Evlilik kalbe iyi geliyor

0
Evlilikle ilgili yapılan tartışmaların sonu gelmiyor. Bir taraf evliliÄŸin hayata olumsuz etkilerinden bahsetse de araÅŸtırmalar aslında evliliÄŸin hayat kurtardığını ortaya koyuyor. 

EvliliÄŸin hem kalp saÄŸlığı yönünden, hem de kalp krizine baÄŸlı ölümleri azaltması açısından kalbe iyi geldiÄŸi söyleyen Liv HOSPITAL Kalp SaÄŸlığı KliniÄŸi’nden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alp Burak ÇatakoÄŸlu, 14 Åžubat Sevgililer Günü öncesi evliliÄŸin yararlarından bahsetti.

Evlilik hem kadında hem de erkeklerde kalp krizi riskini azaltıyor. Daha önce yayınlanmış bazı çalışmalarda, evliliÄŸin kalp hastalıkları yönünden riski azaltıcı etkisi gösterilmiÅŸti ama bunlar daha çok erkek hastalar üzerine yoÄŸunlaÅŸmıştı. ‘Europan Journal of Preventive Cardiology’ de yayınlanan yeni araÅŸtırmaya göre hem kadın hem de erkeÄŸin akut koroner olaya baÄŸlı bir kalp krizi ve ölüm olasılığının belirli oranda azaldığı ortaya çıktı.

Bekarlık sultanlık değilmiş
Finlandiya’da yapılan bu araÅŸtırmaya göre her iki cinsiyette ve tüm yaÅŸ gruplarında, evli olanlarda akut koroner olaya baÄŸlı bir kalp krizi ve ölüm olasılığının belirgin olarak azaldığı vurgulanıyor. Özellikle orta yaÅŸlı evli ve birlikte yaÅŸayan çiftlerde akut olaydan sonraki süreç çok daha olumlu seyrediyor. AraÅŸtırmada 1993 ile 2002 arasında kalp krizi geçirmiÅŸ 15.300 hasta incelendi. Bu hastalardan 7.700’ü ilk 28 gün içinde hayatını kaybetti. Bekar olan erkeklerde kalp krizi geliÅŸme ihtimali evli olanlara göre yüzde 58-66 daha yüksek bulundu. Kadınlarda da bu oran yüzde 60-65 daha yüksek saptandı.

Kalp krizine baÄŸlı ölüm oranlarının ise bekar olanlarda çok daha yüksek olduÄŸu gözlendi. 

Bekar erkeklerde kalbe bağlı ölüm oranı evli erkeklere göre yüzde 60-68 daha yüksek saptanırken bekar kadınlarda bu oran yüzde 71 daha fazlaydı. Bekarlığın sultanlık olmadığını bu çalışmayı referans göstererek vurgulamak yanlış olmaz. Sağlıklı bir kalp için önce kalbi sevgi ve aşkla dolduracak bir eş bulmak önemli.

Ä°ÅŸte nedenler
• Yalnız yaÅŸayan insanın yemek alışkanlıkları ve hayat düzeni saÄŸlıklı olmaz. Ayrıca günün getirdiÄŸi zorlukları da paylaÅŸacağı bir eÅŸi olmaması nedeniyle hayatın yükünü tek başına omuzlar.

• Birlikte yaÅŸayan çiftler birbirlerine özen gösteriyorlarsa, hem yemek alışkanlıkları daha saÄŸlıklı olur, hem de bir hastalık ile karşı karşıya kaldıklarında daha titiz bir bakım saÄŸlanır.

Kardiyoloji Uzmanı
Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu
• Çiftler el ele yürüyüşlere de çıkıyor, günlük egzersizlerini yapabiliyorlarsa sonuçlar kalp saÄŸlığı yönünden daha da baÅŸarılı olur. SaÄŸlıklı bir kalp için mutlu ve sevgi dolu bir evlilik artık reçetelerimize yazılabilir.

• Bekar insanların sosyo-ekonomik düzeyi daha düşük olabilir.

• Evli insanların ekonomik düzeyi daha iyi, daha saÄŸlıklı yaşıyorlar, sosyal çevreleri var ve destek alma ihtimalleri daha yüksek.

• Evli çiftlerin ambulans çağırmaları daha kolay oluyor. Evli insanların hem hastane hem de eve çıktıktan sonraki süreçlerinde bakım ve tedavileri daha baÅŸarılı oluyor. Bekar veya yalnız yaÅŸayanların saÄŸlıkları ile takipleri yetersiz kalabiliyor. Günlük ilaç takibi, kolesterol düşürücü veya tansiyon ilaçların düzenli alımı aksayabiliyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kapat !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi
Accept !