon tanısı konma oranının çok düşük olduğu da bir gerçek. Psikiyatri hekimleri dışında herhangi bir hekimin yüzde 70 oranında bu tanıyı koymada yanıldığı görülebiliyor.

Kadınlar depresyonlarını uluorta yaÅŸayabilme cesaretini hatta kullandıkları ilaçları birbirlerine anlatırken erkekler içlerine kapanıp, herkesten gizliyor ve ‘riski seçiyor’. Anadolu SaÄŸlık Merkezi’nden Psikolog Aylin Sezer depresyondaki erkeÄŸin tehlikeli sporlara yöneldiÄŸini riskli cinsel iliÅŸkilere girdiÄŸini ya da kendisini iÅŸe verdiÄŸini belirterek konuya iliÅŸkin ayrıntıları anlattı.

Zayıflık göstergesi tribi

“Depresyon akla ilk gelen zayıflık oluyor ve Türk erkeÄŸi bu durumu kendisine yakıştıramıyor. Toplumumuzda yaygın olan ‘erkek adam aÄŸlamaz, erkek adam üzülmez’ gibi dayatmalar erkeklerin depresyonu kabullenmesine ve hekime gitmesine engel oluyor. Depresyon belirtileri erkekte farklı ÅŸekilde görülebiliyor. Erkek kendini kötü ya da güvensiz hissettiÄŸi zaman yine aynı dayatmalar nedeniyle etrafından yardım istemiyor. Bunun yerine etrafına öfke gösteriyor. Çünkü sinirli ve gergin olmak toplumda bir erkek için kabul edilen davranışlar.”

Örtülü ya da maskeli

“Erkeklerde, maskeli ya da örtülü depresyon var. Erkekler genelde sinirlilik, kendine güven kaybı gibi ÅŸikayetleri hissettikleri zaman riskli davranışlara giriyorlar. Riskli spor yapmak, riskli araba kullanmak, evlilik dışı veya riskli iliÅŸkiye girmek gibi davranışlar sergileyebiliyorlar. Erkek ancak bu tip davranışlar ilerler ve kötü bir noktaya gelirse yardım alıyor. Ancak tedavi için oldukça geç kalınmış oluyor ve iyileÅŸme kadınlara göre daha uzun sürüyor.”

Kalp krizini artıran etken

“Erkeklerde fiziksel yakınmaların altında depresyona çok fazla rastlanılıyor. Mesela hipertansiyon, prostat, baÅŸ aÄŸrısı gibi saÄŸlık sorunları yaÅŸayan, eklem aÄŸrıları olduÄŸunu düşünen erkeklerin bu ÅŸikayetlerinin altından depresyon çıkabiliyor. Erkeklerde depresyonun kalp hastalıklarını artıran çok önemli bir etken olması da önemli bir nokta. Kadınlarla karşılaÅŸtırıldığında erkeklerde kalp hastalığından ölme riski daha fazla.”

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !
Footer Link | Sponsor-Reklam
Bumerang - Yazarkafe